Salut

Propietats nutricionals del rave

Raves vermells sobre fons blanc © Natikka / iStock.comEl rave (Raphanus sativus) és la "arrel" carnosa que s'obté de la planta del mateix nom i que pertany a la família de les Brassicaceae. Aquesta hortalissa procedeix dels països de Pròxim Orient, des d'on ràpidament es va estendre per la Conca Mediterrània, conreant-se a dia d’avui per gairebé tota Europa.

És una planta que creix molt de pressa, i sovint se sembra com conreu intercalar, al llarg de quasi tot l'any. Existeixen diferents varietats que poden ser de formes esfèriques, còniques, fusiformes, cilíndriques i ovalades. La part exterior està recoberta per una escorça que pot ser vermella, blanca, negra o vermella i blanca, encara que les varietats vermelles són les més freqüents. La part interna és blanca excepte algunes varietats asiàtiques que són rosàcies.

El seu sabor varia segons la varietat, sent els més suaus els petits i allargats de color vermell i blanc. A més a més hi ha zones on també es consumeixen les fulles de la planta quan estan fresques, preparant-les de manera similar als espinacs.

Un cop a casa, perquè els raves conservin de manera òptima les seves qualitats és aconsellable eliminar les parts verdes ja que acceleren la seva dessecació. A continuació els raves s'han de guardar al frigorífic en bosses de plàstic perforades. En aquestes condicions els podem conservar fins a set dies, i és aconsellable no rentar-los fins al moment del seu consum.

A nivell nutricional és un producte ric en fibra, amb un baix contingut energètic gràcies al seu alt contingut en aigua i baix en nutrients energètics. Del seu contingut vitamínic és font de folats i vitamina C, la qual contribueix a la protecció de les cèl·lules davant del dany oxidatiu.

Els minerals més abundants en la seva composició són el potassi i el iode. A més, conté quantitats significatives de calci i fòsfor. El magnesi també és present, però en menor proporció. També destaca la presència de compostos ensofrats, relacionats en el principi picant d’aquesta hortalissa i que són en part responsables de seu efecte diürètic i digestiu.

A nivell gastronòmic, els raves generalment es consumeixen en cru, com a aperitiu o formant part d'amanides, entrepans o altres preparacions, encara que també són un condiment valorat en algunes salses i cremes.

Animeu-vos a incorporar aquesta hortalissa en la vostra dieta i recordeu menjar les cinc fruites i hortalisses recomanades diàries!

 

TEXT: Servei de Salut Pública. Diputació de Barcelona.

Gaudeix a taula del rave

T'oferim una recepta amb aquest ingredient com a protagonista:

        

 

Amanida de raves (pdf)

Fotografia: © Diputació de Barcelona

  Més cerques al catàleg Aladí:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 24-03-2022 Última actualització 29-03-2022