Salut

Propietats nutricionals del cigró

iStock - etiennevossEl cigró és la llavor que es troba dins de la tavella de la cigronera (Cicer arietinum) una planta anual de la família de les lleguminoses. Hi ha uns 40 tipus de cigró i es classifiquen en 3 grans grups: el Kabuli que és el que podem trobar a Europa (de color clar), el Deshi que és més freqüent a l’Àsia ( de color fosc o negre) i el Gulabi (de color blanc). A més, a més, al nostre territori, tenim varietats locals com el cigronet de l’Alta Anoia i el cigró d’Oristà.

El cultiu del cigró es creu que és originari del sud-oest de Turquia i que des d’aquí va arribar a la conca Mediterrània i Europa, i, abans de que arribessin les mongetes d’Amèrica, el consum del cigró ja formava part de l’alimentació i la cultura mediterrània.

 

Els cigrons contenen de mitjana un 55% d’hidrats de carboni, 19,5% de proteïna, 5% de lípids, 15% de fibra i la resta 5,5% d’aigua a més de ser font important de vitamines i minerals. Els hidrats de carboni que conté són majoritàriament complexos i això afavoreix uns nivells constants de glucosa en el nostre organisme. La fibra que conté també afavoreix aquesta absorció lenta dels hidrats i a més a més, és beneficiosa per al control dels nivells de colesterol i per a la regulació del trànsit intestinal. Els cigrons també són importants per ser font de proteïna d’origen vegetal però que cal combinar amb cereals per tal d’obtenir proteïna d’alta qualitat. El contingut lipídic que ens aporta és de greixos saludables.

Si volem tenir cura de la nostra salut i seguir les recomanacions de la dieta mediterrània hem d’incloure els llegums 3 o 4 cops per setmana i això vol dir que cada setmana hauríem de tenir com a mínim una ració de cigrons. Les receptes de cigrons són moltíssimes: l’escudella, els cigrons amb bacallà, l’amanida de cigrons, l’hummus ...però a més a més, també podem trobar farina de cigró molt gustosa per fer arrebossats.

Animeu-vos a gaudir dels cigrons i recordeu consumir fruita de temporada, ara al novembre: pera, raïm, granada, caqui, mandarina...

 

Contingut elaborat amb el suport de: Servei de Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona

 

Gaudeix a taula del cigró

Us oferim dues receptes amb aquest ingredient com a protagonista:


 

Mandonguilles amb cigrons (pdf)

Fotografia: Diputació de Barcelona

 

 

 

 

 

Cigrons amb samfaina  (pdf)

Fotografia: © Istock / PeteerS

 

  A les biblioteques trobaràs:

La Cuina dels llegums  / Fundació Alícia
Tratado del garbanzo  / Robert Bistolfi, Farouk Mardam-Bey  
 
Las legumbres  / CSIC
Las Legumbres en la gastronomía del siglo XXI  / Real Academia Española de Gastronomía
 
 
El Gran llibre dels llegums   / Anna García; fotografia: María Ángeles Torres

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació: 13/11/2017 Última actualització: 13/11/2017