Salut

Propietats nutricionals de l'arròs

© Magone / iStock.com

L’arròs prové d’una planta semi aquàtica i herbàcia del gènere Oryza de la família de les poàcies. És el segon cereal més produït al mon i està present a la dieta de més del 70 per cent de la població mundial, sobretot a l’Àsia, ja que conforma la base de la seva alimentació. El seu conreu a Catalunya es localitza principalment a l´Empordà i al Delta de l´Ebre, on podem trobar varietats com les bahia, tebre i bomba entre d´altres.

Es cultiva sota l’aigua en terrenys pantanosos anomenats arrossars. De les llavors plantades al sòl en broten arrels que es fixen al terreny i amb el temps en brota una tija on hi naixeran les futures espigues amb els grans d’arròs, els quals són recol·lectats a finals de l’estiu i a principis de la tardor. Un cop feta la recol·lecció es poleix i s’obté l’arròs que arriba al consumidor. Els dos tipus d’arròs més coneguts són l’arròs integral i l’arròs blanc, encara que existeixen molts altres tipus com per exemple l’arròs salvatge el qual aporta una quantitat més alta en proteïnes, o bé el Basmati o el de Gessamí que són uns arrossos amb un sabor i aroma molt característics.

A nivell nutricional, és un cereal ric en hidrats de carboni com el midó, alhora te un elevat contingut proteic i un menor contingut en greixos. No conté gluten per la qual cosa és un aliment absolutament permès per a les persones que pateixen celiaquia.

La varietat integral conserva la closca original la qual proporciona més del doble de les propietats que l’arròs blanc, com són les vitamines del grup B, el potassi, el fòsfor, el magnesi i la fibra. Aquesta última aporta a l’organisme beneficis com un increment més reduït de la glucèmia sanguínia, i poder classificar l’arròs integral com un sucre complex que produeix una sensació de sacietat més perllongada en el temps, essent un aliment molt adequat per a persones diabètiques i/o persones que vulguin controlar el seu pes.

En canvi, l’arròs blanc, després de la seva recol·lecció pateix una sèrie de processos de refinament els quals li disminueixen significativament les propietats nutritives respecte a l’arròs integral.

L’arròs es pot acompanyar de gairebé qualsevol ingredient i es pot cuinar de múltiples formes, saltejat, al vapor, al wok, bullit, al forn... i a l’hora de consumir-lo ho podem fer com plat únic o principal, com en el cas d’una paella o bé en guarnicions, amanides, i també en postres com l’arròs en llet.

Gaudiu dels productes de cada temporada i recordeu mantenir una dieta equilibrada amb 5 racions de fruites i verdura al dia.

TEXT: Servei de Salut Pública. Diputació de Barcelona.

Gaudeix a taula de l'arròs

T'oferim dues receptes amb aquest ingredient com a protagonista:


 

Arròs amb conill i verdures (pdf)

Fotografia: © Shutterstock / Siim79

 

 

 

 

 

Arròs caldós (pdf)

Fotografia: © Diputació de Barcelona

  A les biblioteques trobaràs:

De l'arrossar a la taula : Terres de l'Ebre: més de 80 receptes/ Eva Artal Rocamora, M. Teresa Castelló Bou, Cristina Giné Miró
Paella power/ Rodrigo de la Calle ; fotografías de Javier Peñas
Risotto de la A a la Z / (editorial Algaida)
Arroz / guión: Tetsu Kariya; dibujo: Akira Hanasaki
CÒMIC

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 02-12-2020 Última actualització 02-12-2020

codi addthis