Salut

Propietats nutricionals de la patata

iStock - La patata és el tubèrcul de forma arrodonida o ovalada de la patatera (Solanum tuberosum). Pertany a la família de les solanàcies i existeixen unes 4.000 varietats arreu del món, de les quals se’n cultiven unes 150 al nostre territori. Té diversitat de mides, formes i colors. Coneguem-la millor!

Els pobles andins van ser qui van domesticar-la fa 8.000 anys, convertint-la en un producte bàsic de la seva dieta. Al segle XVI, els colonitzadors espanyols van dur-la a la Península Ibèrica com a curiositat botànica, però no va ser fins més tard quan se’n va fer ús alimentari. Des d’aquí es va anar expandint cap a Europa i a la resta del món, esdevenint un dels aliments principals en l’alimentació humana.

La patata es digereix fàcilment gràcies a la seva composició, rica en aigua i carbohidrats complexos. Això la fa especialment indicada (sempre que no estigui fregida) per a persones amb estómacs delicats, gastritis, úlceres o acidesa. A més, si les mengem cuites i posteriorment refredades, conté un tipus de midó resistent que serveix de substrat per a la nostra flora intestinal i que en regula el seu funcionament. També en destaca el contingut en vitamina C, B1, B2, B3 i B6; i minerals com el potassi, el ferro, el fòsfor i el magnesi. El potassi és adient per a persones amb problemes al cor, pedres al ronyó i hipertensió, a més de ser ideal per a la recuperació muscular en esportistes.

A la cuina, la patata s’haurà de coure sempre. Queden bones de tota manera: guisades, bullides, al forn, al vapor, farcides, en puré, gratinades amb formatge o en amanida. Les trobem en purés o cremes de verdures, sopes, suflés, croquetes o en la típica truita de patates. Una recepta fàcil i deliciosa és tallar-les en trossets petits i posar-les al forn amb un raig d’oli, pebre i les herbes aromàtiques que més us agradin fins que estiguin cuites.

Us recomanem aquest tubèrcul tan versàtil, econòmic i saludable de la dieta mediterrània!

Contingut elaborat amb el suport de: Servei de Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona

 

Gaudeix a taula de les patates

Us oferim dues receptes amb aquest ingredient com a protagonista:


 

 

Patates amb crudités i vinagreta de soja (pdf)

Fotografia: © iStock.com / kaanates

 

 

 

 

Patates al forn farcides (pdf)

Fotografia: © iStock.com / robynmac

  A les biblioteques trobaràs:

 
Patate / Lyndsay et Patrick Mikanowski; photographies Grant Symon
Patates, bons primers plats / Mariona Quadrada
 
Patatas / Annette Wolter

 

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 30-05-2018 Última actualització 29-09-2020