Ficció en joc: Club de (vídeo) joc

Ficció en JOC és un projecte  impulsat per la Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, amb el suport i direcció de Lucas Ramada Prieto, doctor en didàctica de la llengua i la literatura per la Universitat Autònoma de Barcelona, especialitzat en ficció digital infantil i juvenil.

Ficció en JOC és una comunitat de pràctica,  constituïda per Lucas Ramada Prieto i personal bibliotecari de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Província de Barcelona, que es reuneix per reflexionar, intercanviar aprenentatges i crear propostes de dinamització al voltant de la ficció digital (conjunt d’obres multimodal creades i concebudes per ser gaudides en un entorn informàtic)

Part del seu treball queda reflectit en les sessions de Clubs de (vídeo) joc que les biblioteques programen especialment per al públic infantil (o familiar) i juvenil. En aquestes sessions els participants juguen a un videojoc prèviament seleccionat per després debatre col·lectivament sobre els seus trets més significatius.

Les obres que es juguen en els Clubs de (vídeo) joc són escollides en base a criteris de qualitat, temàtica, singularitat i diversitat en la proposta d’interacció (joc).

Més informació:

  • Ramada Prieto, Lucas. Ficció Digital a les biblioteques. Barcelona: Diputació de Barcelona, 2021. Enllaç a la versió electrònica versió en català i en castellà 
  • Mediació literària II. Ficció en joc: més enllà de l’entreteniment. comunitatXBM PÒDCAST. Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, 2023. Accés al recurs 

Les biblioteques participants en aquest projecte pilot són les següents:  

El grup de bibliotecàries i bibliotecaris et fan aquestes propostes de videojocs:

 

Metamorphabet. Un alfabet líric Vectorpark

La poètica d’aquest joc, que a primera vista pot semblar una aplicació per aprendre l’alfabet, es ramifica en cada una de les lletres que es transformen en objectes, animals, imatges identificables per l’infant i que el transporten a un món màgic. La interacció entre l’acció (picar a una porta perquè s’obri o tocar les cordes d’una guitarra perquè soni) amb la música està molt treballada i no és casual. En definitiva, un joc que, a partir de l’alfabet i les lletres que usem cada dia, ens permet viatjar per la nostra imaginació aprenent noves paraules i descobrint tot el món poètic que escampa.

  • A partir de 4 anys
  • PC Windows i Mac; Android i iOS
 

Chuchel. Un esbojarrat joc de puzles Amanita Design

Què no faries per aconseguir la teva fruita preferida? En Chuchel ho té clar: és capaç d’allò més inimaginable per fer-se amb el seu tresor més preuat: una cirera! El protagonista, junt amb els seus amics, ens convida a gaudir d’una aventura apassionant i molt divertida. Amb una il·lustració molt acurada plena de colors i una música i efectes sonors que acompanyen tots els moviments, el meravellós humor d’aquest joc està a les teves mans. Una història en moviment on amb les nostres accions participem en primera línia. Un joc ideal per jugar en família i per compartir una experiència plena d’imaginació, ironia i molts somriures.

  • A partir de 6 anys
  • PC Windows i Mac; Android i iOS
 

Hidden Folks. Un busca a Wally ben animat Adriaan de Jongh i Sylvain Tegroeg

Un joc de busca i troba, però molt més que això! Amb Hidden Folks podreu gaudir d’unes animacions senzilles, en blanc i negre, però plenes de força i molta, molta simpatia. Les il·lustracions són fetes a mà per Sylvain Tegroeg i tots els sons, veus i efectes, dissenyats pel Martin Kvale, s’han gravat fent servir la boca com únic instrument. Un joc que aprofita el millor de les noves tecnologies i alhora reivindica el treball artístic. Mentre intentem trobar a Kiki, el mico o el lloc on pren el sol l’elegant Jessy, podrem gaudir del dia a dia dels habitants de nombrosos i originals escenaris, cada vegada més amplis i més atapeïts de personatges, moviments i detalls encantadors.

  • A partir de 6 anys
  • PC Windows, Mac i Linux; Android i iOS; NIntendo Switch
 

GNOG. Un trencaclosques espacial Ko_Op

Un univers de trencaclosques amb interacció directa i fantasia a dojo. Només amb la intuïció ja hi pots jugar. La música i els efectes, així com les formes geomètriques i els colors, donen vida a tots els personatges i a tots els mons, posant a prova la nostra lògica i raonament. Cadascun d’aquests universos és una enigmàtica història que hem de resoldre mitjançant la nostra imaginació, l’observació i l’assaig. En definitiva, una compilació de petites històries imaginatives per desxifrar, que ens permet gaudir de l’experiència, delectar-nos amb la seva representativitat i divertir-nos sols o en companyia.

  • A partir de 10 anys
  • PC Windows i Mac; Ipad; PlayStation 4
 

Midnight Scenes: The Goodbye Note. Un conte de terror molt ben construït Octavi Navarro

Moltes vegades ens trobem amb jocs amb una gran despesa i immillorables gràfics que no tenen res a dir-nos. Aquest joc mostra com amb una bona història, l’ús del blanc i negre i del píxel art es pot crear una peça on la història, la música i el guió s’uneixen per crear l’ambient idoni. La imatge que ens ve al cap és la del jovent al voltant d’una foguera, de nit, al bosc explicant-se històries de por. Un conte senzill i molt ben construït recomanable per a joves i adults.

  • A partir de 14 anys
  • PC Windows i Mac
 

Dr. Langeskov, The Tiger, and the Terribly Cursed Emerald. Un exercici de metaficció divertit i enginyós William Pugh

Ideat per un dels creadors de The Stanley Parable, els dos jocs tenen en comú la veu d’un narrador com a protagonista central de la dinàmica. En aquest cas els creadors ens proposen un joc de poc més de mitja hora que sorprèn i desconcerta només començar. El narrador ens avisa que no podem jugar al joc de Dr. Langeskov, The Tiger, and the Terribly Cursed Emerald, perquè ja hi ha algú que hi està jugant. Mentre esperem el nostre torn, però, en una mena de bambolines teatrals, el narrador ens anirà donant ordres, consells i explicacions que ens ajudaran a entendre què està passant realment. Un joc narratiu que posarà a prova la nostra capacitat d’obeir les ordres i, sobretot, ens mostrarà el nostre grau de curiositat i sentit de l’humor.

  • A partir de 14 anys
  • PC Windows i Mac
 

The Empty Kingdom. De què serveix la glòria si no la pots compartir amb ningú? -Daniel Merlin Goodbrey

Un format de vinyetes senzilles i una banda sonora molt ben trobada ens situen en un tranquil paratge amb un rei solitari. Sense més explicacions haurem de descobrir què s’amaga en aquest indret, què hi fa aquest rei aquí i quin objectiu tindrem dintre de la història. Un joc molt ben construït que permet múltiples interpretacions i que ens interpel·la, sense dir-nos res, amb el que hi succeeix i amb el que NO hi succeeix, potser la part més interessant de l’obra.

  • A partir de 12 anys
  • PC Windows, Mac i Linux
 

Proteus. Música i contemplació Twisted Tree

Proteus és deixar-se seduir per una misteriosa illa, aparentment solitària però plena de vida, de màgia i de música. Passejar, descobrir indrets, el dia, la nit, l’estiu, l’hivern... Què ens té preparat aquest peculiar escenari? Una experiència de joc contemplativa que en poc temps ens permetrà fer un gran viatge.

  • A partir de 12 anys
  • PC Windows, Mac i Linux; PlayStation 3 i PlayStation Vita
 

A Duck has an adventure. Escull la teva aventura Daniel Merlin Goodbrey

Encara recordem aquells llibres on podies escollir la teva aventura saltant entre les pàgines del llibre depenent d’allò que triaves. Doncs amb aquest joc podem triar quina vida li donem al nostre protagonista, en aquest cas, un ànec. Haurem d’anar decidint (com a la vida mateixa) cap a on volem orientar-lo i què fer davant situacions -- moltes d’elles hilarants -- i que ens portaran a qüestionar-nos les nostres decisions i entendre la visió del creador davant un joc amb una narrativa molt treballada i que, en qualsevol moment, podem construir i reconstruir a la nostra manera.

  • A partir de 10 anys
  • Flash
 

The space between. Els murs que construïm Christoph Frey

Una experiència narrativa envoltada d’obscuritat. Martin Melanson és un arquitecte que coincideix amb una noia a qui mostra la seva creació. Els diàlegs que s’estableixen amaguen una profunditat conceptual on el jugador i lector sabrà fins a on vol arribar. El concepte de la paret, de la perspectiva des d’on es miren les coses, el món del teatre (si ets actor o espectador), la importància de la cortina, del tercer espai, allò que som i allò que volem arribar a ser, el rol i l’actuació, la finestra i el concepte del marc, la confiança, la mort… Un joc volgudament lent i que cal jugar amb paciència per assaborir-ne els diàlegs i amb una música misteriosa i encertada per acompanyar-lo.

  • A partir de 14 anys
  • PC Windows
Fecha de creación 17-11-2020 Última actualización 02-12-2024

Activitats