Parcs i biblioteques... naturalment!

Amb aquest projecte, t’animem a conèixer el territori així com el patrimoni natural i cultural del teu entorn. Documentals, xerrades, tallers i visites guiades organitzades per les biblioteques públiques dels municipis establerts en cada zona d’influència dels Parcs Naturals t’aproparan la lectura i la natura.

Aquesta iniciativa és un compromís de col·laboració entre la Gerència de Serveis de Biblioteques i la Gerència de Serveis d’Espais Naturals de la Diputació de Barcelona que es desplega a les biblioteques del Barcelonès, Maresme, Vallès Occidental, Vallès Oriental , Bages i del territori del Montserratí.

Parc de la Serralada Litoral

Web del Parc de la Serralada Litoral

Parc del Montnegre i el Corredor

Web del Parc del Montnegre i el Corredor

Parc Natural de Sant Llorenç de Munt i l'Obac

Web del Parc Natural de Sant Llorenç de Munt i l’Obac

Parc Natural del Montserrat

Web del Parc Natural de Montserrat

Parc de la Serralada de Marina

Web del Parc de la Serralada de Marina

Guia de lectura: Patrimoni del Parc de la Serralada de Marina

Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny

Web del Parc i Reserva de la Biosfera del Montseny

#parcsibiblios

El programa vol apropar al ciutadà el territori i el seu entorn natural més immediat perquè aprengui a gaudir-l i es sensibilitzi sobre la necessitat de conservar-lo.

El marc del programa Parcs i biblioteques... naturalment!, la Gerència de Serveis de Biblioteques i la Gerència de Serveis d’Espais Naturals  promou el projecte mOts, que proposa als usuaris de la biblioteca pública o centre de documentació l'oportunitat de participar en una experiència artística mentre contribueixen a una iniciativa de preservació de la memòria històrica local.

A través d'una acció artística comunitària, els habitants dels municipis participants col·laboren en la recuperació de les paraules més autèntiques associades al seu entorn natural per a, posteriorment, integrar-les en el paisatge urbà mitjançant un grafit. Així, el projecte combina la memòria històrica, l'art i la natura, i fomenta la implicació i participació activa de la comunitat en la creació i preservació del seu patrimoni cultural.

En aquest primer any, hi participaran nou biblioteques o centres de documentació de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona participants en el projecte Parcs i biblioteques... naturalment!.

Els tallers es faran en tres sessions entre maig i juliol. En el primer es construirà comunitat i es compartiran històries, en el segon es farà el disseny i planificació de la intervenció artística i el tercer serà la mateixa acció a l’espai públic. El projecte compta amb la direcció artística a càrrec de Riudebitlles Territori d'Art (RTd'A) i assessorament de Joan Manel Riera, de l’Escola de Natura del Corredor.

Cada any les biblioteques que formen part del projecte “Parcs i biblioteques... naturalment!” de la Diputació de Barcelona ens sumem a la celebració del Dia Europeu dels Parcs.

El Dia Europeu dels Parcs commemora la declaració dels primers parcs nacionals europeus a Suècia el 24 de maig de 1909. La Federació de Parcs Naturals i Nacionals d’Europa (EUROPARC), que aglutina gairebé 400 membres pertanyents a 36 estats, celebra aquesta efemèride.

El lema d’enguany és "Vota per la natura". La conservació de la natura transcendeix qualsevol ideologia. És essencial promoure accions positives per assegurar un futur saludable per a les persones i la natura, de la qual formem part. En el Dia Europeu dels Parcs, la Federació EUROPARC vol ressaltar la importància de les àrees protegides per al desenvolupament i la implementació de polítiques de conservació i benestar de les persones, el seu paper central per garantir una societat sostenible i resilient perquè tota la ciutadania pugui viure en harmonia.

A Catalunya, hi ha una vintena de parcs naturals i 184 espais més agrupats en diferents figures de protecció. Tots plegats, sumen el 30 % del territori del país.

El Dia Europeu dels Parcs s’inclou dins de la Setmana de la Natura, que comença el 22 de maig (Dia Mundial de la Biodiversitat) i es clou el 5 de juny (Dia Mundial del medi Ambient). Organitzada des del 2017 per la Xarxa per a la Conservació de la Natura, durant aquests dies es promouen desenes d’activitats de divulgació i sensibilització mediambiental. Hi haurà tallers, conta-contes, xerrades, exposicions, rutes guiades, presentacions de llibres i molt més!

Per a més informació visita el web:  www.setmananatura.cat i descobreix totes les activitats!

#EuropeanDayOfParks  #diaeuropeudelsparcs

  In libraries you will find:

  Selection of websites:

  You may also like:

Setmana de la Natura 2024

La Setmana de la Natura és un moment de l'any per prendre consciència de la necessitat de conservar el medi ambient i el nostre patrimoni natural.

Enguany ha tingut lloc del 22 de maig al 5 de juny - entre el Dia Mundial de la Biodiversitat i el Dia Mundial del Medi Ambient - quinze dies on està previst més de cinc-cents activitats gratuïtes arreu de Catalunya per a tot tipus de públic (familiar, adult o especialitzat). L'objectiu és conscienciar sobre la importància de tenir cura de la natura i el territori i donar a conèixer les entitats ambientals a la ciutadania.

En aquesta 9a edició, centrada en el context actual de crisi ecològica i climàtica, les biblioteques han programat un munt d’activitats per fomentar la lectura i el coneixement sobre la natura i el medi ambient sota el lema Connectem la natura!.

Tallers, conta-contes, xerrades, exposicions, rutes guiades, presentacions de llibres i molt més!

Per a més informació visita el web:  www.setmananatura.cat i descobreix totes les activitats!

#setmananatura  #ConnectemLaNatura  #LlegeixNatura  

 

  In libraries you will find:

Per als més menuts:

¿Para qué sirve la naturaleza? / ilustrado por Magali Clavelet
Cosas verdes: conoce y defiende la naturaleza / Ole Mathismoen y Jenny Jordahl
Fede i la patrulla antibrossa / José Carlos Román; il·lustracions: Arancha Perpiñán
Els Arbres : observar-los, reconèixer-los, protegir-los / text de Xavier Japiot; il·lustracions de Maud Bihan

  Search the catalog:

  Selection of websites:

  You may also like:

Creation date 25-05-2020 Last updated 02-07-2024

Activitats