Fons especials

Masies i horts urbans

Aquest centre d'interès recull els documents que parlen de les masies de Barcelona existents i/o desaparegudes als actuals districtes i dels horts urbans.

Les masies formen part de la història de la ciutat, d'un passat rural no massa llunyà. Al Pla de Barcelona varen existir un total de 600 masies, tot i que actualment només en queden unes noranta. Aquestes edificis són un patrimoni cultural i arquitectònic valuós que cal conèixer i preservar.

A Nou Barris, les antigues cases pairals o de pagès de Torre Llobeta, Can Basté, Ca n‘Ensenyai ara Can Verdaguer s'han convertit en Centres Cívics per als ciutadans. En altres districtes s'han obert biblioteques com Can Mariner a Horta i Can Rosés a Les Corts o s'han recuperat per altres usos -restaurants, granja-escola amb hort Can Cadena, etc.

De la Biblioteca a l'hort

La masia i l'hort són dos elements que trobem des de sempre lligats. Els horts a les ciutats, l'agricultura urbana, és un fenòmen que s'escampa per patis i terrasses, solars buits i parterres des de Rio de Janeiro,  El Caire, Detroit fins a Barcelona.

A partir d'iniciatives d'institucions públiques, d'escoles i de la participació ciutadana, els horts urbans de Barcelona han anat creixent en diferents llocs, entesos com a espais de lleure, espais educatius, terapèutics, d'integració i de relació entre veïnes i veïns. Barcelona també s'omple d'aquests petits espais verds que ens apropen a una forma de vida més sana i natural.

Des de la biblioteca treballem per mantenir i fer créixer el fons documental sobre les masies i els horts urbans. Hi podeu trobar informació d'aquest patrimoni històric i també llibres sobre com es pot plantar una llavor, tomàquets, enciams o aprendre a fer de pagès amb tècniques del cultiu sostenible i ecològic.

Temes: Conreus, Història local
Etiquetes: masies, horts, agricultura urbana
Mitjana (0 Vots)