Activitats virtuals

Des de la Xarxa de Biblioteques Municipals et proposem un seguit de propostes virtuals: clubs de lectura, narracions i altres activitats perquè continuïs sentint les biblioteques i bibliobusos tan a prop teu com sempre. 
 
A l'apartat d'agenda i a les xarxes socials trobaràs moltes altres propostes que les biblioteques municipals han preparat per a tu. 
 

Arrenca el cicle Altres Veus

Altres Veus és un cicle de nou entrevistes virtuals per tractar temes d’actualitat amb experts amb reconeixement públic: escriptors, pensadors, especialistes reconeguts i persones referents dels mitjans de comunicació que generen opinió.

Les entrevistes es divideixen en tres àmbits temàtics: feminismes, drets civils i emergència climàtica. Són coordinats per Bel Olid, Laura Llevadot i Milagros Pérez Oliva, respectivament.

Aquestes trobades, en directe pel canal Instagram de @bibliotequesXBM, s’inicien el 20 d’octubre i s’allargaran fins a l’1 de desembre.

Amb Altres Veus es vol promoure la reflexió sobre temes candents, agitar el debat com a via per a l’entesa i la convivència i, fomentar l’esperit crític per ajudar a crear una ciutadania activa compromesa amb la seva comunitat i el seu entorn.

Converses realitzades:

Drets civils

  • 20 d’octubre 2020, a les 19:30 hores. Laura Llevadot va entrevistar a David Fernàndez: Anatomia d’una regressió.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BibliotequesXBM (@bibliotequesxbm) on

 

  • 27 d’octubre 2020, a les 19:30 hores. Laura Llevadot va entrevistar a Fina Birulés: Els reptes del feminisme insurreccional.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fina Birulés entrevistada per Laura Llevadot

Una publicación compartida de BibliotequesXBM (@bibliotequesxbm) el

 

  • 11 de novembre 2020, a les 19:30 hores. Laura Llevadot va entrevistar a Miquel Missé: Els límits del dret a la identitat sexual.

Feminismes

  • 3 de novembre, a les 19:30 hores. Bel Olid va entrevistar a Carmen Juares. Veus robades als feminismes.

 

  • 26 de novembre, a les 19:00 hores. Bel Olid va entrevistar a Elizabeth Duval. Sang jove per a una lluita antiga.

 

  • 1 de desembre, a les 19:30 hores. Bel Olid va entrevistar a Marta Segarra. Ara i aquí, arrels profundes.

 

Emergència climàtica

  • 10 de novembre, a les 19:30 hores. Milagros Pérez Oliva va entrevistar a Maria Carme Llasat. Quan el clima es queixa. Les alteracions extremes com a símptoma.

 

  • 17 de novembre, a les 19:30 hores. Milagros Pérez Oliva va entrevistar a Javier Martín Vide. Escalfament global: com hem arribat fins aquí i què podem fer?

 

  • 24 de novembre, a les 19:30 hores. Milagros Pérez Oliva va entrevistar a Anna Pérez Català. Emergència climàtica i vida quotidiana.

«De paraula» és un cicle de trobades virtuals entre llibreters i autors que posa en marxa la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona per mitjà del seu perfil a Instagram (@bibliotequesXBM).

 

 

Converses realitzades disponibles al Canal d'Instagram @bibliotequesxbm:

Dimecres 10 de febrer a les 19:00 h, l'escriptora Èlia Riudavets  va conversar amb Celia Asensio de Pati Blau Llibres, sobre el llibre Avui és demà.

Sessió disponible al canal d'Instagram @bibliotequesxbm: https://www.instagram.com/p/CLH2rF6IOSJ/

 

Dijous 3 de desembre a les 19:00 h, l'autora Marta Orriols va conversar amb Muntanya de Llibres, sobre el llibre Dolça introducció al caos.

Sessió disponible al canal d'Instagram @bibliotequesxbm: https://www.instagram.com/tv/CIWKs7NpG9U/

 

Dimecres 2 de desembre a les 19:00 h, l'autora Empar Sáez va conversar amb l'Àlvar Masllorens de Llibreria La Temerària, sobre el llibre Òrbita.

 

Dilluns 23 de novembre a les 19:00 h, l'autora Sara Mesa va conversar amb la Cecilia Picún de la llibreria Librerío de la Plata, sobre el llibre Un amor.

Sessió disponible al canal d'Instagram @bibliotequesxbm: https://www.instagram.com/tv/CH8bTKvIDhc/

 

Dimecres 18 de novembre a les 19:00 h, l'autora Irene Vallejo va conversar amb la Marina Porras de Llibreria L'Ombra, sobre el llibre L'infinit dins d'un jonc.

Sessió disponible al canal d'Instagram @bibliotequesxbm: https://www.instagram.com/tv/CHvkezpoxY4/

 

Dilluns 16 de novembre a les 19:00 h, l'autor Ousman Umar va conversar amb la Paula Jarrin de Llibreria Al·lots, sobre el llibre Viatge al país dels blancs.

Sessió disponible al canal d'Instagram @bibliotequesxbm: https://www.instagram.com/tv/CHqX4QMIZYS/

 

Dijous 12 de novembre a les 19:00 h, l'autora Anna Ballbona va conversar amb la Dolors Pardo de Llibres Parcir, sobre el llibre No soc aquí.

Sessió disponible al canal d'Instagram @bibliotequesxbm: https://www.instagram.com/tv/CHgG4yVIZSg/

 

 

Dimecres 28 d'octubre a les 19:00 h, l'escriptor  Joan Cifuentes va conversar amb el Salvador Bassó de la Papereria Llibreria Núria, sobre el llibre El pintor del temps.

Sessió disponible al canal d'Instagram @bibliotequesxbm: https://www.instagram.com/tv/CG5fFtno_oc/

 

Dijous 22 d'octubre a les 19:00 h, l'autora Marina Martori va conversar amb la Dolors Olmedo de la llibreria La Gralla, sobre el llibre Una casa lluny del mar.

Sessió disponible al Canal d'Instagram @bibliotequesxbm : https://www.instagram.com/tv/CGp6w0Jox2j/

 

Dimecres 21 d'octubre a les 19:00 h, l'escriptor  i crític literari català Julià Guillamon va conversar amb el Gerard Remendo de Saltamartí Llibres de Badalona, sobre el llibre Les Cuques.

 

Dimarts 15 de setembre a les 19:30 h, la Doctora en Sociologia i especialista en innovació social digital Liliana Arroyo va conversar amb la Cèlia Asensio de Pati Blau, llibreria de Cornellà, sobre el llibre Tu no ets la teva selfie. (Va ser una activitat entorn a La Setmana del Llibre en Català).

Sessió disponible al Canal d'Instagram @bibliotequesxbm : https://www.instagram.com/tv/CFKtdgdIg0E/

 

Dimarts 8 de setembre a les 19:30 h, la periodista i escriptora catalana Anna Punsoda va conversar amb la Mercè Pujadas de Dòria Llibres, llibreria de Mataró, sobre el llibre La luxúria. (Va ser una activitat entorn a La Setmana del Llibre en Català).

Sessió disponible al Canal d'Instagram @bibliotequesxbm : https://www.instagram.com/tv/CE4q-1YIN8a/ 

 

 

Dimecres 1 de juliol a les 18:30 h, l'il·lustrador Ed Carosia va conversar amb Linsabel Noguera de la Llibreria Tres Paraguas de Gavà sobre l’ofici d’il·lustrador i el còmic infantil i juvenil.

Sessió disponible al Canal d'Instagram @bibliotequesxbm : https://www.instagram.com/tv/CCG6wTpo3X9

 

 

Dilluns 15 de juny a les 18:30 h, el dibuixant de Còmic Víctor Ibañez, va conversar amb Joanmi Iglesis de la Llibreria Yuyucomics de Granollers sobre la trajectòria i obra de l’autor.

Sessió disponible al Canal d'Instagram @bibliotequesxbm : https://www.instagram.com/tv/CBdtyvaomL3/  

 

Dilluns 8 de juny a les 18:30 h, l'escriptor català Rafel Nadal va conversar amb Pepa Segarra de la Llibreria Cinta sobre el llibre Mar d'estiu.

Sessió disponible al Canal d'Instagram @bibliotequesxbm : https://www.instagram.com/tv/CBLpKkUo-3n/  

 

Dimecres 27 de maig a les 18:30 h, l'escriptor i periodista català, especialitzat en temes africans, Xavier Aldekoa va conversar amb Santi de Villa de la Llibreria Pati Blau Llibres sobre el llibre Indestructibles.

Sessió disponible al Canal d'Instagram @bibliotequesxbm : https://www.instagram.com/tv/CAsxrfwoFOc/ 

 

 

El club del llibre virtual és un programa de trobades virtuals entre escriptors/periodistes i autors convidats que posa en marxa la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona per mitjà del seu perfil a Instagram (@bibliotequesXBM).

També pots consultar el Club del Llibre, cicle de trobades amb escriptors, que es realitza a les biblioteques com activitat de dinamització per als clubs de lectura de la Xarxa de Biblioteques Municipals. 

 

 

Properes trobades:

 

Club del llibre virtual: El càstig

Dimecres 3 de març a les 19:00 h, l'Eva Comas, escriptora i periodista, entrevista Guillem Sala, autor de la novel·la El càstig.

Des de la Xarxa de Biblioteques Municipals t’oferim un programa de clubs de lectura virtuals, una iniciativa que té com a objectiu promoure la lectura i el diàleg a través de les noves tecnologies. 

En aquesta ocasió, amb motiu del Dia de la Poesia i el Dia Internacional de les Dones, es comentaran, respectivament, les obres La tierra baldía de T.S Eliot amb l’escriptor Jaume Benavente i El vel de la deessa amb la seva autora, Glòria Sabaté.

La interacció entre lectors i conductors es farà a través de Tellfy, una app de comunicació instantània, i els continguts seran de l’eBiblio, el servei préstec de documents digitals del Sistema de Lectura Pública de Catalunya.

Per participar-hi, cal disposar d’un dispositiu mòbil (telèfon o tauleta) i seguir els passos següents:

– Instal·lar Tellfy en el dispositiu
– Crear un usuari a Tellfy
– Sol·licitar l’admissió al club a través de l’enllaç que trobareu clicant al títol de cada club.

Si has estat admès al club (les places són limitades) et donarem les instruccions per al préstec dels documents digitals que hauràs de llegir.

Els clubs tindran una durada d’un mes. La dinàmica per a cada llibre serà semblant a la dels clubs de lectura presencials: en un primer moment, a través d’un vídeo i amb el suport d’altres documents, el conductor  donarà pautes, orientacions i claus de lectura; després, durant el període de lectura, els participants podran exposar els seus dubtes o comentaris a través de la plataforma de comunicació; finalment, els lectors i el conductor es trobaran per videoconferència per fer el comentari final de l’obra.

Els participants podran demanar en préstec el llibre de lectura a través de la plataforma eBiblio el dia que comenci el club.

Per formar part d’alguna d’aquestes comunitats lectores cal inscriure’s en algun dels grups disponibles.

En l’acceptació de sol·licituds es prioritzarà que un major nombre de persones puguin formar part d’un dels clubs de lectura.

Club de lectura virtual de poesia

 

Es comentarà el llibre La tierra baldía de T.S Eliot (Lumen), amb Jaume Benavente, escriptor.

Inici del club de lectura: dimarts 2 de març
Trobada virtual: dimarts 23 de març, a les 19.00 h

Vull inscriure’m (places exhaurides)

 

 

 

 

Club de lectura virtual ‘El vel de la deessa’

 

A càrrec de Glòria Sabaté, autora d'El vel de la deessa (Columna).

Inici del club de lectura: dijous 4 de març
Trobada virtual: dijous 25 de març, a les 19.00 h.

Vull inscriure’m (places exhaurides)

 

 

1920x2020 al mirall” vol analitzar els fets més destacats de la dècada dels vint del segle passat i algunes analogies amb la situació actual al món.  

La dècada dels anys 20 del segle passat va ser un temps convuls, marcat per la política, la violència i la crisi econòmica; però van ser també anys de canvis i revolucions com ara la popularització del cinema, el naixement d'escriptors destacats de la ciència-ficció, l’auge del feixisme o l’arribada del sufragi femení.

La Xarxa de Biblioteques Municipals han programat un gran nombre de propostes divulgatives per a tots els públics amb la finalitat de recordar aquell fecund període de la nostra història recent. Aquestes xerrades es faran a través del canal de Youtube de la Xarxa de Biblioteques Municipals.

Programació:

Properament t'informarem del nou calendari de xerrades.

Xerrades anteriors:

Dia 25 de juny a les 18:30 h Xerrada "Feminisme i LGTBI a la ciència-ficció". A càrrec de Plataforma Blanc i Negre. 

Pel seu caràcter proper a la ‘subcultura’, la ciència-ficció s’ha dedicat sovint a col·lectius marginals i outsiders. En el camp del feminisme cal destacar autores com Ursula K. Le Guin, Margaret Atwood (El conte de la criada) o Marge Percy. Pel que fa a les múltiples identitats de gènere i opcions sexuals alternatives, la ciència ficció hi ha dedicat la seva atenció des dels anys 60 amb obres com Venus més X de Theodore Sturgeon. Aviat s’incorporaran autors obertament homosexuals com Joanna Russ o Samuel R. Delany que reivindiquen fortament aquesta temàtica. En cinema destaca per la seva originalitat i capacitat transgressora The Rocky Horror Picture Show, un homenatge a la ciència ficció de la RKO amb uns personatges extraterrestres bisexuals i transvestits.

Dia 29 de juny a les 18:30 h Xerrada "Història & crispetes: Imaginaris africans a través del Cinema 1920-2020". A càrrec de l'Albert Farré i Rafael Crespo del Centre d'Estudis Africans  i Interculturals (CEAi). 

Taller sobre la imatge del continent africà reproduïda pel cinema. L'any 1920, en plena postguerra, els imperis europeus intensifiquen l'enviament de colons a les seves colònies africanes, on s'han generat expectatives d'una vida millor. Un segle més tard són africans i africanes qui emprenen el viatge cap a Europa per aconseguir allò que el seu lloc d'origen no els pot oferir. Debatrem com el cinema ha reflectit aquests dos fluxes de població entre Europa i Àfrica, i de ben segur que ens sorprendrem de la pervivència d'imaginaris colonials dècades després de la fi del colonialisme.  

Dia 18 de juny a les 18:30 h Espectacle de Poetry Slam “Por + Poesia = R(evolucions)”. A càrrec de l'artista i comunicadora Crisal Rodríguez.

En un moment com l’actual on creixen els discursos de por, d’odi i de visió, on el feixisme torna a allargar la seva ombra  amenaçant amb retallar els nostres drets i els nostres somnis…. la poesia és una arma carregada de futur. Una arma que en lloc de silenciar veus  les amplifica. I en lloc de treure vida la dona. 

 

Dia 16 de juny a les 18:30 h Xerrada “El Repertori Iconogràfic, retrat d’un país”. A càrrec de l'escriptor i periodista Martí Gironell.

Crear un gran arxiu fotogràfic del patrimoni monumental espanyol amb la voluntat de catalogar-lo, difondre’l i evitar-ne l’espoli a què es veia sotmès. Aquest era l’objectiu del Repertori Iconogràfic d’Espanya que va generar un seguit de confluències entre el poder polític, l’ econòmic i el cultural de la Catalunya dels anys 20 del segle passat. Per catalogar però calia documentar i per documentar s’havia de fotografiar. Adolf Mas, fotògraf de gran prestigi de BCN, i Jeroni Martorell, director del Servei de Conservació i Catalogació de Monuments de la Diputació de BCN es van encarregar de retratar tot
un país.

Dia 11 de juny a les 18:30 h Xerrada "Mirada a l'art vanguardista en les arts plàstiques: 1920/2020". A càrrec de Mónica Marañón, professora d'història i art contemporani.

Una visió comparativa entre les avantguardes de la dècada dels anys vint del segle XX i l'art emergent de la nostra dècada. Farem un repàs dels esdeveniments artístics que van marca aquells anys i veurem com els artistes reflectien la societat a les seves obres. Comptarem amb el testimoni d'un artista emergent, dels nostres dies, per establir relacions entre les dues èpoques. 

Dia 4 de juny a les 18:30 h Xerrada "La dona: cultura i esports als anys 20". A càrrec de Maria Carme Roca, autora, entre d’altres títols, de La noia del club.

Els anys 20 van suposar el despertar esportiu i cultural de les dones, que amb la seva empenta van canviar la societat que els havien assignat i es van atrevir a decidir per a elles mateixes. Maria Carme Roca ens proposa un viatge a la seva novel·la La noia del club, protagonitzada per una nedadora pionera, i també per la rebotiga de la història: les dones reals que va conèixer mentre l’escrivia, la fundació d’entitats pioneres, com el Club Femení d’Esports i les connexions entre aquelles primeres esportistes i les actuals, que també lluiten per la seva visibilitat i els seus drets.

Dia 28 de maig a les 18:30 h Xerrada "Frank Herbert i la crisi mediambiental". A càrrec de Plataforma Blanc i Negre. Enllaç a Youtube

La novel·la Dune (1965) de Frank Herbert es centra en un món absolutament desert, habitat per una societat que al llarg de generacions pretén canviar el clima a través d’un ús racional i científic dels limitats recursos de què disposen.

La transformació total d’un ecosistema és un tema que es planteja repetidament en aquesta època amb l’aparició de les primeres veus que denuncien les conseqüències no desitjades de la societat industrial sobre la Terra. Cal destacar que en aquest període es van dur a terme diverses transformacions globals, com per exemple, la conquesta de terres desèrtiques per a l’agricultura en l’estat d’Israel. En aquest cas, la preocupació mediambiental incorporava un clar compromís de Herbert amb la temàtica de l’obra, ja que ell mateix vivia amb la seva família en una granja autosuficient. 

Dia 21 de maig a les 18:30 h Xerrada "El pistolerisme anys 20, 100 anys de violència sindical". A càrrec de l'escriptor i periodista Martí Gironell. Enllaç a Youtube

La idea és aprofundir en el fenomen del pistolerisme que va néixer en un moment que es lluitava a peu i a cavall per defensar els drets laborals. Perquè ara fa 100 anys se’n van obtenir molts, de drets laborals. I ara, se n'estan perden de drets malaguanyant el que ara fa 100 anys moltes persones s’hi van jugar i perdre la vida per aconseguir-los. Com Salvador Seguí, El Noi del Sucre, el líder anarcosindicalista, amic del president Companys que va ser assassinat per ordre de Ramon Sales, del sindicat lliure. Sabíeu que tots tres eren de la comarca de l’Urgell i que es coneixien de petits? És una apassionant coincidència que ben bé dóna x 1novel·la! I sabíeu que llavors hi va haver una col·laboració empresarial amb les forces de seguretat de l'Estat per reprimir les vagues i els moviments obrers? I que abans, com ara, també hi van haver presos polítics que van ser alliberats pel govern? És la trista, crua i amarga realitat dels anys 20.

Dia 14 de maig a les 18:30 h Xerrada Ray Bradbury i la distopia. A càrrec de Plataforma Blanc i Negre.  Enllaç a Youtube

Ray Bradbury (com Aldous Huxley i George Orwell) el tindríem al bàndol dels autors de ciència ficció ‘pessimistes’. Especialment en el seu treball Fahrenheit 451, Bradbury ens dibuixa un món terriblement repressiu on tots els ciutadans estan fortament vigilats i controlats, la cultura és fortament perseguida (el propi títol de l’obra fa referència a la temperatura d’incineració del paper).

Aquesta obra ens avisa de diversos perills que avui, en ple segle XXI, són més vius que mai. 

Dia 12 de maig a les 18:30 h  Xerrada la garçonne, l'obrera tèxtil i algunes dones catalanes úniques dels anys 20. A càrrec de Montse Barderi, escriptora i especialista en estudis de gènere. Enllaç a Youtube.

T'emmarcarem el moment històric i social per presentar-te dues precursores dels anys 20: Carme Karr i Cèlia Suñol. Parlarem de les diferents facetes que van conrear, la primera com a periodista, escriptora, musicòloga i precursora del feminisme català. I la segona com a novel·lista a la qui cal redescobrir. Una xerrada amena, participativa, divulgativa i documentada, feta amb suport audio- visual per endinsar-nos en dues escriptores que cal recuperar i posar en valor. 

Dia 30 d'abril a les 18:30 h Xerrada Els anys vint a la taula: vint plats catalans nascuts ara fa cent anys. A càrrec de la periodista Trinitat Gilbert, periodista especialitzada en gastronomia i escriptora. Enllaç a  Youtube

Els anys 20 també van ser bojos i convulsos a taula. Va ser l’època daurada de la restauració pública, el temps dels grans restaurants afrancesats, però també dels primers restaurants italians. Els catalans vam fer nostres les receptes italianes que acabaven d’arribar: els macarrons, els canelons. També van aparèixer els primers receptaris: el d’Ignasi Domènech (1924). El suís José Rondissoni va començar a impartir classes de cuina a l’Institut Català de la Dona. Totes aquestes influències van arribar a les taules catalanes en forma de plats nous, o plats de sempre revisitats. En aquesta xerrada repassarem els 20 plats que es menjaven llavors i trobarem semblances i diferències amb els que mengem avui dia. Per poder seure a taula coneixent la fascinant història dels ingredients i de la manera de cuinar-los. 

Durant la trobada la periodista especialitzada en gastronomia va descobrir les curiositats del nostre receptari i va respondre en directe totes les preguntes que li van fer arribar els usuaris durant la xerrada.

Dia 7 de maig a les 18:30 h Xerrada Issac Asimov: utopia i robòtica. A càrrec de Plataforma Blanc i Negre.  Enllaç a Youtube

Isaac Asimov és un autor que dins del gènere de la ciència-ficció hem de situar entre els ‘optimistes’.
En la seva saga Fundació se’ns mostra l’intent de construir un món ideal a partir dels estralls de l’antic imperi espacial amb molts paral·lelismes amb el règim Nazi. En aquestes narracions anirem veient les propostes d’Asimov per crear un món ideal i quins són els perills interns i externs que ha d’afrontar aquesta societat ideal per seguir essent-ho.

Fortament entremesclat amb aquesta saga tenim els seus personatges robot els quals veia d’una manera fortament positiva i als que va proposar que seguissin en tot moment ‘les tres lleis de la robòtica’, assegurant així una coexistència harmoniosa amb la humanitat. 

 

Dia 16 de juny a les 18:30 h Xerrada “El Repertori Iconogràfic, retrat d’un país”. A càrrec de l'escriptor i periodista Martí Gironell.

Crear un gran arxiu fotogràfic del patrimoni monumental espanyol amb la voluntat de catalogar-lo, difondre’l i evitar-ne l’espoli a què es veia sotmès. Aquest era l’objectiu del Repertori Iconogràfic d’Espanya que va generar un seguit de confluències entre el poder polític, l’ econòmic i el cultural de la Catalunya dels anys 20 del segle passat. Per catalogar però calia documentar i per documentar s’havia de fotografiar. Adolf Mas, fotògraf de gran prestigi de BCN, i Jeroni Martorell, director del Servei de Conservació i Catalogació de Monuments de la Diputació de BCN es van encarregar de retratar tot
un país.

 
 

Dia 25 de juny a les 18:30 h Xerrada "Feminisme i LGTBI a la ciència-ficció". A càrrec de Plataforma Blanc i Negre. 

Pel seu caràcter proper a la ‘subcultura’, la ciència-ficció s’ha dedicat sovint a col·lectius marginals i outsiders. En el camp del feminisme cal destacar autores com Ursula K. Le Guin, Margaret Atwood (El conte de la criada) o Marge Percy. Pel que fa a les múltiples identitats de gènere i opcions sexuals alternatives, la ciència ficció hi ha dedicat la seva atenció des dels anys 60 amb obres com Venus més X de Theodore Sturgeon. Aviat s’incorporaran autors obertament homosexuals com Joanna Russ o Samuel R. Delany que reivindiquen fortament aquesta temàtica. En cinema destaca per la seva originalitat i capacitat transgressora The Rocky Horror Picture Show, un homenatge a la ciència ficció de la RKO amb uns personatges extraterrestres bisexuals i transvestits.

Dia 29 de juny a les 18:30 h Xerrada "Història & crispetes: Imaginaris africans a través del Cinema 1920-2020". A càrrec de l'Albert Farré i Rafael Crespo del Centre d'Estudis Africans  i Interculturals (CEAi). 

Taller sobre la imatge del continent africà reproduïda pel cinema. L'any 1920, en plena postguerra, els imperis europeus intensifiquen l'enviament de colons a les seves colònies africanes, on s'han generat expectatives d'una vida millor. Un segle més tard són africans i africanes qui emprenen el viatge cap a Europa per aconseguir allò que el seu lloc d'origen no els pot oferir. Debatrem com el cinema ha reflectit aquests dos fluxes de població entre Europa i Àfrica, i de ben segur que ens sorprendrem de la pervivència d'imaginaris colonials dècades després de la fi del colonialisme.  

Gianni Rodari (1920-1980) va ser un escriptor i pedagog italià reconegut a tot el món com a un dels pares de la creativitat moderna, en haver sistematitzat el procés creatiu.

L'aniversari del seu naixement és el moment idoni per recordar la seva tasca com a mestre i per fer-nos ressò de les tècniques de creativitat que emprava a les seves classes. La imaginació, els jocs amb paraules, el valor de l'error, l'increïble binomi fantàstic per a crear històries... tot un llegat adreçat a fomentar la creativitat unida amb el gaudi.

La Xarxa de Biblioteques Municipals han programat un gran nombre de propostes divulgatives pel públic infantil i familiar amb la finalitat de recordar al maestre de la creativitat, Rodari. Aquestes xerrades es faran a través de la plataforma Zoom.

Programació d'activitats:

Properament t'informarem del nou calendari de xerrades.

Activitats realitzades:

Dia 20 de juny a les 11 h Taller "Un contacontes inventat". A càrrec de Crisal Rodriguez, artista i comunicadora, impulsora del projecte d'innovació cultural Con.Ciencia amb especialistes en la producció de literatura oral i poesia escènica (poetry slam) i experiències de divulgació científica (art-ciència). La transdisciplinarietat i la curiositat per abordar grans dilemes universals són el seu ADN nuclear.

Un contacontes  diferent, on les pròpies criatures decidiran com es va desenvolupant (i com acaba!) l’obra. A partir de contes escollits de Gianni Rodari, ens sorprendrem amb la creativitat que desperta en les més petites i petits i narrarem el nostre propi conte

Destinataris: Públic familiar amb infants a partir de 4 anys.

Dia 30 de maig a les 11 h Taller "Com contar un conte: Fins a on saps contar?". A càrrec de David Anguera, cantant i actor a “Peter Pan”, “ Bon Nadal Mr.Scrooge i “la Rambla de les Floristes” entre moltes altres, expert en versificació ens ensenya dicció i com hem de dir el vers de forma natural.

Taller d’expressió oral per narrar contes de manera emocionant

"Gianni Rodari va escriure els contes més estrafolaris, divertits i enginyosos que mai s'han escrit. Però... com s'explica un conte? Treu el narrador que portes dins! Coneixeràs com es domina el fraseig, el ritme, les veus dels personatges, l'emoció, l'expectativa... mentre descobreixes l'increïble món de Gianni Rodari".

Destinataris: Públic familiar amb infants a partir de 8 anys.

Dia 6 de juny a les 11 h Taller "Poesia que fa fort!. Taller de vers i dicció". A càrrec de David Anguera, cantant i actor a “Peter Pan”, “ Bon Nadal Mr.Scrooge i “la Rambla de les Floristes” entre moltes altres, expert en versificació ens ensenya dicció i com hem de dir el vers de forma natural.

Taller per gaudir de la poesía. Amb en Gianni Rodari, jugarem amb les paraules i aprendrem a recitar de manera clara i entenedora els seus poemes.

Destinataris: Públic familiar amb infants a partir de 8 anys

Dia 20 de juny a les 11 h Taller "Un contacontes inventat". A càrrec de Crisal Rodriguez, artista i comunicadora, impulsora del projecte d'innovació cultural Con.Ciencia amb especialistes en la producció de literatura oral i poesia escènica (poetry slam) i experiències de divulgació científica (art-ciència). La transdisciplinarietat i la curiositat per abordar grans dilemes universals són el seu ADN nuclear.

Un contacontes  diferent, on les pròpies criatures decidiran com es va desenvolupant (i com acaba!) l’obra. A partir de contes escollits de Gianni Rodari, ens sorprendrem amb la creativitat que desperta en les més petites i petits i narrarem el nostre propi conte

Destinataris: Públic familiar amb infants a partir de 4 anys.

Inscripcions: https://formularis.diba.cat/diba/contacontes-inventat-narracio-interactiva

Creation date: 08/05/2020 Last updated: 19/02/2021

Veure més activitats