Salut

Propietats nutricionals de la mongeta tendra

foto: robynmacLa mongeta tendra és la tavella de la mongetera (Phaseolus vulgaris), que és una planta de la família de les lleguminoses. Es tracta d’un llegum que consumim quan encara és verd i les llavors de l’interior encara tenen una mida reduïda, i per tant s’assimilen a les verdures.

La mongeta tendra és originària d’Amèrica, concretament de la zona de Mèxic i Perú, i va ser un dels primers nous aliments que van conèixer els europeus. Existeixen més de cent varietats de mongetes que es classifiquen en dues grans subespècies: les enfiladisses que són les planes i les de mata baixa que són les rodones. La mongeta tendra també s’anomena monja a la Catalunya nord, bajoques a Tarragona i fesols a Lleida.

El 90% del pes de la mongeta tendra és aigua, un 2,5% fibra i una petita proporció correspon a hidrats de carboni i proteïna que es troben concentrats en les llavors. Pel que fa a l’aportació de vitamines és de destacar la vitamina A i la C i vitamines del grup B i pel que fa a minerals: potassi, calci, magnesi i crom.

Les podem trobar al mercat durant tot l’any si es cultiven en hivernacle però el moment òptim de consum va des de l’abril a l’octubre. Quan anem a comprar-les, hem de vigilar que siguin fresques, si acostem els dos extrems de la tavella i es doblega sense trencar-se, vol dir que no és gaire fresca, en canvi, si es trenca i apareix una gota d’aigua és indicatiu de frescor. Per altra banda, també seran de millor qualitat i menys fibroses aquelles que tinguin les llavors poc marcades.

Per cuinar-les, i per conservar al màxim les seves propietats, les escaldarem en aigua bullent un màxim de 10-12 minuts perquè quedin amb un toc dur (al dente) i un color verd viu, i es poden consumir calentes com a primer plat o fredes en amanides. L’aigua del bullit on queden moltes vitamines es pot aprofitar per fer sopes, arrossos o guisats.

La mongeta tendra és una de les verdures més ben acceptades per tots aquells a qui els costa de menjar verd, aprofitem-ho i preparem-ne sovint!

Contingut elaborat amb el suport de: Servei de Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona

 

Gaudeix a taula de la mongeta tendra

Us oferim dues receptes amb aquest ingredient com a protagonista:

Timbal de verduretes amb patates (pdf)

Fotografia: Diputació de Barcelona

Saltat de mongetes tendres (pdf)

Fotografia: Diputació de Barcelona

 

  A les biblioteques trobaràs:

portada

Cultivo de judías y guisantes / Jean-Marie Polese
portada

Varietats locals de mongetes del Vallès Oriental: caracterització de 22 varietats locals / autors del text: Jordi Puig Roca, Cristina Fígols Querol
portada
Philippe Les Mongetes màgiques / Jordi Sierra i Fabra; amb il·lustracions de Francesc Rovira - CONTE INFANTIL
portada
Què son les mongetes / Amèlia Benet; il·lustrat per Carme Solé
portada

Vegetables eat
[text en xinès]

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 22-09-2017 Última actualització 29-09-2020