Parcs i biblioteques... naturalment!

Amb aquest projecte, t’animem a conèixer el territori així com el patrimoni natural i cultural del teu entorn. Documentals, xerrades, tallers i visites guiades organitzades per les biblioteques públiques dels municipis establerts en cada zona d’influència dels Parcs Naturals t’aproparan la lectura i la natura.

Aquesta iniciativa és un compromís de col·laboració entre la Gerència de Serveis de Biblioteques i la Gerència de Serveis d’Espais Naturals de la Diputació de Barcelona que es desplega a les biblioteques del Barcelonès, Maresme, Vallès Occidental, Vallès Oriental , Bages i del territori del Montserratí.

Parcs i bibliotequesPoesies amb gust de Montserrat

Les biblioteques del Montserratí que participen al programa "Parcs i biblioteques... naturalment!" han programat l'espectacle "Paraules de vent", un petit aperitiu poètic de Gemma Argelaga i el músic Oriol Carbó per celebrar la festivitat de Nostra Senyora de Montserrat.

L'espectacle es podrà gaudir a les biblioteques d'Abrera, el Bruc, Collbató, Esparreguera, Martorell, Olesa de Montserrat, Sant Vicenç de Castellet i Vacarisses.

 

Parc de la Serralada Litoral

Web del Parc de la Serralada Litoral

Parc del Montnegre i el Corredor

Web del Parc del Montnegre i el Corredor

Parc Natural de Sant Llorenç de Munt i l'Obac

Web del Parc Natural de Sant Llorenç de Munt i l’Obac

Parc Natural del Montserrat

Web del Parc Natural de Montserrat

Parc de la Serralada de Marina

Web del Parc de la Serralada de Marina

Guia de lectura: Patrimoni del Parc de la Serralada de Marina

Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny

Web del Parc i Reserva de la Biosfera del Montseny

#parcsibiblios

El programa vol apropar al ciutadà el territori i el seu entorn natural més immediat perquè aprengui a gaudir-l i es sensibilitzi sobre la necessitat de conservar-lo.

Cada any les biblioteques que formen part del projecte “Parcs i biblioteques... naturalment!” de la Diputació de Barcelona ens sumem a la celebració del Dia Europeu dels Parcs.

Dia Europeu dels Parcs 2024

Dia Europeu dels Parcs 2023 | EUROPARC

El Dia Europeu dels Parcs commemora la declaració dels primers parcs nacionals europeus a Suècia el 24 de maig de 1909. La Federació de Parcs Naturals i Nacionals d’Europa (EUROPARC), que aglutina gairebé 400 membres pertanyents a 36 estats, celebra aquesta efemèride.

El lema d’enguany és "Vota per la natura". La conservació de la natura transcendeix qualsevol ideologia. És essencial promoure accions positives per assegurar un futur saludable per a les persones i la natura, de la qual formem part. En el Dia Europeu dels Parcs, la Federació EUROPARC vol ressaltar la importància de les àrees protegides per al desenvolupament i la implementació de polítiques de conservació i benestar de les persones, el seu paper central per garantir una societat sostenible i resilient perquè tota la ciutadania pugui viure en harmonia.

A Catalunya, hi ha una vintena de parcs naturals i 184 espais més agrupats en diferents figures de protecció. Tots plegats, sumen el 30 % del territori del país.

El Dia Europeu dels Parcs s’inclou dins de la Setmana de la Natura, que comença el 22 de maig (Dia Mundial de la Biodiversitat) i es clou el 5 de juny (Dia Mundial del medi Ambient). Organitzada des del 2017 per la Xarxa per a la Conservació de la Natura, durant aquests dies es promouen desenes d’activitats de divulgació i sensibilització mediambiental. Hi haurà tallers, conta-contes, xerrades, exposicions, rutes guiades, presentacions de llibres i molt més!

Per a més informació visita el web:  www.setmananatura.cat i descobreix totes les activitats!

#EuropeanDayOfParks  #diaeuropeudelsparcs

FEM un bon Paper. Parcs i biblioteques, naturalment. Collserola

 

 

Dia Europeu dels Parcs (altres anys 2021, 2020)

Les onze biblioteques del Vallès Occidental, vinculades al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, us volem ensenyar en un vídeo com veuen Sant Llorenç del Munt des de casa els nostres usuaris i usuàries.

Dibuixem el Parc de la Serralada de Marina.

Aquest vídeo és fruit del recull dels dibuixos que ens han fet arribar les usuàries de la Xarxa de Biblioteques de Marina en ocasió del Dia Europeo dels Parcs.

 

La Biblioteca, PORTA del PARC

 

I les onze biblioteques del Maresme, a partir d’una crida que van fer als seus usuaris demanant-los fotografies del patrimoni natural i cultural del seu entorn, han fet aquests 3 videos. Amb les fotografies rebudes, Joan Manel Riera, biòleg, educador ambiental i fundador de l’Escola de Natura del Corredor ha produït tres vídeos que difonen la biodiversitat, l’ocupació humana i el paisatge dels parcs de la Serralada de Marina, Serralada Litoral i del Montnegre i el Corredor.

Un cop d'ull al Parc: Gent al Parc

 
Un cop d'ull al Parc: Paisatge
 
Un cop d'ull al Parc: Biodiversitat

 

 

  A les biblioteques trobaràs:

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

Sota el nom de Plantem poesia les biblioteques del programa "Parcs i biblioteques... naturalment!" de l’àmbit del Parc Natural de la Serra de Collserola porten a terme  un conjunt d'activitats que  s'inicien a l'entorn del 21 de març, Dia Mundial de la poesia, i conclouen  a finals de maig, coincidint amb la celebració del Dia Europeu dels Parcs

Plantem poesia 2023

FEM un bon Paper. Parcs i biblioteques, naturalment. Collserola

 

Plantem poesia 2022

Amb el nom d’ Inspira't en Collserola i vesteix-la de Haikus! les biblioteques del Projecte Parcs i biblioteques, naturalment del Parc Natural de Collserola han realitzat una sèrie de tallers d’haikus per celebrar el Dia Mundial de la Poesia 2022.

Vídeo: Plantem poesia 2022

 

A més a més de plantar els poemes, amb els haikus que es van rebre es va realitzar un vídeo amb la Mon Mas, que serà difós en el marc de les activitats del Dia Europeu dels Parcs (24 de maig). 

Plantem poesia 2021

Coincidint amb la commemoració de la Setmana de la Natura les biblioteques van programar la seva primera activitat conjunta: Plantem poesia! Amb aquesta iniciativa es convidava als seus usuaris a fer arribar una poesia (pròpia o d’autor), dedicada als arbres a la biblioteca.

Vídeo: Plantem poesia 2021: el projecte

 
Vídeo: Plantem poesia 2021: el projecte a les biblioteques
 
 

Vídeo: Plantem poesia 2021: Biblioteca Josep Miracle - Collserola de Barcelona

 

Vídeo: Plantem poesia 2021: Biblioteca El Molí de Molins de Rei

 

Vídeo: Plantem poesia 2021: Biblioteca Central de Cerdanyola

 

Setmana de la Natura 2024

La Setmana de la Natura és un moment de l'any per prendre consciència de la necessitat de conservar el medi ambient i el nostre patrimoni natural.

Enguany tindrà lloc del 22 de maig al 5 de juny - entre el Dia Mundial de la Biodiversitat i el Dia Mundial del Medi Ambient - quinze dies on està previst més de cinc-cents activitats gratuïtes arreu de Catalunya per a tot tipus de públic (familiar, adult o especialitzat). L'objectiu és conscienciar sobre la importància de tenir cura de la natura i el territori i donar a conèixer les entitats ambientals a la ciutadania.

En aquesta 9a edició, centrada en el context actual de crisi ecològica i climàtica, les biblioteques han programat un munt d’activitats per fomentar la lectura i el coneixement sobre la natura i el medi ambient sota el lema Connectem la natura!.

Hi haurà tallers, conta-contes, xerrades, exposicions, rutes guiades, presentacions de llibres i molt més!

Per a més informació visita el web:  www.setmananatura.cat i descobreix totes les activitats!

#setmananatura  #ConnectemLaNatura  #LlegeixNatura  

 

  A les biblioteques trobaràs:

Per als més menuts:

¿Para qué sirve la naturaleza? / ilustrado por Magali Clavelet
Cosas verdes: conoce y defiende la naturaleza / Ole Mathismoen y Jenny Jordahl
Fede i la patrulla antibrossa / José Carlos Román; il·lustracions: Arancha Perpiñán
Els Arbres : observar-los, reconèixer-los, protegir-los / text de Xavier Japiot; il·lustracions de Maud Bihan

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

Data de creació 25-05-2020 Última actualització 09-05-2024

Activitats