Havaneres

L'havanera és un gènere musical dels denominats d'anada i tornada (model rítmic corxera amb punt-semicorxera-dues corxeres empeltat damunt les antigues contradanses), que té el seu origen a Cuba durant el segle XIX. Aquest ritme modificat amb les aportacions de la música europea i americana, va ser una nova formula rítmica i melòdica, un nou patró que va acabar influint en d'altres gèneres, com el tango argentí.

La denominació havanera, es va popularitzar abans a Espanya, França i Mèxic que a Cuba on durant llargues dècades se les va seguir anomenant tango americà, dansa havanera, entre altres. Una de les havaneres més conegudes és "El meu avi".
 

El cremat és la beguda que sol acompanyar les havaneres. Originari de la Costa Brava, principalment de la zona al voltant de Palafrugell, s'ha fet extensible i actualment, és costum fer cremat i havaneres per algunes festes majors d'estiu.

A les biblioteques trobaràs:


"L'Havanera viscuda"

Josep Bastons, Carles Casanovas, Xavier Febrés

Dos dels compositors i intèrprets més coneguts de l'havanera, Josep Bastons i Carles Casanovas, juntament amb un dels estudiosos del gènere, Xavier Febrés, exposen una visió del passat i el futur del fenomen en un documentat i entretingut diàleg.

La conversa es complementa amb uns apunts documentals que repassen la història i l'actualitat d'aquestes cançons, avui interpretades per una setantena de grups arreu de Catalunya en més de tres mil cantades anuals.

 

"Això és l'havanera"

Xavier Febrés

 


Un llibre on es recull tots els aspectes de l'havanera: l'origen, la relació amb altres músiques, la implantació a Catalunya, la taverna, l'escenari, les cantades, el naixement de la Cantada d'Haveneres de Calella de Palafrugell, la relació de les Cantades i dels grups catalans d'haveneres...

 

"Cremat de rom: les cent millors havaneres"

Xavier Deulonder

 

És un petit tresor d'homenatge a les lletres de l'havanera viscuda.
Les havaneres -o cançons americanes, que és com se les coneixia- neixen a la Cuba del segle XIX. Els Països Catalans van tenir amb l'illa cubana la primera pàtria d'Amèrica i la seva música va arribar al continent mariner des de l'Empordà al Baix Segura.

 

 

"Lluny de la mar"

Els Pescadors de l'Escala

 Conté cançons com: Lluny de la mar, Y tu qué has hecho, L'Empordà, El cant a la senyera,...

 

"Havaneres: imatges, història i tradicions de la cançó marinera"

Genís Sinca

 


Amb imatges evocadores, aquest llibre ens presenta el recull de les millors havaneres de la nostra terra i ens descobreix els orígens.

 
 

"L'Havanera, un cant popular"

Càstor Pérez Diz ... [et al.] 

 

  

"Havaneres: grans èxits"

Els Cremats

 

 

 

 

Més sobre havaneres a les biblioteque

 Selecció de webs:

 • Fundació Ernest Morató. Havaneres: Pàgina web de la Fundació Ernest Morató amb la voluntat d‘impulsar la investigació de les havaneres, aportar materials, recopilar i conservar documentació,... relacionat amb les havaneres.
 • Havanerus:  Gran pàgina web on descobriràs les lletres de les cançons, les podràs escoltar, coneixeràs de més a prop els grups d'haveneres, disposes d'una agenda actualitzada amb diferents cantades d'haveneres,...
 • 49 Cantada d'Havaneres de Calella de Palafrugell: Web de TV3 on es recull en format vídeo la 49a Cantada d'Havaneres de Calella de Palafrugell.
 • Havanera: Pàgina de la Viquipèdia on explica què són les havaneres, els seus orígens, vies de difusió, bibliografia...
 • Cantada d'havaneres de Calella de Palafrugell: Pàgina web de la Cantada d'havaneres de Calella. Conté la història, programa, grups que participen, fotografies i dades pràctiques.
 • Racó de l'havanera: Portal divulgatiu sobre les havaneres, conté, grups, història, orígens, partitures, enllaços a les emissores de ràdio especialitzades...
 • Origen de l'havanera: Post divulgatiu del Blog Havanerus, on s'explica l'origen de les havaneres a Catalunya. Inclou fotografies antigues.
 • Veles i Vents: Pàgina oficial d'aquest grup d'havaneres, conté la seva història, fotografies, agenda, cançons, discografia, notícies i actuacions.
 • Havaneres Descargar MP3: Llistat de cançons gratuïtes per descarregar en mp3. També ofereixen vídeos d'actuacions d'havaneres.
 • Grups d'havaneres: Llistat del Grups d'havaneres recollits per l'associació Amics de les Havaneres. Conté l'enllaç a la pàgina pròpia de cada grup.
 • L'empordanet havaneres: Pàgina oficial d'aquest grup d'havaneres, conté la seva història, fotografies, components, agenda, cançons, discografia, notícies i actuacions.
 • The Habanera in Catalonia: Article de Galina Bakhtiarova en el qual explora la història de l'havanera a Catalunya, orígens, desenvolupament i el motiu perquè aquesta música s'ha consolidat a casa nostra. Inclou fragments de lletres, principals festivals d'havaneres i bibliografia.
 • Separant el gra de la palla: Article en el qual es recull una selecció de treballs discogràfics que han estat editats. La tria d'aquests s'ha fet tenint en compte la qualitat, el treball de camp o la evolució musical del grup.
 • Patronato Municipal de Habaneras Torrevieja: Pàgina oficial del patronat, conté enllaços als certamens oficials, trobades corals, notícies, partitures, col·laboradors, fotografies...
 • Certamen Internacional de Habaneras y Polifonía de Torrevieja: Article sobre aquest certamen, que és considerat Festa d'Interès Turístic Internacional. Inclou l'origen, el cartell, la presentació, fotografies, jurat i premis.
 • Havaneres, La Bella Lola: Vídeo amb la cançó de la Bella Lola, una de les havaneres més populars.
 • Cançons: Llistat de cançons. Recull les lletres, el seu registre sonor, autors i vídeos de l'actuació.
 • Primera aproximación a la Habanera en Cataluña: Article de Xavier Febrés en el qual es parla de la història de les havaneres, orígens, relació amb la sarsuela, la presència en la música clàssica, els pares de l'havanera...
 • Metodologia educativa: Recopilació de material educatiu, dins del portal El Racó de les Havaneres, per aprendre del món de les havaneres. Recull el llibre del mestre, fitxes dels alumnes, material gràfic i audicions.
 • Havaneres: Selecció de fotografies de grups d'havaneres, de cartells, de concerts i de la localitat on es realitzen.
 • Havaneres Calella Palafrugell: Vídeo de la retransmissió en directe de les havaneres a Calella de Palafrugell '07
   


ENLLAÇOS AL CATÀLEG