Salut

Propietats nutricionals de les faves tendres

iStock - dianazh

Les faves són les llavors del fruit de la favera (Vicia faba) que pertanyen al gènere de les fabàcies. És una planta anual herbàcia robusta que pot superar el metre d’alçada. Fa unes inflorescències amb pètals de color blanc o rosat amb taques negres. Se sembren a la tardor i es recol·lecten a la primavera, entre l’abril i el juny, moment en què podem trobar-les als nostres comerços. Descobrim aquesta lleguminosa de temporada!

Encara es desconeix si l’origen de la fava és a l’Àsia menor o al nord de l’Àfrica, però el que sí se sap segur és que és un aliment que porta uns 4.300 anys acompanyant a l’ésser humà, especialment a la zona de la conca mediterrània.

En relació al seu contingut nutricional, les faves tendres tenen propietats intermèdies entre les verdures i els llegums. Destaquen en carbohidrats complexes, proteïnes, fibra, vitamines del grup B (principalment B1, B2, B3 i B9) i minerals com el calci, el ferro, el magnesi, el potassi i el zinc.

Les faves, gràcies a l’elevat contingut en fibra, col·laboren en la regulació del trànsit intestinal. A més, posseeixen unes substàncies antioxidants, els compostos fenòlics, què protegeixen les cèl·lules dels atacs dels radicals lliures. Estudis recents també han vinculat les faves, així com els altres llegums, amb efectes preventius en relació a la diabetis tipus 2, la hipercolesterolèmia, la hipertensió, l’obesitat, les malalties inflamatòries i el càncer.

A la cuina de la nostra terra, les faves sempre hi han estat presents. Segur que tots heu degustat la tradicional recepta de faves a la catalana, on es barregen amb botifarra i cansalada. Combinades amb cereals o pèsols queden delicioses. També es poden saltejar amb unes fulles de menta o alls tendres, en truita, o fins i tot, triturades com a puré, que es digeriran millor. Recordeu que les beines de les faves tendres es poden menjar, sempre que trieu les més petites i tendres, descartant les més grosses, que simplement s’hauran de desgranar per a obtenir les faves. Cal esmentar que poden causar flatulència a algunes persones, però que es pot mitigar l’efecte cuinant-les amb herbes i llavors carminatives com ara el llorer, el fonoll, el comí, l’anís o la menta, i mastegar-les bé abans d’empassar-nos-les.

Aprofiteu ara, que n’és el temps i són de producció local. Gaudiu de l’arribada de la calor consumint aliments de proximitat, de temporada i variats. Que els vostres plats estiguin plens de colors!

Contingut elaborat amb el suport de: Servei de Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona

 

Gaudeix a taula de les faves tendres

Us oferim dues receptes amb aquest ingredient com a protagonista:


 

 

Favetes tendres amb romesco (pdf)

Fotografia: © Diputació de Barcelona (Cuina sense pares)

 

 

 

 

Faves tendres saltades (pdf)

Fotografia: © Diputació de Barcelona (Cuina sense pares)

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació: 29/06/2018 Última actualització: 29/09/2020