Ponts literaris, nou programa lector entre territoris en llengua catalana

Ponts literaris és un projecte cooperatiu entre la Xarxa de Biblioteques Municipals i biblioteques del País Valencià i les Illes Balears que té per objectiu reforçar i promoure l’ús del català entre els diferents territoris coneixent les diferents literatures i compartint lectures i experiències a partir de la llengua.

A més de reforçar el sentiment de pertinença idiomàtic entre els habitants dels territoris, es pretén promoure la riquesa del català, tant en l’ús quotidià com en el literari, facilitar l’intercanvi lingüístic i esdevenir un punt de trobada entre les diferents variants del català.

Aquest club d’escriptura virtual en català s’adreça a públic adult de diferents territoris de parla catalana. L’imparteix l’escriptora i professora Carla Gracia.

El club consta de nou sessions amb continguts principalment audiovisuals:        

 • Vull escriure! I ara què?: d’on traiem les idees? Com ens posem a escriure? En aquest primer tema ho descobrirem.

 • La fórmula de totes les històries: En aquest tema descobrirem els elements claus de qualsevol història.

 • Si em dius vinc... ho deixo tot!: Ens enamorem d’ells, però no perquè siguin perfectes... Sinó perquè els volem salvar! Parlem sobre els personatges.

 • Ens agradin o no... arriben els conflictes!: Els conflictes són l’ingredient màgic que ens atrapa i no ens deixa fins que acabem de llegir.

 • Si vols escriure... fes puzles!: Escriure és organitzar. Potser “Hi havia una vegada” va al final i “van viure feliços” és el principi. Per què... van viure feliços?

 • Digues-me que escric bé...: en aquest tema descobrirem trucs per millorar la nostra escriptura des del minut 1!

 • La veu que ens xiuxiueja a l'orella: ets qui escriu la història, però no ets el narrador. Construir el narrador és una decisió crucial per a la història!

 • Vull escriure! – va exclamar ell: Aprenem a escriure diàlegs creatius, literaris i versemblants!

 • Sobre la fama i l’èxit: vols publica? Vols ser escriptor o escriptora? Vols saber com i de què viuen els escriptors i les escriptores? En parlem en aquet tema final.

Per participar-hi, cal disposar d’un dispositiu mòbil (telèfon o tauleta) i seguir els passos següents:

– Instal·lar Tellfy en el dispositiu: Android o IOS
– Crear un usuari a Tellfy
– Sol·licitar l’admissió al club a través d’aquest enllaç d’inscripció

 • 1a edició: del 23 de gener al 24 de març de 2023 (PLACES EXHAURIDES).
 • 2a edició: del 13 de febrer al 21 d’abril de 2023 (PLACES EXHAURIDES).

És un joc literari de descoberta de la literatura dels territoris de llengua catalana produït per l’escriptora Teresa Saborit. S’adreça a clubs de lectura infantils (edats recomanades entre 9 i 12 anys). Els infants descobriran obres literàries i autors dels diferents territoris de parla catalana a través de dinàmiques participatives i gamificades a l’entorn de la plataforma CANVAS LMS.

S’inicia amb la participació dels clubs de lectura infantils de la Biblioteca de Tordera, Biblioteca Municipal L'Ateneu (Esparraguera), Biblioteca  Salvador Vives Casajuana (Sant Vicenç de Castellet), Biblioteca de Es Castell (Menorca), Escola CAES Lleonard Mingarro de Vall d’Uxó (Castelló), Biblioteca de Gata de Gorgos (Marina Alta, Alacant) i Biblioteca de Guadassuar (València).

Els textos literaris que serveixen de base per crear les dinàmiques són:

Primer trimestre (Illes Balears)

Segon trimestre (País Valencià)

Tercer trimestre (Catalunya)

Creation date 12-12-2022 Last updated 16-10-2023