Fires de la tardor

La Castanyada és una festa popular catalana que se celebra la vigília del dia de Tots Sants. Prové d'una antiga festa ritual funerària que consisteix en un àpat dedicat als morts en què es mengen castanyes, panellets, moniatos i fruita confitada.

Halloween és una festivitat tradicional d'origen celta que van acollir els Estats Units d'Amèrica, des d'on s'ha estès per tot el món. Se celebra la nit del 31 d'octubre que, segons les creences populars celtes, és el dia que s'acaba l'any.

La Festa de Tots Sants, també coneguda com Festa dels morts o dia de les ànimes, és una de les festivitats més antigues del món cristià. Es fa entre el 31 d'octubre i el 2 de novembre.

A molts indrets se celebren fires de la castanya, dels bolets, dels panellets, de les carbasses, en definitiva de tot tipus de productes gastronòmics típics de la tardor. També amb la temàtica de les bruixes.

En repasarem alguns dels aplecs més coneguts:

A la comarca de l'Osona se celebra la Fira de la Castanya de Viladrau potser la més arrelada degut a la qualitat dels seus productes. Moltes activitats diferents a peu de Montseny. Aquest any la 25a edició tindrà lloc entre els dies 25 i 27 d'octubre. 

Altres fires de la Castanya prou importants són la Festa de la Castanyada i Mercat de la Castanya a Vilanova de Prades i la Festa entorn les Castanyes que es fa a Esplugues de Llobregat el dia 31 d'octubre amb protagonisme per a la gent jove.

Calaf celebrarà, el dia de Tots Sants, la cinquena edició de la Fira de la Carbassa, que gira entorn del cultiu i l'artesania d'aquest fruit de tardor. La fira arribarà plena de novetats on la gastronomia, els ar­tistes locals i els jocs per a infants cada any guanyen més terreny. 

Hi ha d'altres fires importants de tipus gastronómic durant el mes d'octubre com La Fira de la coca i el mató  a Monistrol de Montserrat, les Fires de Santa Teresa al Vendrell, i les Festes del Most, per exemple a la Ràpita ja al novembre. No oblidem les fires del bolet a diferents localitats de l'Osona i el Berguedà  que tenen lloc al llarg del mes d'octubre.

En quant a les fires de bruixes la més coneguda és la de Sant Feliu de Sasserra, es divideix  en la Fes-ta bruixa un espectacle que es fa la nit del dia 31 d'octubre i la Fira de Bruixes un aparador comercial de tot tipus de productes esotèrics. Trobaràs més informació aquí.

De cara al temps de Tots Sants i Halloween al Berguedà trobaràs un magnífic parc del terror : Horrorland obert del  4 d'octubre de 2019 al 16 de novembre de 2019.

Consulta aquesta selecció de contes sobre les castanyes, les carbasses i les bruixes:

  A les biblioteques trobaràs:

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

Data de creació: 04/10/2019 Última actualització: 09/10/2019