Propietats nutricionals de la pera
Salut
Propietats nutricionals de la pera
La pera és el fruit de la perera (pyrus communis). El seu conreu probablement es va iniciar el segon mil·lenni abans de Crist, i en estat silvestre es trobava distribuït per la zona temperada d'Europa i Àsia Central. Els romans, per la seva banda, van millorar i estendre el seu cultiu desenvolupant noves varietats.
La pera és un fruita carnosa amb forma oval o arrodonida de pell prima, polpa sucosa i sabor dolç de la que existeixen un gran nombre de varietats amb diferents colors, textures i sabors que trobem al llarg de l’any. Entre les més conegudes podem parlar de la de Puigcerdà, l’ercolina, la castell o de Sant Joan, la conference, la blanqueta o la llimonera pròpia dels mesos d’estiu. A més a més cal destacar les denominacions d’origen protegit de Jumilla (Murcia), Lleida i Rincón de Soto (La Rioja).
Al igual que la majoria de les fruites aquesta està formada principalment per aigua; aporta una quantitat considerable de fibra, i es rica en lignina per tant contribueix a la prevenció i tractament de l’estrenyiment. Pel que fa a la composició de minerals entre d’altres és font de ferro, iode, calci, fòsfor i especialment de potassi. També aporta tanins i vitamines del grup B, A, E i C. A més a més, la pera té propietats antioxidants pel seu contingut en flavonoides, és adequada en dietes per perdre pes pel seu baix índex calòric i ajuda a regular la funció intestinal.
Les peres són fruites peribles que continuen el seu procés de maduració una vegada recol·lectades, per aquest motiu el procés de conservació variarà en funció del punt de maduració que tinguin en el moment de la compra. Si ja estan madures s’hauran de posar al refrigerador, lluny de menjar que emeti olor intens ja que absorbeixen olors amb facilitat, i menjar-les aviat. Per contra si encara necessiten madurar es recomanable conservar-les a temperatura ambient.
A nivell culinari són molt versàtils tant si es consumeixen en cru com cuinades. Per cuinar s’utilitzen les més dures, i per menjar de postres les més sucoses, aromàtiques i dolces. Es poden incorporar en múltiples preparacions com pastissos, macedònies, compotes, també les podem menjar amb vi o xocolata, en amanides, com a guarnició de rostits i plats de caça o com a acompanyament de formatges. La llista seria molt llarga ja que és un aliment amb moltes possibilitats a la cuina.
Animeu-vos a gaudir d’aquesta refrescant fruita aquest estiu i a seguir un estil de vida saludable.
TEXT: Servei de Salut Pública. Diputació de Barcelona.
Gaudeix a taula de la pera
T'oferim dues receptes amb aquest ingredient com a protagonista:
Peres amb vainilla (pdf)
Fotografia: © Shutterstock.com / SherSor
Peres al vi (pdf)
Fotografia: © Diputació de Barcelona