Visualització del contingut web (Global)

La Jota a les terres de parla catalana

Tot i que sovint se la identifica amb altres àmbits geogràfics, la jota és una forma d’expressió popular molt estesa gairebé a tot arreu dels territoris de llengua catalana. Actualment és molt viva al País Valencià, la Franja de l’Aragó, Mallorca, Menorca i les Terres de l’Ebre, on ha esdevingut de fa temps signe d’identitat. També és molt present a la resta de Catalunya. La trobem sovint unida a altres balls o conjunt de balls; per exemple, el vals-jota o per acabar el Ball Pla al Pallars o dins les Gitanes del Vallès.

A més de ball, també és música i cançó per tant, gràcies a la seva versatilitat, és/era emprada, especialment a les terres de Ponent i meridionals, en múltiples feines del camp, per rondar, per festejar, per fer cançó improvisada...

Cal dir que són nombrosíssims els grups que han estès aquest gènere musical a través de cançons tradicionals/populars o de nova creació. Tenim des de la conegudíssima Maria del Mar Bonet, passant pels també mallorquins Música Nostra; o els ebrencs Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries; o el valencià Pep Gimeno “El Botifarra”...

Els anys 2018 i 2021 es van fer al Priorat dues edicions del Congrés de la Jota als Territoris de Parla Catalana a càrrec del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, de l'Institut Ramon Muntaner i de l'Ajuntament de Falset. Les diverses edicions han comptat amb la col·laboració d’institucions, entitats i associacions de cultura popular d’arreu dels territoris de parla catalana implicades en l’estudi i la pràctica dels diferents vessants de la jota.

Amb aquest monogràfic pretenem donar a conèixer un gènere ben nostre, que encara no és prou conegut i valorat com es mereix.

  Selection of websites:

  You may also like:

  Go to the shelf:

Creation date 20-01-2022 Last updated 21-01-2022