600 anys de tradició gegantera a Catalunya.

Enguany celebrem una data molt important per el món geganter ja que es compleix el 600 aniversari del primer gegant documentat a Catalunya i a la resta del món.

Els gegants són considerats d’importància històrica ja que molts d’ells representen els nostres orígens, personificant i homenatjant la vida dels nostres avantpassats. Tenim la sort de que actualment gaudim d’un ric ventall de figures de tot tipus i sobretot podem estar ben orgullosos de comptar amb un bon grup de gegants amb més de cent anys damunt les seves espatlles, alguns a punt d’arribar-hi i molts amb una història i un simbolisme al seu darrere prou contundent, tots ells detingudament catalogats.

La primera referència la trobem documentada al Llibre de les Solemnitats de Barcelona, on inclou una relació dels elements municipals que van concórrer a la processó del Corpus de 1424. Entre ells, “Lo rey David ab lo Giguant”, que segons els estudiosos, és la primera referència gegantera del món, i la primera referència d’un gegant municipal, el de la Ciutat de Barcelona.

Tot i així, no han parat quiets, i amb el pas dels anys hem pogut veure que no només actualment els gegants es desplacen per tot el territori, sinó que ja fa més de 100 anys que es mouen tot i les limitacions de transport en aquells moments. Som conscients que el món geganter ha esdevingut un fenomen associatiu que no ha parat de créixer i que combina a la perfecció el termes tradició i identitat. I com no, ha acabat convertint-se en un dels col·lectius més emblemàtics i reconeguts de Catalunya.

La ciutat de Barcelona serà l’ encarregada d’encapçalar la commemoració, ja que aquesta referència de la processó del Corpus de 2024 justifica també els 600 anys del Gegant de la Ciutat de Barcelona. Per això, els gegants seran els protagonistes i faran d’amfitrions de diversos actes extraordinaris preparats per tot l’any.

Per commemorar l’aniversari, s’han preparat tot un seguit d’actes extraordinaris, exposicions i sorpreses que s’aniran descobrint al llarg de tot l’any. El diumenge 28 d’abril, la ciutat de Barcelona acollirà el primer gran acte de celebració d’aquest aniversari , amb un Trobada Nacional de Gegants, que reunirà un total de 230 colles geganteres a l’Arc de Triomf.

 

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 18-04-2024 Última actualització 18-04-2024