Salut

Propietats nutricionals de l'alvocat

©  boygovideo / iStock.com

L’alvocat és el fruit de Persea Americana, un arbre originari de Centre-Amèrica que pertany a la família de les Lauraceae. Els antics asteques l’anomenaven “ahucat” (testicle) per la seva forma i el consideraven un fruit afrodisíac. Té una polpa verdosa molt nutritiva, de textura cremosa i una llavor rodona a l’interior. Existeixen diverses varietats i cadascuna es recol·lecta en una època diferent, fet que facilita trobar algun tipus d’alvocat durant tot l’any.

L’alvocat, com altres fruites tropicals, no tolera temperatures molt baixes i per això no s’aconsella congelar-lo ni guardar-lo a la nevera per sota els 4ºC. De fet, si volem que maduri, l’haurem de deixar a temperatura ambient durant 3 o 4 dies. El millor moment per consumir-lo és quan està una mica tou i cedeix al tacte.

És una fruita amb un perfil nutricional diferent a la resta de fruites. Això és degut al seu alt contingut en greixos insaturats, que tot i que augmenten el seu valor calòric, son greixos saludables, com els de l’oli d’oliva, molt adequats per prevenir malalties cardiovasculars. Estudis apunten a que el seu consum ajuda a reduir el colesterol LDL (“dolent”) i augmenta l’HDL (“bo”). També és ric en fibra, vitamina C, vitamines del grup B, vitamina E i minerals com el ferro, calci i potassi, i molts compostos antioxidants que la majoria es concentren a la part més propera de la pell.

L’alvocat té multitud d’utilitats i combina bé tant amb dolç com amb salat. Majoritàriament es consumeix cru, afegit a una amanida, combinat amb pernil, amb salmó, amb gambes, etc. Consumit d’aquesta manera respectem les propietats dels greixos i les vitamines que conté. També és molt popular el guacamole, salsa originària de Mèxic elaborada a base d’alvocat, ceba, tomàquet i espècies picants que se sol servir acompanyada de nachos.

Feu-hi un cop d’ull a les receptes que us proposem i beneficieu-vos de les propietats de l’alvocat!

 

Gaudeix a taula de l'alvocat

T'oferim dues receptes amb aquest ingredient com a protagonista:


 

 

Amanida de taronja i alvocat (pdf)

Fotografia: © shutterstock.com / Anna Shepulova

 

 

 

 Fajitas mexicanes de pollastre amb nachos i guacamole (pdf)

 Fotografia: © Diputació de Barcelona

 

 

  A les biblioteques trobaràs:

Aguacate: 40 recetas deliciosas y saludables / Lucy Jessop; fotografías de Clare Winfield
Recetas yoguis / Frances Boswell; fotografías de Beatriz Da Costa
 
 
 
El Gran libro de la cocina mexicana / recetas y texto Marilyn Tausent
El Aguacate / Rosalía Chavelas; ilustraciones de Adriana Canales
INFANTIL

  Més cerques al catàleg Aladí:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 15-10-2019 Última actualització 22-09-2020