De l'hort a la biblioteca

Amb aquest projecte, t'animem a conèixer els productes de proximitat del Parc Agrari del Baix Llobregat i a apropar-te a una vida i dieta més saludables. Volem ajudar-te a cultivar el teu propi hort urbà i ensenyar-te les millors receptes amb els productes que n'obtindràs. Amb les activitats i recursos que t'oferim, et convertiràs en tot un expert en el món de l'hort!

Aquesta iniciativa neix l'any 2013 a la Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer de Sant Boi de Llobregat, que va guanyar el Premi Teresa Rovira i Comas a la Innovació a les Biblioteques Públiques Catalanes el 2014 amb el projecte. Des del 2018 el programa es viu a les biblioteques del Vallès Oriental. 

 

Agenda d'activitats de l'hort a la biblioteca

Que potser estàs pensant en tenir un hort a casa però no saps per on començar? Doncs hi ha moltes raons per fer-ho:  gaudir d'una afició, retrobar-te amb la natura en plena ciutat i a casa teva, consumir les hortalisses i verdures ben fresques i amb un sabor autèntic, col·laborar en la sostenibilitat urbana, crear un espai d'oci on tota la família hi podrà col·laborar i gaudir, estalviar, compartir l'experiència amb amics, etc.

A la Biblioteca Mercè Rodoreda de Sant Joan Despí es va iniciar el projecte per crear un hort urbà i, aprofitant aquesta oportunitat, l'Ester Casanovas, aficionada i divulgadora dels horts urbans i autora del llibre Pagesos de ciutat, ens va ajudar a preparar-ho. En aquest vídeo ens explica, d'una manera clara i didàctica, com preparar un hort urbà des del començament fins al final, pas a pas, així com consells i tècniques per aconseguir treure'n el màxim profit.

 


L'hort de la Mercè, tal com s'ha anomenat l'hort de la biblioteca, es manté gràcies a voluntaris. Com pots veure, de raons, n'hi ha moltes, i aquí t'oferim tota la informació i eines necessàries perquè ho puguis fer. Què estàs esperant!!!!

  En las bibliotecas encontrarás:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  Selección de webs:

  También te puede interesar:

  En las bibliotecas encontrarás:

"La Meva primera guia sobre l'hort urbà" Josep M. Vallès, Òscar Julve

A vegades als menuts de la casa els costa el món de les verdures, però segur que el conrear-les ells mateixos pot suposar un incentiu a despertar les seves ganes de tastar-les, a la vegada que els servirà per aprendre moltes coses sobre les plantes i els insectes que hi viuen associats. Aquest llibre ajudarà a aprendre a fer-ho de manera fàcil a la quitxalla que viuen en un entorn urbà i que disposen de poc espai. Està dividit en quatre grans apartats: "Abans de començar", amb 10 consells bàsics per a poder fer l'hort i una introducció al món de les plantes. "L'hort", amb les instruccions pràctiques per a dur-lo a terme, la situació, el sol, el reg, els adobs, la sembra, etc. seguit d'un pràctic calendari de feines i de cultius. Aquest apartat també fa incís en les plagues i malalties. "Les hortalisses", amb una complerta fitxa de les 20 més comunes, ceba, pèsol, enciam, pastanaga, patata, rave... Les varietats de cadascuna, l'època de sembra, el tipus de reg, les plagues més comuns, etc. I finalment "Diari de cultiu", que no és més que un plec de fulls en blanc per anar anotant la planificació, procés i observacions que puguin ser útils en un futur.

"Huerto en macetas" Bénédicte Boudassou

"Huerto en macetas" Bénédicte Boudassou Aquest és un manual ideal per a tothom qui vulgui provar a tenir el seu hortet en un espai reduït com pot ser una terrassa i aprofitar-lo al màxim. Eminentment pràctic, ens fa una introducció amb els preparatius inicials molt ben pautats i l'explicació de tots els passos que haurem d'anar fent posteriorment. Segueix l'explicació de les feines que s'han de fer mes a mes, desenvolupant els passos que ens havia explicat anteriorment.
A continuació ens dóna consells sobre les millors i pitjors combinacions entre verdures, flors i herbes aromàtiques perquè els conreus siguin més productius a la vegada que els protegeixin de possibles plagues i fins i tot en cuida la part estètica per fer que el nostre hort llueixi com si fos un jardí. Fa un petit incís en la conservació quan la producció és abundant i ens recorda que també hem de col·laborar en l'atracció d'alguns insectes i ocells que ens ajudaran en la nostra tasca de tenir un hort sa i amb criteris ecològics. Per acabar ens dóna la fitxa bàsica de 50 fruites i verdures, com conrear-les, cuidar-les i combinar-les adequadament.

 

Contes infantils sobre horts

Fecha de creación 12-01-2017 Última actualización 05-03-2024

Agenda d'activitats

Come saludable