Salut

Propietats nutricionals de l'endívia

© bergamont / iStock.com

L’endívia (Cichorum endívia) és una planta anual herbàcia de la família de les Asteràcies. Tot i que la podem trobar al mercat durant tot l’any, el seu cultiu és de temporada freda (entre els mesos d’octubre i maig). 

El seu descobriment, per uns agricultors belgues l’any 1850, va ser accidental, quan d’unes arrels de xicoira silvestre que estaven abandonades en condicions càlides i humides se’n van produir uns brots tendres i blanquinosos que van resultar ser comestibles. Actualment el seu cultiu és dona mitjançant un procés forçat en el qual, a partir d’unes arrels culivades i conservades en un ambient fresc i fosc, s’hi afegeixen certs nutrients i es desenvolupen els brots d’endívia.

Pel que fa al valor nutricional, l’endívia te un contingut calòric baix i un contingut d’aigua i fibra elevat, cal destacar la inulina, fibra que per la seva acció probiòtica facilita la digestió. Conté vitamines del grup B, principalment l’àcid fòlic (Vitamina B9) important pel sistema immunològic, vitamina A necessària per al bon funcionament de les mucoses, la vista i la pell, i, vitamines C i E amb funció antioxidant. També conté potassi i calci, minerals essencials pel correcte manteniment hídric de l’organisme i pel bon estat dels ossos, respectivament.

Les opcions que ofereix l’endívia a la cuina són diverses, tot i que és més recomanable consumir-la crua en amanida, ja que així garantim el seu valor nutricional i mantenim la quantitat de vitamines, ja que són termo-sensibles i amb la cocció en perdríem gran quantitat. D’altra banda, el seu gust amargant el podem suavitzar menjant-la juntament amb aliments com formatge i/o fruita fresca.

Gaudiu d’un bon plat refrescant i recordeu consumir 5 racions de fruites i verdures al dia.

TEXT: Servei de Salut Pública. Diputació de Barcelona.

Gaudeix a taula de l'endívia

T'oferim una recepta amb aquest aliment com a protagonista:


 

 

Amanida d'endívia, poma, blat de moro i pastanaga ratllada (pdf)

Fotografia: © Diputació de Barcelona

 

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

Data de creació 12-02-2020 Última actualització 21-09-2020