Salut

Propietats nutricionals del nap

Naps sobre fons blanc © onairjiw / iStock.com

El nap és l’arrel d’una planta del mateix nom que pertany a la família de les crucíferes. Poden presentar formes rodones, cilíndriques o còniques segons la varietat. L’interior és de color blanc o grogenc i està coberta per una pell fina de color groc o blanc, fins i tot de vegades verd o porpra.

Aquest és un aliment molt antic. De fet s’han trobat indicis que ja es consumien tant les fulles com les arrels dels naps silvestres abans que existís l’agricultura. Els grecs i els romans van millorar les varietats silvestres i van estendre el cultiu d’aquesta hortalissa per tot Europa, on va ser un aliment bàsic en la dieta durant segles, fins que va ser desplaçat per l’arribada de la patata americana al segle XVIII.

Avui dia és un producte que trobem pràcticament tot l’any als nostres mercats amb una presència destacada a la temporada tardor-hivern.

El nap és un producte amb un baix contingut energètic determinat pel seu alt contingut en aigua i baix contingut en macronutrients. És ric en vitamina C i vitamina B9 present sobretot a les fulles, també és font de betacaroté i fibra, i pel que fa a la presència de minerals cal fer referència al calci i al potassi.

A l’hora de triar els naps, els millors són els de mida petita o mitjana, de pell llisa, arrodonits, ferms i pesats. Si els comprem en menats, ens hem de fixar en que tant els colls con les fulles tinguin una aparença fresca de color verd.

Si en volem aprofitar tant l’arrel com les fulles, el millor és que guardem les dues coses en bosses separades a la nevera, i a l’hora de cuinar-los es recomana pelar-los i rentar-los abans de la cocció per evitar que s'ennegreixin, si són naps nous petits, només cal raspallar-los.

Encara que a nivell gastronòmic no sembla que sigui un producte amb un gran prestigi, es pot consumir cru, rostit, cuit o guisat, de forma que va canviant el seu sabor i la seva textura i pot donar força joc a la cuina. Les fulles també les podem aprofitar, de fet són la base dels tradicionals i saborosos grelos gallecs. Com podeu veure és un aliment força versàtil.

Aquest hivern gaudiu dels productes de temporada i no us oblideu de seguir la recomanació de 5 peces de fruita i verdura al dia. Gaudireu de més salut!

 

TEXT: Servei de Salut Pública. Diputació de Barcelona.

Gaudeix a taula del nap

T'oferim una recepta amb aquest ingredient com a protagonista:

        
 

Xai amb naps (pdf)

Fotografia: © Shutterstock.com / hlphoto

  A les biblioteques trobaràs:

Naps & cols/ Patrícia Boldú; il·lustracions de Núria Feijoó
El Nap gegant/ Carles Cano ; dibuixos de César Barceló
Valentina nas de nap / Montse Ginesta
El Nabo gigante / Aleksei Tolstoy y Niamh Sharkey
Conte popular rus

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 03-02-2022 Última actualització 17-02-2022