Cultura popular
Cultura popular
La cultura popular o folklore fa referència a la cultura tradicional d'un grup ètnic o cultural. Inclou les tradicions, cançons, llegendes... un llegat que s'ha transmès de forma oral al llarg dels anys i que serveix per definir un poble.
En aquest apartat recollim els esdeveniments més característics de la cultura popular catalana, però també de l'Estat espanyol i d'arreu del món. Danses, música, festes i tradicions que s'han mantingut al llarg dels anys perquè les coneguis i en gaudeixis.
Popular culture
Sants que no són santsPopular culture
Campanes i campanersPopular culture
LGTBI i cultura popularPopular culture
Tombes i lletresPopular culture
El rol de les dones en el món laboralPopular culture
L'Esbart Dansaire de RubíPopular culture
Fires de la tardorPopular culture
Construccions en pedra secaPopular culture
Festes populars de nova creacióPopular culture
Els instruments musicals de vent : el flabiol i la flautaPopular culture
TitellesPopular culture
Anar a fira al BerguedàLes biblioteques recomanen
Les primeres havaneres a Catalunya. Imperialisme i sensualitat abans de Carmen.
Costal i Fornells, Anna
Barcelona : Rafael Dalmau Editor, novembre del 2023
Abans de la independència de Cuba, de la derrota traumàtica d’Espanya, del Desastre del 98, les havaneres ja parlaven de la guerra, dels soldats catalans, de les fruites de pinyol dolç, de la sensualitat pertorbadora de les dones d’ultramar i de tots els tòpics de l’amor romàntic. Les cantaven els pescadors, els obrers de les fàbriques, els personatges de les sarsueles, els cantants professionals, els músics de carrer, els fills de les classes dirigents. Les havaneres eren una música de moda.
Abans de la seva forma cantada, l’havanera va ser un ballable lent que a Catalunya era més conegut amb el nom d’americana. El seu ritme cadenciós intensificava la intimitat de les parelles que s’agafaven per ballar en teatres, llotges, sales de ball, envelats, places i carrers. Per això es va associar al pecat, a la transgressió social, a les actituds rebels. Les havaneres van ser un ball de moda.
Les havaneres també van ser un símbol d’exaltació nacional. A Madrid durant la Guerra d’Àfrica de 1859 eren un cant d’elogi de l’imperi espanyol com a regne fort i colonial. A Catalunya eren un cant nacionalista de reinvindació davant de les pressions de l’estat espanyol afeblit.
*Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
Del ultramarinos al hipermercado: un recorrido por los sabores, recuerdos y costumbres de toda una generación
Lurueña, Miguel Ángel
Barcelona (España) : Ediciones Destino, noviembre de 2023
Un repàs del productes i dels hàabits en l’alimentació que han canviat des dels anys 80 fins a l’actualitat. L’autor, doctor en ciència i tecnologia dels aliments, fa un anàlisi dels aliments, de la manera de comprar i cuinar, i de les tendències actuals, promogudes pel canvi climàtic, com la carn vegetal, i el futur de l’agricultura.
*Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
L’origen de 110 dites populars
Vidal, Albert
Barcelona : Albertí Editor SL, 2023
Aquest llibre és un entreteniment, un esbargiment ideal per fer en solitari o en família. Presenta l’origen de cent deu dites habituals en la nostra parla quotidiana, frases fetes que col·loquem a tort i a dret, sovint sense conèixer-ne la procedència.
*Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
L'Origen de 110 frases fetes: per què diem...? (2)
Vidal, Albert
Barcelona : Albertí Editor SL, 2023
Si quan penses en frases fetes, no vols trencar-te el cap, ni et vols fer el suec, però tampoc enganyar-vos com a un xino. Pregunteu-vos a vosaltres mateixos o al vostre entorn si una frase o una altra és utilitzada freqüentment, si es coneix el significat. En qualsevol cas, l’origen us sorprendrà.
Us en farem cinc cèntims, però no volem acabar com el rosari de l’aurora, ni explicar un sopar de duro. Només pretenem estirar de la manta i, encara que no lliguem els gossos amb llangonisses, per si les mosques, no tirarem la tovallola. A fi de comptes, es tracta de jugar-se els quartos, de menjar en el mateix plat sense fer més voltes que el 29.
*Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
Les Bruixes es pentinen : mitologia i realitat de la bruixeria catalana
Soler i Amigó, Joan
Barcelona : Pòrtic, octubre del 2023
Què entenem per bruixeria? Quines eren les feines i tasques que portaven a terme? Només eren dones?
Aquest llibre és un ampli anàlisi de la bruixeria a Catalunya: dites, literatura, tipus de vida. Inclou un calendari de fires, trobades i activitats per fer a l’escola per poder explicar-ho.
*Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
Els Balls de l'ós : carnavals dels Pirineus i altres festes tradicionals d'hivern europees
Ysàs Trias, Eloi
Barcelona : Abadia de Montserrat, 2017
'Els balls de l'ós' són representacions de teatre popular de carrer que pertanyen als anomenats balls parlats profans ubicats al cicle festiu de les mascarades hivernals. Generalment, aquestes festes ursines escenifiquen una lluita entre l'home i el gran plantígrad recolzada en arguments de temàtica heroica que narren la cacera de l'ós, i que sovint s'alimenten del mite del salvatge que ha de ser civilitzat. Al capdavall, són unes celebracions carregades de formes rituals paganes, carnavalesques, que promouen el despertar de la primavera.
En aquest llibre s'exposa com ha estat vist l'ós al llarg de la història al continent europeu i s'aprofundeix en festes tradicionals dels Pirineus entorn a la seva figura folklòrica: les Festes de l'Ós del Vallespir, el Ball de l'Óssa d'Encamp, l'Onso del carnaval de Bielsa i l'Hartza dels carnavals d'Ituren i Zubieta.
Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals.
Historia general del Carnaval de Cádiz
Monthiel, David
[Sevilla] : El Paseo Editorial, noviembre 2022
La "Historia general del Carnaval de Cádiz: de las Viejas Ricas a Juan Carlos Aragón", escrita per David Monthiel, és una obra que ofereix una immersió profunda i detallada en la història i l'evolució del Carnaval de Cádiz, un dels festivals més emblemàtics i colorits d'Espanya. A través d'aquest llibre, Monthiel no només narra la cronologia d'aquest esdeveniment cultural, sinó que també explora la seva significació sociopolítica i cultural a través dels anys.
El Carnaval de Cádiz és conegut per la seva irreverència, humor i la crítica social i política que es manifesta en les seves cançons, disfresses i actuacions. Monthiel fa un recorregut històric que comença amb les "Viejas Ricas", figures representatives dels inicis del carnaval gadità, i arriba fins a figures contemporànies com Juan Carlos Aragón, considerat un dels autors més destacats i innovadors del Carnaval modern.
El llibre destaca per la seva rigorositat investigativa i la capacitat de l'autor per connectar els canvis en el festival amb els contextos històrics i socials més amplis d'Espanya. Això inclou moments d'opressió durant la dictadura franquista, quan el Carnaval es va convertir en un mitjà d'expressió clandestina i resistència cultural, fins a la seva explosió de popularitat en la democràcia actual, on continua sent un espai per a la llibertat d'expressió i la crítica social.
El llibre és recomanable tant per a lectors interessats en la història cultural d'Espanya com per aquells que busquen entendre com les festes populars poden servir d'espill dels canvis socials i polítics d'una societat. A més, per als aficionats al Carnaval de Cádiz, aquesta obra ofereix una visió exhaustiva que enriqueix la comprensió del festival, mostrant la seva evolució i el seu impacte cultural a través dels segles.
Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals.
Los Rituales en la mesa : orígenes, evolución, excentricidades y significados
Visser, Margaret
Barcelona : Antoni Bosch Editor, [2023]
L’autora descriu la taula com a compendi de diferents cultures i perquè és el moment de trobar-nos, rebre convidats a casa i servir-los els àpats que hem elaborat que tothom extrema la seva amabilitat i cordialitat. Demostra que els modals han evolucionat amb la incorporació d’estris, aliments i rutines. Creu que són necessàries les normes a la taula i a la societat i explica l’origen de moltes d’elles.
*Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
Revers : testimonis de dones bertsolaris
Alberdi, Uxue
Sant Cugat del Vallès : Pol·len Edicions, abril 2023
Els bertsolaris, és una forma d’expressió tradicional basca que ha exclòs les dones durant molts anys.
Aquest llibre fa un anàlisi de l’empoderament feminista de les dones que hi han participat. Uxue Alberdi i les quinze bertsolaris entrevistades trenquen el silenci sobre la violència vers les dones en una cultura popular minoritària. Des dels marges lingüístics i culturals teixeixen una eina útil i transgressora per a qualsevol sector on es vulgui promoure una articulació feminista i una transformació antipatriarcal. Premi Euskadi d’Assaig 2020.
*Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
Supersticiones: manual sobre folclore, mitos y leyendas de todo el mundo
MacElroy, D. R.
Madrid, España : Librero, [2023]
Una guia que explica presenta històries fascinants sobre gestes impossibles, monstres llegendaris, deesses i déus mitològics, poderosos herois i curioses creences de tot el món al llarg dels segles.
Si vols saber com van sorgir les pràctiques culturals i per què alguns d'aquests rituals i supersticions persisteixen fins i tot avui dia.
La febre dels cromos
Rafí i Roig, Josep-Manuel
Barcelona : Comanegra, maig del 2023
La febre dels cromos travessa la història des de l'últim terç del segle XIX fins als nostres dies, i va tenir un moment d'esplendor esclatant que avui pot semblar-nos inimaginable. Però no cal que ens ho imaginem: Josep-Manuel Rafí ha dedicat anys d'investigació per oferir-nos una obra de referència que ens porta als orígens triomfals del cromo publicitari al nostre país (que va ser un referent de creativitat extraordinari) i ens ofereix un arxiu de prop de mil cromos representatius de les principals col·leccions històriques. Seguint l'estela de la marca de xocolata de Jaume Boix, un autèntic revulsiu català i europeu, veiem com els cromos, senzillament, van transformar la societat.
*Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
La Magia de los hongos : los hongos en el folclore, la superstición y la medicina tradicional
Lawrence, Sandra
Barcelona : Blume, 2022
Aquest llibre fa un breu recorregut sobre com els fongs i, en especial els bolets, s’han relacionat amb els éssers humans. Una història de mitologies, superstició. Explica alguns usos dels bolets en la medicina tradicional de diverses cultures i com s’investiguen aquestes pràctiques actualment.
*Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals
El Huerto secreto de las brujas : las plantas en la magia, la cultura popular y la medicina tradicional
Lawrence, Sandra
Barcelona : Blume, 2022
La periodista Sandra Lawrence ens introdueix en el món de les plantes : curiositats, supersticions, propietats curatives i el seu ús a la màgia i a la medicinal. Es un viatge a la medicina tradicional i de la investigació científica; de l’ús terapèutic i místic de les plantes medicinals des de l’antiguitat fins a l’actualitat.
*Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals
Instruments de música tradicionals
Falcó Ibàñez, Anaís
Figueres : Brau Edicions, juny de 2022
Si vols conèixer la cultura i el folklore d'un poble escolteu la seva música i fixeu-vos en els instruments que la fan sonar. Us presentem aquest llibre que posa l'èmfasi en els instruments tradicionals i en d'altres molt populars, però menys estudiats, que han esdevingut elements identificatius de cada cultura. Els instruments musicals són eines que s'utilitzen per generar sons de tota classe. A Catalunya hi ha una gran presència d'instruments de tota mena. L'Anaís Falcó, doctora en musicologia per la UAB i etnomusicòloga titulada a l'ESMUC, ens els descriu detalladament. Ens explica la seva història, el seu origen, les transformacions que han sofert per adaptar-se a les diverses necessitats dels seus intèrprets; anècdotes i persones que han ajudat al fet que tota aquesta cultura tradicional i popular hagi arribat fins als nostres dies en forma de cançoners.
Aquest estudi analitza tot l'univers sonor de la cultura tradicional, que va des de la música que es pot fer amb el mateix cos (veus, percussions), fins als instruments que no fan música (campana, xiulet), passant pels de corda, vent i percussió; i els nostres instruments identitaris (gralles, dolçaines, tarotes, flabiols, tambor, cornamusa). En destacarem també la seva edició, molt cuidada, amb una gran selecció d'imatges d'arxiu i fotografies actuals, que ens il·lustren gràficament totes les descripcions i instruments.
En resum, estem davant d'un llibre molt exhaustiu i rigorós, ple de curiositats, històries divertides, amb un llenguatge amè i divulgatiu. Adreçat a tota mena de públic, des de l'expert que busca una informació detallada fins a la persona que sent curiositat pel món tradicional i en vol fer una primera lectura.
Més informació:
Recomanat per Bib. Casa de Cultura Joan Ruiz i Calonja. Santa Eulàlia de Ronçana.
Contes i llegendes dels arbres
Espinassous, Louis
Valls : Cossetània Edicions, juny del 2022
A qui li agradi la cultura popular, escoltar històries o explicar contes tradicionals, amb aquest llibre té l’oportunitat de fer o una cosa o una altra, o bé totes dues.
Louis Espinassous, biòleg, etnòleg... i fins i tot pastor, reuneix i reescriu trenta-tres històries vinculades al món dels arbres i la natura, originàries d’arreu del món. Recollides per ser escoltades o contades sota l’arbre, l’avet, el bedoll o el cirerer de bosc. Ha comptat amb l’extraordinària sort de poder recollir-ho de llavis de les narradores i dels narradors de contes tradicionals dels Pirineus, dels llibres de contes de tradició oral, com també de l’oralitat contemporània.
Una bona proposta per fer camins de natura acompanyats, en les petites aturades de descans, per la lectura de contes que segons l’autor els defineix així: “Els contes són com les papallones a les pàgines d’una guia(...) només tenen sentit si finalment aconsegueixen emprendre el vol, ben vives, en el pas de la boca a les orelles”.
Document recomanat per: Rosa Casas. Biblioteca Ferrer i Guàrdia d’Alella
Els Noms dels ocells en el llenguatge popular català
Carretero Serra, Andreu
Valls : Cossetània, novembre del 2022
L’autor és professor de secundària i porta trenta anys recollint els noms dels ocells a diferents llocs de Catalunya. Aquest llibre recull 387 espècies d’ocells i 6.816 noms populars. Per exemple,
la cuereta blanca (Motacilla alba) que surt a la portada és l’espècie anomenada de més maneres de cap a cap del país, amb 235 sinònims.
“La mitjana de sinònims per espècie és de disset, és a dir, un mateix ocell és anomenat de disset maneres diferents de mitjana”, explica Carretero. I què ho fa que hi hagi espècies que en tinguin tants? “Tenir més sinònims o menys depèn de la proximitat que tinguem amb l’espècie. Com més fàcil de veure sigui, més ens hi familiaritzem i més noms hi posem”, diu.
*Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals
Mitologia dels Països Catalans
Rangil, Daniel
El Papiol (Baix Llobregat) : Efadós, novembre del 2022
La mitologia catalana està formada pels personatges de les històries que s’han transmès a través de rondalles (Joan de l’Ós), llegendes (dones d’aigua) i costums (el Bocarrot) de tots els territoris catalans. Aquest llibre n’aplega trenta i analitza els orígens, el significat i les relacions amb altres mitologies del món.
*Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals
Seixantisme: l'esclat cultural català dels 60
Vallverdú i Borràs, Marta
Barcelona : L'Avenç, desembre de 2022
Defineixo el Seixantisme com un moviment general plural i de molta vitalitat, que es desenvolupa principalment entre 1959 i 1971, sustentat per l’amalgama de diverses iniciatives politicoculturals —potents, imaginatives—, amb una voluntat col·lectiva molt aferrissada, en què convergeixen dos objectius: l’antifranquisme i l’afirmació de la cultura com a forma definidora de la identitat catalana, amb la consciència estesa i esperançada de la fi del règim franquista i de l’adveniment de la democràcia” diu l’autora.
Aquest llibre analitza amb detall, els moviments i col·lectius socials que van des de la música, la literatura, l’arquitectura, , l’associacionisme i que van ser la base de la política, les institucions i la cultura actual.
*Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals
Bestiari medieval
Llucià Martin Pascual
Barcelona : Editorial Barcino, maig de 2022
Els bestiaris medievals descriuen les característiques de comportament de cada animal —sovint fantasioses i sorprenents— i, en donen una interpretació moral. Per al lector d'avui són una font inesgotable d'entreteniment i curiositat: del tigre en diuen que li agrada tant d'emmirallar-se que els caçadors fan servir miralls per distreure'l i robar-li les cries, i del castor que s'arrenca els testicles amb les dents i els llença a terra per evitar ser mort pels caçadors, que només en volen aquesta part. Però a més a més, són una magnífica entrada al món medieval.
La llista d'animals, 45 en aquest bestiari, inclou també éssers fantàstics com l'unicorn (“una de les bèsties més cruels que hi ha”) o l'au fènix. Al final del volum el lector trobarà un plec amb setze bellíssimes miniatures medievals que il·lustren diversos animals.
Els predicadors, per donar exemples didàctics i alhora atractius als cristians, empraven els bestiaris en els seus sermons, que tothom escoltava cada dia. D'aquesta manera, els trets de cada animal van passar a formar part de l'imaginari popular, i els escriptors, en les seves obres, es van servir d'aquests referents compartits. Autors de la talla d'Ausiàs March, Jaume Roig, Joan Roís de Corella o sant Vicent Ferrer es van nodrir dels bestiaris, com s'exemplifica en la introducció al volum.
Recomanat per Bib. Elisenda. Montcada i Reixac
Mitos sobre el origen del fuego
Frazer, James George
Vitoria-Gasteiz : Sans Soleil Ediciones, [2022]
Sir James G. Frazer (1854-1941), va dedicar bona part de la seva extensa obra a l’anàlisi comparat de les religions. En aquest llibre analitza com el descobriment del foc ha estat una constant de totes les cultures, de totes les contrades i èpoques, i han donat lloc a una gran quantitat de mites que expliquen aquest element sagrat. L’autor aporta una compilació de relats plens de poètica i simbolisme, bona part basats en la tradició oral que es emergeixen a diferents zones geogràfiques del món.
*Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals
Rondalles de difunts
Folch, Arnau
[Barcelona] : Hermenaute, juliol de 2022
Recull de deu rondalles i llegendes de la tradició popular i oral catalana centrades en la mort, cadascuna acompanyada d’un assaig que l’analitza en profunditat. Hi transiten tota mena de difunts. Morts que semblen vius i vius que estan morts, cadàvers que s’estan podrint, però no ho saben i ànimes en pena que volen allò que és seu, morts que fan riure, avantpassats que pidolen records, metges que volen trencar tots els tabús.
*Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals
Les sabeu o les dieu? : qui dita passa any empeny
Valiente, Maria José
Barcelona : Nexum Edicions, març de 2022
Recull de dites, frases fetes, expressions i locucions, que sumen 730 dites catalanes amb la seva corresponent explicació. Són una manera fresca i informal de reviure les frases que es deien a casa de tota la vida, i de fer consciència de les que fem servir i no actualment.
*Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals
Aquest és un llibre que recull l'experiència vital de 36 dones que han decidit dedicar a un àmbit tradicionalment masculí i, tanmateix, transitat per dones invisibilitzades. Dins d'aquests relats es plantegen temes com la gestió del territori, la difícil interacció del món rural amb la cultura urbana, com encaixar un turisme sostenible dins un sector que vol continuar sent productiu amb les pròpies arrels culturals, quin és el model alimentari que demana la societat actual, què entenem per benestar animal...
*Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals
Brujas: la locura de Europa en la Edad Moderna
Muñoz Páez, Adela
Barcelona : Debate, febrero de 2022
«¿Qué podemos aprender de la caza de las brujas en el Renacimiento, una guerra contra las mujeres que resuena aún hoy?»
Adela Muñoz Páez analitza un dels fenòmens polític-religiosos més foscos del nostre passat recent i revisita alguns dels tòpics més habituals sobre el tema. Realment, Brujas... és un assaig sorprenent quant a la quantitat d'estereotips que trenca. Per exemple, el fenomen de la «caça de bruixes» no va tenir lloc en l'Edat mitjana, sinó en la Moderna. I tampoc va ser Espanya el lloc on més víctimes es va cobrar, sinó Centreeuropa –Alemanya, especialment– la regió on més dones van ser acusades de suposades pràctiques herètiques però les penes més cruels no les van imposar els tribunals eclesiàstics, i la Inquisició no va ser el braç executor de la caça, sinó la principal opositora a aquesta. D'altra banda, l'autora també recorda que, encara que el 70 per cent de les víctimes van ser dones i, per tant, encara que aquest fenomen no pot analitzar-se sense l'apropiada perspectiva de gènere, també va haver-hi un trenta per cent d'homes perseguits per la mateixa raó.
Extret de https://laslecturasdeguillermo.wordpress.com/
*Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals
El gran llibre del bestiari català
Bayarri, Meritxell
Barcelona : Penguin Kids, ocutbre de 2021
76 contes parlen sobre les anècdotes i les aventures més divertides del bestiari festiu. Un volum que mostra, a través d’il·lustracions i històries, la gran diversitat de bestiari festiu que té el territori: des de dracs imponents i dragolins entremaliats fins a galls, serps, mulasses, mamuts i follets, passant per tota mena de fauna mitològica i llegendària… El bestiari festiu no s’està de res i una mostra del bo i millor que té Catalunya, el País Valencià i el sud de França es troba recollit en aquesta publicació amb il·lustracions de Carles Arbat i textos de Meritxell Bayarri.
*Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals
Retrobestiari
Masana i Soler, Heribert
Barcelona : Edicions Morera, 2021
Retrobestiari és un repàs als quaranta anys d’evolució del bestiari festiu a Catalunya, des de finals dels anys 70 fins a l’actualitat, enfocant l’òptica en aquells anys de la primera revifalla de les festes al carrer dels ajuntaments democràtics fins a deixar constància de la seva evolució i estat actual. Documenta la història de la gran diversitat de figures i de les colles que s’estenen per Catalunya.
*Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals
Historia del columpio
Moscoso, Javier
Barcelona : Taurus, octubre de 2021
Javier Moscoso, reconegut assagista, pren com a objecte al gronxador per a poder escriure sobre la humanitat, les passions, les pors i tot això recolzat per la filosofia de l'oscil·lació. Al llarg del llibre ens topem amb el gronxador en els llocs més insospitats dotant a aquest objecte d'un valor cultural que avui dia no ha de considerar-se irrellevant i pueril.
*Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipal
Repoblem. L'any que vam tornar al poble.
Lloret i Ortínez, Ton
Valls : Cossetània, setembre del 2021
Ton Lloret retrata les històries de vida que han inspirat @repoblem, un moviment que vol frenar el despoblament de les zones rurals de Catalunya. Aquesta obra, que pren el títol del compte de Twitter que va obrir el mateix autor l’agost del 2020, sortint de la primera onada de la pandèmia per la Covid-19, també evidencia el creixent interès per anar a viure al poble que s’ha pogut detectar l’últim any.
La idea era ajudar tant als que buscaven casa i feina en un poble, com als indrets de Catalunya que patien pel despoblament. Algunes històries d’èxit recents i també de ja fa unes quantes dècades a diversos micropobles del país, omplen aquest llibre amb fotografies i testimonis de diversos emprenedors. Compta amb la presentació de Mario Urrea, president de l’Associació de Micropobles de Catalunya, i de les explicacions d’Eduard Trepat i Gemma Estany, coordinadors tècnics de l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya.
Extret de www. Benvingutsalmonrural. com
*Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals
Underground i contracultura a la Catalunya dels anys 70
[Barcelona] : Generalitat de Catalunya, [2021]
Catàleg de l’exposició que es pot visitar fins al mes de març de 2022, al Palau Robert de Barcelona. Proposa un viatge intens per l’undeground i la contracultura catalans, els seus somnis i el seu llegat.
Descriu el primer underground català i les seves influències, la psicodèlia i els viatges cap a l’Índia, la contracultura, l’explosió de noves formes d’expressió poètica, musical i teatral, per seguir viatge amb l’adveniment del comix, de les comunes i de l’activisme social a la recerca d’una societat alternativa. I continua la nostra ruta fins al punt de no retorn, amb la mort de les utopies, l’enterrament del nosaltres i l’adveniment del jo. Un final agredolç, doncs, malgrat que l’herència d’aquells anys sigui, finalment, reconeguda i valorada en tota la seva dimensió cultural i vital.
*Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals
Ernest & Celestine : contes d'hivern
[Barcelona] : Rita & Luca Films, [2019]
Si estàs buscant una pel·lícula tendra i divertida per veure tota la família, aquesta és la teva. Podràs trobar a les biblioteques la primera part Ernest i Celestine (2012), i també diversos contes de la Gabrielle Vincent sobre la increïble parella formada per un os i una rateta.
L’Ernest és un os molt gran i amb un gran cor, tan gran que va acollir a la Celestina, una encantadora rateta, a casa seva. En aquesta ocasió, l’arribada de l’hivern els farà passar unes imprevisibles aventures que posposaran la hibernació de l’Ernest. Històries on els valors com l’amistat, la cooperació i el respecte hi son presents amb unes il·lustracions originals d’una gran bellesa.
Recomanada a partir de 3 anys per veure-la en família.
Recomanada per Aroa García de la Biblioteca Roca Umbert de Granollers
Historia del pueblo gitano en España
Madrid : Los Libros de la Catarata, cop. 2018
Sabeu que va ser la gran batuda? Potser en castellà: la gran redada?
És el nom amb que es coneix la reclusió, en una sola nit, de 9.000 gitanos amb la intenció d’exterminar aquest poble per part de les autoritats de l’Espanya de 1749.
Només per la lectura del capítol dedicat a aquest fet ja val la pena recomanar la lectura d’Historia del pueblo gitano en España, de David Martín Sánchez, doctor en història i investigador de la història d’aquest poble.
Tot i que el llibre no pretén ser una història completa del poble gitano, si que ens ofereix unes quantes dades clau que ens poden permetre entendre una mica millor alguns trets diferencials de la minoria més nombrosa de l’Estat espanyol.
Tant a la introducció com a l’epíleg, l’autor ens parla de la necessitat d’incloure mínimament la història del poble gitano en el currículum dels escolars, de la mateixa manera que s’hi inclou les d’altres minories, no tant majoritàries, però potser menys silenciades. Potser ens faria falta.
Més informació:
Recomanat per Bib. Sant Roc. Badalona.
Els Bons Malnoms: el Maresme
Planet, Jordi
Barcelona : Base, desembre del 2020
Aquesta obra ressegueix la comarca per explicar els malnoms i sobrenoms de cadascun dels 30 pobles que formen part del Maresme. El llibre compta amb les il·lustracions de Xavier Piñas.
Té l’objectiu de recuperar la tradició i aquest costum català tan nostre. Jordi Planet, canetenc, destaca que el malnom ha estat una eina per promoure la comunicació entre pobles. Sovint són gentilicis pejoratius, la majoria dels pobles del costat que, en molts casos, s'han anat perdent amb el temps.
*Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals
Pijos: guia pràctica: qui són, què fan i on trobar-los
Giró, Marc
Barcelona : Univers, març del 2021
Aquest és un llibre necessari, és un llibre que ens acosta ¬a nosaltres, els mortals que habitem la Lower Diagonal o, Déu no ho vulgui, l'extraradi¬ a aquest grup de gent tan selecte i exclusiu com mal entès i pitjor comprès, i ens revela una vida sovint més complexa del que cap de nosaltres pot arribar a imaginar.
Els textos d'aquest llibre són una finestra oberta als atzars i a les disjuntives vitals que inunden les vides dels pijos i els priven de l'ideal de felicitat, i és que ser pijo no és fàcil, en contra del que es pugui pensar, no tot és triar conjuntets per a un còctel, o decidir quina de totes les seves propietats és la millor opció per passar uns dies de descans i desconnectar d'aquesta fatídica existència poblada de mortals insípids i intranscendents que no els entenen i els tracten sense cap mena de deferència.
*Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals
Història del gust : menjar i vestir al llarg del temps
Santacana, Joan
Barcelona : Rafel Dalmau, Editor, abril de 2019
Joan Santacana i Nayra Llonch ens mostren un complet recorregut rigorós i molt amè sobre l’evolució de la cultura culinària, social i com no del codi de vestimenta al nostre país. Un viatge per la història que poc a poc ens obre les portes per a fer un diagnòstic de cada període del passat a través de la vida quotidiana de la gent al llarg dels darrers tres mil·lennis.
Amb aquest entretingut i complet viatge cultural i sociològic per la història del menjar i les indumentàries podem observar detalladament com ha estat rebut i analitzat per la societat. En definitiva un repàs molt distret des del neolític,l’època romana imperial, l’alta i la baixa edat mitjana, el Renaixement i el Barroc, el món il·lustrat, l’era industrial passant per la gran transformació del gust arran de l’adveniment de la cultura de masses i la influència nord-americana. Més de dues-centes pàgines il·lustrades d’estudi i reflexió al voltant de com ha evolucionat el gust de la indumentària i la gastronomia al llarg del temps adreçades a tots els públics.
Recomanat per Lluís Ardevol de la Bib. de Maria Àngels Torrents de Sant Pere de Riudebitlles
A vegades s’anomena als samis l’últim poble indígena d’Europa, i amb raó. Els primers signes d’aquesta cultura daten de l’any 8100 aC i encara són presents en comunitats del nord de Noruega, Suècia, Finlàndia i Rússia. Auroras de medianoche és un llibre que ens permet descobrir la seva cultura en profunditat: la relació amb la natura, la gastronomia, les tradicions, el calendari, la cria de rens, el fred…
Que no us espanti tanta exhaustivitat. El que podria haver estat un tractat dens sobre cultura sami acaba resultant un boníssim relat de viatges de la mà d’un autor experimentat en aquest gènere. Es declara totalment enamorat d’aquesta cultura, i potser és per aquest fet que aconsegueixi fer-nos-la viure en primera persona.
Luis Pancorbo és antropòleg i autor d’una trentena de llibres, no només sobre antropologia sinó també sobre viatges i alguna novel·la. Durant molts anys va ser el corresponsal de RTVE a Suècia i Itàlia i va dirigir la sèrie Otros pueblos de TVE. També ha estat reconegut amb diversos guardons i té l’honor d’haver estat el primer espanyol a viatjar al Pol Sud l’any 1969.
Per a més informació:
Recomanat per Aina Homs. Biblioteca de Polinyà
Com TV3 no hi ha(via) res
Alsius, Salvador
Barcelona : Pòrtic, març del 2021
La televisió catalana ha tingut en Salvador Alsius un dels rostres més populars. A Com TV3 no hi ha(via) res, l’experimentat periodista hi fa un exercici de memòria de la creació i la consolidació de TV3, que trena amb diverses reflexions sobre aspectes periodístics, polítics i lingüístics d’aquell projecte. El llibre recull el clima humà, les decisions, els dubtes, els encerts, els errors i, en definitiva, l’entusiasme creatiu que va fer possible l’aparició de TV3 en un context de bloqueig hostil. El perfil dels protagonistes i les anècdotes més inesperades permeten reviure i entendre un model d’èxit que ha marcat tants ciutadans. Al seu dia, TV3 va renovar la televisió d’Espanya, després ho van fer les cadenes privades i ara són les noves tecnologies les que estan canviant el panorama audiovisual d’una manera que Alsius analitza amb lucidesa.
**Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals
El diccionari diu que un malnom és un nom que es posa a algú, prenent-lo d’algun defecte, vici o qualitat. Sigui com sigui, el malnom ha estat sempre una eina per promoure la comunicació entre pobles o per moure raons entre veïns, segons com es miri. Sobretot als pobles petits, encara és ben viu el fenomen dels malnoms o sobrenoms. Aquests gentilicis pejoratius, la majoria posats pels pobles del costat, s’han anat perdent amb el temps i només la gent gran en fa memòria.
**Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals
100 refranys sobre el menjar i el beure
Fàbrega, Jaume
Valls : Cossetània Edicions, maig del 2021
El refrany és una frase sentenciosa que utilitzem en la nostra vida diària per descriure situacions, puntuar converses, etcètera. Els refranys són d'autoria anònima, ja que pertanyen a la saviesa popular. En aquest llibre, podreu fruir d'unes receptes al·lusives, que recreen aquest món tan variat dels refranys de la taula -aliments, tècniques, alimentació...-, explicades amb el seu origen, la seva història, els productes, la comparació amb altres receptes d'arreu i una elaboració pas a pas.
Jaume Fàbrega ha publicat més de 70 llibres, amb 4 enciclopèdies considerades obres de referencia. La seva gran enciclopèdia sobre La cuina catalana és l'obra de referència utilitzada al taller del cuiner Joan Roca, i cuiners com Ferran Adrià, Carme Ruscalleda, Nandu Jubany, Fermí Puig i altres que han lloat la seva aportació.
** Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals
España en un dos caballos: adolescentes y transición
Huguet Santos, Montserrat
Madrid : Catarata, [2021]
Als baby boomers espanyols la Transició política els va enxampar en plena ebullició hormonal, com de reüll, més pendents de l'eficàcia contra el acne del Clearasil que de si Carrero Blanco saltava per l'aire o es disparava la inflació. La gent anava fent-se la idea que Franco, portava força avançada el compte enrere. Davant l'allau de notícies escabroses, aquells noies dels setanta estaven centrats en la tasca de créixer, per fora i per dins. Després de les tardes sense diners amb la colla del barri, les classes de mecanografia i el sopar de rigor a les nou, vindrien la Fácul, la mili i els primers viatges en un Citroën 2CV. Des de la memòria que dóna l'experiència, la historiadora Montserrat Huguet ens presenta un relat col·lectiu, fresc i entretingut que, entre històries i anècdotes quotidianes, ret homenatge a una generació àvida de futur que es va obrir camí després del somni d'una Espanya moderna i plena d'oportunitats, que no se semblés a la dels seus pares “ni pel folre”.
**Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals
La Madre de todas las preguntas
Solnit, Rebecca
Madrid : Capitán Swing Libros, S.L., [2021]
L'autora ens ofereix un nou i indispensable repertori d'assajos que analitzen diferents qüestions com per què la història del silenci està indissolublement lligada a la història de la dona, o per què els nens de cinc anys prefereixen prescindir de les joguines roses. També escriu sobre homes que són feministes i homes que són violadors, defugint qualsevol tipus de pensament estereotipat. En aquesta nova col·lecció de textos, Solnit continua la seva exploració de les relacions de gènere actuals amb la seva habitual astúcia i humor.
Es tracta d'un llibre important i encoratjador des de la perspectiva decididament feminista de l'autora de Los hombres me explican cosas, sobre i per a tots els que qüestionen les identitats de gènere i advoquen per un món més lliure. Els seus escrits, carregats d'intel·ligència i força, parlen del dret a no respondre el que no volem, del silenci imposat a les dones durant segles, de les dones que es neguen a ser silenciades, de les violacions i la violència misògina, o fins i tot dels referents masculins en el cànon literari occidental, des d'una perspectiva de gènere.
**Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals
Events
Barcelona - Sants-Montjuïc. Biblioteca Poble-sec - Francesc Boix
Xerrades del CERHISEC. Les sardanes al Poble-sec
Els Amics de la Sardana del Poble-sec ens explicaràn la seva història al barri.
Organitza: CERHISEC (Centre de Recerca Històrica del Poble-sec)
Entrada lliure. Cabuda limitada.
Cardona. Biblioteca Marc de Cardona
9è Concurs de postals de NadalConcurs de postals de Nadal per il·lustrar la portada i la contraportada de l’agenda d’activitats de Nadal que edita l’Ajuntament de Cardona. Del 4 al 20 de novembre podeu recollir la vostra cartolina a la Biblioteca. La temàtica de l’obra ha de comptar amb elements identificatius de Cardona, i els seus espais, i relacionar-los amb la celebració del Nadal.
Les propostes es poden presentar del 4 de novembre al 20 de novembre.
Sant Vicenç de Castellet. Biblioteca Salvador Vives Casajuana
Hora del conte mini. Animals de tots els colors.Aquesta vegada la Clara Gavaldà ens porta, a l'Hora del conte, una rondalla per als més menuts de la casa: Animals de tots colors.
Per a infants d'un a quatre anys, acompanyats!
Cal inscripció prèvia.
Sant Vicenç de Castellet. Biblioteca Salvador Vives Casajuana
Contes infantils des de l'escola MontserratLes alumnes d'Educació Infantil de l'Escola Montserrat ens explicaran un munt de contes, els divendres 15 i 22 .
Entrada lliure per a infants d'un a sis anys.
Rubí. Biblioteca Mestre Martí Tauler
Arriba l'Oncle Buscall amb el Tió de NadalAquest conte teatralitzat va ser concebut per tal de donar a conèixer i reviure un element mitològic i tradicional de la cultura catalana, el "tió".
La història gira en torn de l'Oncle Buscall, que té cura dels tions que es desperten als arbres. Va voltant pels boscos del món despenjant els tions que troba amb l’ajut dels seus cosins i acompanyat del Colgafocs, l’Heura i la Bastona.
A càrrec de l’equip de la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler.
Activitat per a famílies amb infants a partir de 4 anys.
Hi col·labora: Laura Rieda
Aforament limitat.
Barcelona - Sant Martí. Biblioteca Gabriel García Márquez
Conferència "Història general de la Verneda de Sant Martí (VII): Cultura popular”La recuperació de les tradicions populars catalanes: La Colla Gegantera: Dolça i Martí. Els gegants a les escoles. Els Diables de La Verneda i Guspires de Sant Martí: la bèstia Espiadimonis
A càrrec de la Societat d’Estudis de La Verneda de Sant Martí (SELAV)
Entrada lliure. Cabuda limitada.
Vilassar de Dalt. Biblioteca Can Manyer
Fem el nostre tióTaller de Nadal: un taller de manualitats infantil per construir un mini Tió de Nadal, un dels personatges més tradicionals i estimats de la nostra terra.
A càrrec d’Activijoc.
Per a famílies amb infants a partir de 5 anys.
Cal inscripció prèvia.
Vilassar de Dalt. Biblioteca Can Manyer
Fanalets de reisTaller de Nadal: amb la tècnica de l’origami farem uns fanalets per rebre els tres reis d’Orient.
A càrrec de Vidalfontpaper.
Per a famílies amb infants a partir de 5 anys.
Cal inscripció prèvia.
Sant Vicenç de Castellet. Biblioteca Salvador Vives Casajuana
Taller de manualitats. Fem postals de NadalUn any més us convidem a realitzar el taller de postals de Nadal. Per infants a partir de sis anys en amunt. Caldrà inscripció prèvia per els canals habituals a partir del 18 de novembre.
Special collections
Tot Cultura
Elements indispensables d'una festa, que a més porten arrelat el comportament social de l'època en la qual es van crear.
La festa també té la seva pròpia gastronomia. En veurem alguns exemples.
Masies, barraques... múltiples construccions característiques de Catalunya.
Figures que representen animals reals o fantàstics i dimonis o diables que són exhibits a les festes locals de Catalunya en processons, cercaviles,...
Recorregut pels diferents tipus de música tradicional, instruments, festivals i cançons específiques, particularment centrats a Catalunya.
El paper de la dona dins de la tradició popular està canviant amb el pas del temps.
Selecció de les festes més conegudes fora de Catalunya. Des de les Falles de València fins els carnavals de Rio de Janeiro, entre d'altres.
Coneguem totes les tradicions d'algunes comarques
Al llarg del territori català hi ha diferents museus dedicats a la tradició i les festes populars.
Què se n’ha fet dels oficis de tota la vida? N’hi ha una bona colla que gaudeixen de molt bona salut.
La Xarxa de Biblioteques Municipals ofereix un recull constantment actualitzat dels millors webs en un ampli ventall de temes. Remena i tria. Et...
Els vestits tradicionals es feien servir antigament per ballar o fer algun tipus de dansa.
Voleu conèixer les festes i tradicions més destacades de la nostra cultura? Aquí en teniu una selecció plegada de documents que trobaràs a la...
Les Havaneres són cançons que van ser portades pels indians i emigrants que retornaven de Cuba i que per nostàlgia a aquella terra les cantaven....
El carnet de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona t'obre moltes portes. Et permet gaudir dels serveis de totes les...
La teva privacitat és la nostra prioritat
Aquest portal web únicament utilitza galetes pròpies amb finalitat tècnica, no recapta ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu coneixement. No obstant això, conté enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a la de la Diputació de Barcelona que vostè podrà decidir si accepta o no quan accedeixi a ells. Més informació