Salut

Propietats nutricionals del carbassó

iStock / PicturePartnersEl carbassó pertany a la mateixa família que les carbasses però, a diferència d’aquestes, el carbassó es cull quan encara és un fruit immadur i les llavors no estan desenvolupades. La carbassera (Cucurbita pepo) és una planta herbàcia i trepadora, originària, no se sap amb seguretat, si d’Amèrica Central o d’Àsia. És una planta de creixement ràpid i que necessita poca aigua, per això, va ser de fàcil introducció als països mediterranis. A casa nostra podem trobar carbassons durant tot l’any, però és d’abril a novembre quan són de temporada i més gustosos.

La major part del pes del carbassó és aigua, 95%, la proporció d’hidrats de carboni és baixa, 2,5%, i la quantitat de proteïnes i lípids també. La fibra que aporta té una funció protectora i antiinflamatòria de la mucosa intestinal. Del carbassó cal destacar la seva aportació en vitamines C i B9 que reforcen el sistema immunològic. També conté vitamina A i una substància anomenada luteïna (un tipus de pigment que hi ha a la retina) que té la funció de protegir les cèl·lules receptores de la llum de l’oxidació. Pel que fa a minerals, destaca l’aportació de potassi que contribueix a prevenir les rampes musculars.

El carbassó es pot menjar cuit i cru. Si escollim cuinar-lo, és recomanable deixar-lo una mica cru, per tal de preservar les seves propietats. En cru, el podem menjar com acompanyament o com a ingredient d’una amanida.

Aquest estiu, us animem a gaudir dels carbassons. Salut i bon profit!

Font: Servei de Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona

 

Gaudeix a taula del carbassó

Us oferim dues receptes amb aquest ingredient com a protagonista:

Espirals amb carbassó (pdf)

Fotografia: iStock.com - travellinglight 

 

Crema de carbassó (pdf)

Fotografia: Diputació de Barcelona

 

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 26-07-2017 Última actualització 04-07-2022