Altres Veus

Altres Veus és un cicle de conferències presencials i entrevistes virtuals per tractar temes d'actualitat amb experts amb reconeixement públic: escriptors, pensadors, especialistes reconeguts i persones referents dels mitjans de comunicació que generen opinió. Aquest any el cicle es dividirà en dos àmbits temàtics: “Sobirania alimentària”, coordinat per Gustavo Duch i “Salut mental i adolescències”, coordinat per Jaume Funes.

Amb Altres Veus es vol promoure la reflexió sobre temes candents, agitar el debat com a via per a l'entesa i la convivència i, fomentar l'esperit crític per ajudar a crear una ciutadania activa compromesa amb la seva comunitat i el seu entorn.

#AltresVeus

Què menjarem al futur? La sequera que patim, té solució? I els incendis, la crisi climàtica, tenen relació amb les nostres dietes? D’on arriben els alvocats que trobem als mercats? Aquestes i moltes altres preguntes apareixen tot sovint en les nostres converses, a les xarxes socials i als mitjans de comunicació. És normal, som el que mengem i ens preocupa tot el que deriva d’aquest acte. Però, a més a més, en aquests moments de crisi eco-social aquest és un debat molt important, i val la pena disposar de bona informació.

El model actual d’alimentació en un país com el nostre és absolutament diferent a l’alimentació d’una o dues generacions anteriors. En un temps molt curt ha succeït un canvi profund i estructural del sector primari. La súper-industrialització de l’agricultura, ramaderia i pesca, més l’expansió d’un comerç global sense fronteres, ha comportat que a casa nostra tinguem una concentració molt alta de terres fèrtils en mans de poques persones, la desaparició de molta pagesia i dels sabers i la cultura arrelada a la terra, aixafats pel domini hegemònic d’allò urbà o «modern».

Això no és molt diferent del que ha passat als països del Sud global, on l'èxode rural és agafar una pastera i arriscar la vida per travessar el Mediterrani. Les seves terres ja no estan dedicades a produir aliments per la població local, el seu acaparament per part d’empreses -sovint europees- és responsable de fam i desnutrició severa. La soja que cobreix tot el Sud d’Amèrica Llatina, la palma africana al Sud-est Asiàtic o els alvocats de Perú o Colòmbia semblen ser, simplement, mercaderies, quan es tracta d’aliments, que haurien de ser un dret  com la sanitat i l’educació.

És en aquest marc de pensament únic, on conceptes com Sobirania Alimentària obren una finestra transgressora i audaç, els ingredients bàsics per cuinar una altra manera d’habitar el món.

Les sessions a aquest cicle són:

  • De la globalització alimentària a la Seguretat Social de l’Alimentació a càrrec de Gustavo Duch.
  • El consum comunitari a càrrec d’Agustí Corominas.
  • El preu dels aliments o el valor dels aliments a càrrec de Carles Soler Novàs
  • L’horta agroecològica, l’horta transformadora a càrrec de Maria Giner Gómez.
  • Les pastores, defensores de la terra a càrrec de Merlès Martínez Montserrat.

Cal consultar l’agenda per veure a quines biblioteques es van programant les diferents conferències.

També et pot interessar: 

No sempre donem a la nostra salut mental la importància que té. No posem entre els nostres objectius educatius prioritaris aconseguir que l’adolescent arribi a ser una persona “equilibrada” (amb totes les matisacions necessàries sobre aquesta paraula). I, a vegades, com succeeix en l’actualitat, millor no fer-ho. Hem passat de l’oblit a la preocupació inadequada, desencaixada, que només identifica problemes, que posa etiquetes i no mira vides.

Si pensem a influir sanament en les vides adolescents, podríem proposar-nos que el resultat a esperar de la seva evolució i de la nostra influència educativa és que tinguin un conjunt d’idees, sentiments, experiències i vivències que produeixen una moderada i realista satisfacció amb allò que són, amb la vida que porten i amb el que intueixen que pot acabar sent el seu lloc al món.

És molt més habitual parlar dels suposats o reals problemes de salut mentals dels nois i noies adolescents que de com ajudar-los a gestionar saludablement les seves adolescències. Hem de partir de propostes en positiu per a construir la salut sense oblidar aquelles “regles” de comprensió i atenció que són bàsiques a l’adolescència.

Tots els nois i noies adolescents tenen en algun punt de la seva adolescència moments de crisi. Majoritàriament amb les seves capacitats, les seves relacions i les seguretats que perceben en el seu entorn més pròxim se’n surten bé, no sense haver creat tensions entre les persones adultes. Pateixen i fan patir.

Alguns i algunes acaben tenint vides complicades, trastornades per diversos malestars. Amb dificultats i dolors de difícil gestió. Les respostes no són fàcils i els sistemes d’atenció a la salut mental no només estan desbordats sinó que no ofereixen formes de connexió real amb les vides trastornades i complicades d’alguns adolescents i, encara menys, amb les crisis i dificultats quotidianes dels adolescents que cerquen ser escoltats sense haver d'identificar-se com a malalts.

A aquest cicle de conferències es proposa un conjunt de mirades que ajudin a descobrir el sentit dels malestars adolescents, la compressió del que passa quan tot es complica i la construcció de propostes d’atenció veritablement útils, en clau adolescent.

Les sessions a aquest cicle són:

  • Acompanyar els malestars adolescents a càrrec d’Alex Rodríguez.
  • La salut mental en clau adolescent a càrrec de Jaume Funes.
  • L’univers digital i la construcció de la salut mental a càrrec de Jaume Bernabeu.
  • Parlem de sexe a casa a càrrec d’Elena Crespi.
  • Tensions i dificultats de comportament a càrrec de Daniel Cruz.

Cal consultar l’agenda per veure a quines biblioteques es van programant les diferents conferències.

Fecha de creación 28-02-2024 Última actualización 07-05-2024

Actividades Altres Veus

Vídeos

Les pastores, defensores de la terra

Les pastores, defensores de la terra

Les pastores, defensores de la terra

L’horta agroecològica, l’horta transformadora

L’horta agroecològica, l’horta transformadora

El consum comunitari

El consum comunitari

Fets, pretextos i mentides de la guerra contra Ucraïna (Manel Alías i Carmen Claudín)

Fets, pretextos i mentides de la guerra contra Ucraïna (Manel Alías i Carmen Claudín)

Informar sobre la Rússia de Putin...i la dels russos. Amb Gemma Nierga i Manel Alías

Informar sobre la Rússia de Putin...i la dels russos. Amb Gemma Nierga i Manel Alías

Es podria haver evitat la guerra a Ucraïna? Es pot aturar? (Manel Alías i Abel Riu)

Es podria haver evitat la guerra a Ucraïna? Es pot aturar? (Manel Alías i Abel Riu)