Salut

Propietats nutricionals de la mandarina

© Magone / iStock.com

La mandarina és el fruit del mandarí, arbre que pertany a la família de les Rutàcies, amb característiques molt similars a les del taronger, encara que és més petit i delicat que aquest. Tanmateix, les mandarines són els cítrics que més s’assemblen a les taronges però són més petites, de sabor més aromàtic i a més a més la pell es treu amb facilitat, cosa que les fa ideals per consumir a qualsevol lloc.

El seu origen el trobem al continent asiàtic. Hi ha constància que s’han cultivat a la Xina durant mil·lennis, remuntant-se la primera referència d’aquest fruit al segle XII a.C. D’aquí es van estendre al Sud d’Europa i Amèrica del Nord on es cultiven des del segle XIX. A Espanya la producció està centrada a la conca mediterrània, més concretament a València i Castelló, i a casa nostra a les Terres de l'Ebre i en menor mesura a les comarques del Camp de Tarragona.

El component majoritari d’aquesta fruita és l'aigua, alhora que també aporta una quantitat de fibra considerable que afavoreix el trànsit intestinal si es menja la polpa sencera, ja que aquesta es troba a la part blanca entre la polpa i l’escorça.

Pel que fa al contingut vitamínic destaca la vitamina C, encara que en menor quantitat que la taronja, l'àcid fòlic i la provitamina A. Aquesta és més abundant que en qualsevol altre cítric, i essencial per a la visió, el bon estat de la pell, el cabell, les mucoses, els ossos i per al bon funcionament del sistema immunològic. També conté quantitats destacables d'àcid cítric, àcid màlic i flavonoides. D’altra banda, El mineral més abundant que aporta és el potassi, a més de petites quantitats de magnesi, fòsfor i calci.

A l’hora de comprar aquesta fruita de tardor-hivern, una qüestió a tenir en compte és que els cítrics en general són fruites no climatèriques, es a dir, un cop separades de l’arbre interrompen la seva maduració, per aquest motiu es important assegurar-se que les peces estiguin madures, i un cop a casa les podem conservar a temperatura ambient.

A nivell gastronòmic, a part de consumir-les com a fruita en fresc, es poden utilitzar en l’elaboració de plats dolços com sorbets, batuts, macedònies, pastissos...; però també les podem incorporar en amanides i el seu sabor cítric combina perfectament amb plats de carn o peix.

Animeu-vos a consumir cítrics i recordeu consumir 5 racions de fruites i verdures al dia.

 

TEXT: Servei de Salut Pública. Diputació de Barcelona.

Gaudeix a taula de la mandarina

T'oferim una recepta amb aquest ingredient com a protagonista:


 

Mandarines marinades (pdf)

Fotografia: © Diputació de Barcelona

  A les biblioteques trobaràs:

Bebidas & Co. / Adriana Ortemberg; fotografías Becky Lawton
Postres y frutas / edición y coordinación: Jaume Prat
!Mira qué macedonia! / Helen y Clive Dorman
Llibre INFANTIL

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 19-01-2022 Última actualització 19-01-2022