Salut

Propietats nutricionals dels nabius

Nabius sobre fons blanc © Volosina / iStock.comNom científic: Vaccinium myrtillus
Nom popular: nabiu, nadiu, mirtil, avajó, naió, raïm de pastor
Temporada: març - setembre

Els nabius són el fruit d’una planta que forma part del gènere Vaccinium, en el que trobem de 150 a 450 espècies diferents. Aquestes varien en la forma i el color (tons més rogencs o més blaus) però les propietats són semblants. Aquí, a totes les espècies les anomenem de forma general nabius però a Estats Units, país del qual són originaris, tenen denominacions més concretes: Cranberries (nabius vermells), Blueberries (nabius blaus americans) i Bilberries (nabius blaus europeus). A la península es produeixen sobretot a la província de Huelva. Aquestes baies creixen en arbustos de poca alçada i es poden recol·lectar amb dos mètodes diferents. Històricament, es coneix que els natius americans ja utilitzaven els nabius com a aliment bàsic al segle XVI i, posteriorment, els colons europeus van aprendre a utilitzar-los.

Són una bona font de vitamines C i K, manganès i fibra i són baixos en sucre, com la majoria de fruits del bosc. A més, són abundants en polifenols (flavonoides, àcid benzoic i àcid ursòlic), que són els responsables de la seva capacitat antioxidant i antiinflamatòria. Dins dels flavonoides trobem un pigment anomenat antocianina, que els hi dóna el color blau, porpra i vermell.

Sovint s’han utilitzat pel tractament d’infeccions d’orina recurrents, sobretot en format de suc, càpsules, comprimits o concentrats i, malgrat hi ha persones que poden notar millora, no hi ha prou evidència científica per recomanar-los amb aquesta finalitat.

Recordem que es recomana menjar mínim 3 racions de fruita diàries. Una ració de nabius correspon a un bol.

Els podem trobar frescos, congelats, enllaunats, deshidratats i dessecats. Quan són frescos, la millor manera de conservar-los és a la nevera.

Les seves propietats s’aprofiten millor si es consumeixen crus. Tot i així, també s’utilitzen cuits en nombroses receptes, com són melmelades, coulis, batuts, productes de rebosteria, salses per a carn, etc., que també permeten aprofitar molts dels seus beneficis.

 

TEXT: Servei de Salut Pública. Diputació de Barcelona.

Gaudeix a taula dels nabius

T'oferim dues receptes amb aquest ingredient com a protagonista:


Galetes de nabius (pdf)

Fotografia: © Shutterstock.com / Iryna Melnyk

 

 

 

Torrades amb formatge de cabra i nabius (pdf)

Fotografia: © Shutterstock.com / JeniFoto

 

 

  A les biblioteques trobaràs:

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 07-04-2022 Última actualització 25-04-2022