Salut

Propietats nutricionals de la llimona

© chengyuzheng / iStock.comEl llimoner o la llimera (Citrus limonum) és un arbre fruiter perenne de la família de les rutàcies i del gènere cítric. La llimona, el seu fruit, és rodona, lleugerament allargada i amb la pell gruixuda, de color groc brillant quan està madura. A l’interior, la seva polpa és sucosa i de color groc pàl·lid, i està dividida en grills amb un sabor àcid.

Es creu que el llimoner és originari del sud d’Àsia (Índia i Pakistan). A la península Ibèrica el van introduir els àrabs i es va estendre per tot el Mediterrani durant l’Edat Mitjana, arribant al Nou Món de la mà de Colom. Avui dia, es considera el cítric més cultivat, amb presència als cinc continents. A l’Estat Espanyol, les regions on més es cultiva són: Catalunya, València i Múrcia i la seva major producció es dona entre la tardor i la primavera.

El seu component principal és l’aigua i destaca pel seu contingut d’àcid cítric, de vitamina C i dos tipus d’antioxidants: els bioflavonoides i els betacarotens, que actuen per prevenir l’activitat negativa dels radicals lliures. També conté calci, àcid fòlic, vitamines B1, B2, B3 i B5, minerals com el ferro, magnesi, fòsfor, potassi, zinc així com sucre, hidrats de carboni i fibra dietètica. Tots aquests components han contribuït a fer que popularment se’l consideri com un aliment amb propietats remeieres.

Es coneixen les seves propietats saludables des de temps immemorials. Va ser un bon aliat en la lluita contra l’escorbut i també es va fer servir per combatre el tifus. Actualment, és un bon complement en els tractaments de refredats, per guarir ferides a la boca, afavorir la digestió o per tallar diarrees, entre d’altres, ja que és un dels fruits que més aplicacions medicinals té.

La llimona és una fruita molt utilitzada a la cuina, que es conserva perfectament durant setmanes a temperatura ambient, i dins de la nevera fins a un mes. La seva pell s’usa per aromatitzar olis, marinats, vinagretes i fins i tot sal i sucre. Tanmateix, en l’àmbit de la rebosteria es fa servir per potenciar l’aroma de bescuits, sorbets i gelats.

A nivell gastronòmic, aquest aliment refrescant, el trobem en begudes, postres i receptes de tot tipus. És molt utilitzat per acompanyar el peix al forn, per enriquir arrossos, per condimentar amanides, per realçar el gust de plats com els musclos al vapor i per donar un toc fresc a molts altres plats.

Gaudiu dels aliments de temporada, i per aconseguir l’equilibri, recordeu, fruites i verdures 5 al dia.

TEXT: Servei de Salut Pública. Diputació de Barcelona.

Gaudeix a taula de la llimona

T'oferim dues receptes amb aquest ingredient com a protagonista:


 

Pollastre rostit a la llimona (pdf)

Fotografia: © Diputació de Barcelona

 

 

 

Mousse de llimona (pdf)

Fotografia: © Shutterstock.com / Malin_82

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 20-01-2021 Última actualització 17-01-2025