Altres Veus
Altres Veus
Altres Veus és un cicle de conferències presencials i entrevistes virtuals per tractar temes d'actualitat amb experts amb reconeixement públic: escriptors, pensadors, especialistes reconeguts i persones referents dels mitjans de comunicació que generen opinió. Aquest any el cicle es dividirà en dos àmbits temàtics: “Sobirania alimentària”, coordinat per Gustavo Duch i “Salut mental i adolescències”, coordinat per Jaume Funes.
Amb Altres Veus es vol promoure la reflexió sobre temes candents, agitar el debat com a via per a l'entesa i la convivència i, fomentar l'esperit crític per ajudar a crear una ciutadania activa compromesa amb la seva comunitat i el seu entorn.
#AltresVeus
Què menjarem al futur? La sequera que patim, té solució? I els incendis, la crisi climàtica, tenen relació amb les nostres dietes? D’on arriben els alvocats que trobem als mercats? Aquestes i moltes altres preguntes apareixen tot sovint en les nostres converses, a les xarxes socials i als mitjans de comunicació. És normal, som el que mengem i ens preocupa tot el que deriva d’aquest acte. Però, a més a més, en aquests moments de crisi eco-social aquest és un debat molt important, i val la pena disposar de bona informació.
El model actual d’alimentació en un país com el nostre és absolutament diferent a l’alimentació d’una o dues generacions anteriors. En un temps molt curt ha succeït un canvi profund i estructural del sector primari. La súper-industrialització de l’agricultura, ramaderia i pesca, més l’expansió d’un comerç global sense fronteres, ha comportat que a casa nostra tinguem una concentració molt alta de terres fèrtils en mans de poques persones, la desaparició de molta pagesia i dels sabers i la cultura arrelada a la terra, aixafats pel domini hegemònic d’allò urbà o «modern».
Això no és molt diferent del que ha passat als països del Sud global, on l'èxode rural és agafar una pastera i arriscar la vida per travessar el Mediterrani. Les seves terres ja no estan dedicades a produir aliments per la població local, el seu acaparament per part d’empreses -sovint europees- és responsable de fam i desnutrició severa. La soja que cobreix tot el Sud d’Amèrica Llatina, la palma africana al Sud-est Asiàtic o els alvocats de Perú o Colòmbia semblen ser, simplement, mercaderies, quan es tracta d’aliments, que haurien de ser un dret com la sanitat i l’educació.
És en aquest marc de pensament únic, on conceptes com Sobirania Alimentària obren una finestra transgressora i audaç, els ingredients bàsics per cuinar una altra manera d’habitar el món.
Les sessions a aquest cicle són:
- De la globalització alimentària a la Seguretat Social de l’Alimentació a càrrec de Gustavo Duch.
- El consum comunitari a càrrec d’Agustí Corominas.
- El preu dels aliments o el valor dels aliments a càrrec de Carles Soler Novàs
- L’horta agroecològica, l’horta transformadora a càrrec de Maria Giner Gómez.
- Les pastores, defensores de la terra a càrrec de Merlès Martínez Montserrat.
Cal consultar l’agenda per veure a quines biblioteques es van programant les diferents conferències.
No sempre donem a la nostra salut mental la importància que té. No posem entre els nostres objectius educatius prioritaris aconseguir que l’adolescent arribi a ser una persona “equilibrada” (amb totes les matisacions necessàries sobre aquesta paraula). I, a vegades, com succeeix en l’actualitat, millor no fer-ho. Hem passat de l’oblit a la preocupació inadequada, desencaixada, que només identifica problemes, que posa etiquetes i no mira vides.
Si pensem a influir sanament en les vides adolescents, podríem proposar-nos que el resultat a esperar de la seva evolució i de la nostra influència educativa és que tinguin un conjunt d’idees, sentiments, experiències i vivències que produeixen una moderada i realista satisfacció amb allò que són, amb la vida que porten i amb el que intueixen que pot acabar sent el seu lloc al món.
És molt més habitual parlar dels suposats o reals problemes de salut mentals dels nois i noies adolescents que de com ajudar-los a gestionar saludablement les seves adolescències. Hem de partir de propostes en positiu per a construir la salut sense oblidar aquelles “regles” de comprensió i atenció que són bàsiques a l’adolescència.
Tots els nois i noies adolescents tenen en algun punt de la seva adolescència moments de crisi. Majoritàriament amb les seves capacitats, les seves relacions i les seguretats que perceben en el seu entorn més pròxim se’n surten bé, no sense haver creat tensions entre les persones adultes. Pateixen i fan patir.
Alguns i algunes acaben tenint vides complicades, trastornades per diversos malestars. Amb dificultats i dolors de difícil gestió. Les respostes no són fàcils i els sistemes d’atenció a la salut mental no només estan desbordats sinó que no ofereixen formes de connexió real amb les vides trastornades i complicades d’alguns adolescents i, encara menys, amb les crisis i dificultats quotidianes dels adolescents que cerquen ser escoltats sense haver d'identificar-se com a malalts.
A aquest cicle de conferències es proposa un conjunt de mirades que ajudin a descobrir el sentit dels malestars adolescents, la compressió del que passa quan tot es complica i la construcció de propostes d’atenció veritablement útils, en clau adolescent.
Les sessions a aquest cicle són:
- Acompanyar els malestars adolescents a càrrec d’Alex Rodríguez.
- La salut mental en clau adolescent a càrrec de Jaume Funes.
- L’univers digital i la construcció de la salut mental a càrrec de Jaume Bernabeu.
- Parlem de sexe a casa a càrrec d’Elena Crespi.
- Tensions i dificultats de comportament a càrrec de Daniel Cruz.
Cal consultar l’agenda per veure a quines biblioteques es van programant les diferents conferències.