El Ball de gegants

El  “Ball de Gegants” és tota aquella melodia a la qual se li associen uns moviments concrets, estructurats, destinats a donar ànima a les grans figures. El ball és una peça clau per al nostre patrimoni festiu, que s’ha de valorar, mantenir i reivindicar ja que és el que dóna vida a les nostres figures i les dota de la rellevància i solemnitat que mereixen, tot  fent-les dignes d’esdevenir representants de pobles i ciutats, festes i tradicions.

Una mica d’història

Avui en dia  tenim molt poca informació sobre com  eren antigament els balls dels gegants. Sabem del cert i de forma documentada que l’única figura que ballava  a l’edat mitjana era l’àliga, caracteritzada  amb un ball que tenia una funció totalment  protocol·lària. Malauradament pel que hem trobat documentat, ens fa pensar que possiblement els gegants encara  no ballaven. Arran de l’aparició de les gegantes durant  el segle XVIIl, ja trobem  referenciats els  primers balls de gegants a  Girona l’any 1535, on al llibre de comptes trobem citat que es va pagar a Joan Gelabert perquè “a ballat com a gegantessa”.

L’any 1982 amb el 1r Congrés de Cultura Tradicional i Popular, juntament amb la fundació de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, l’any 1984  van augmentar notablement les colles i els cens dels gegants, però no els balls, degut que  la nova fornada gegantera  entenia el fet de  portar gegants com una forma d’oci. No és fins el 1989 que l’Agrupació es planteja la necessitat de dignificar i posar en valor el ball de gegants i  un any després es publica “Ball de Gegants”, fins ara l’únic mètode de ball de gegants. Arran d’aquesta publicació i gràcies a l’esforç de geganters de mica en mica el cens de balls i  coreografies ha anat creixent notablement.

Amb la celebració del Congrés d’Imatgeria Festiva País Gegant, l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya va iniciar  un extens treball de camp, un  cens per a recollir  la diversitat dels balls de gegants que hi ha a Catalunya. Obtenint un resultat de més de 450 balls de gegants que va en augment any rere any, un fet ens demostra la gran vitalitat que té l’imaginari festiu de Catalunya.

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 27-09-2021 Última actualització 30-09-2021