Salut

Propietats nutricionals de la quinoa

© PicturePartners / iStock.com

La Quinoa (Chenopodium quinoa) és una herba que pertany a la subfamília Chenopodioideae de les amarantáceas. Tècnicament es tracta d'una llavor, però es coneix i es classifica com un gra integral.

És originària dels Andes de Bolívia, Xile i Perú, i van ser les cultures prehispàniques les que la van començar a cultivar. Actualment es conrea sobretot en la serralada andina i els principals països productors són: Argentina, Bolívia, Equador, Estats Units, Xile, Colòmbia i Perú, encara que el seu cultiu s'està estenent a diversos països d'Europa i Àsia.

És considerada com a pseudocereal, però en comparació amb la major part de cereals conté moltes més proteïnes i greixos, encara que aquests últims siguin majoritàriament insaturats, destacant la presència d’àcids omega 3 i omega 6. Alhora també cal destacar la fibra, majoritàriament insoluble, que aporta.

De la quinoa es destaca el seu alt contingut en minerals com el potassi, magnesi, calci, fòsfor, ferro i zinc. Alhora també aporta vitamines del complex B en quantitats destacables i vitamina E amb funció antioxidant.

La quinoa és un aliment interessant que aporta molts beneficis a l’organisme com ajudar a controlar el colesterol gràcies a la seva aportació de fibra i greixos insaturats amb propietats cardioprotectores, afavorir el trànsit intestinal o aportar molta energia a l’organisme. A més a més és apte per a persones celíaques ja que no conté gluten i pel seu baix índex glucèmic és adequada per a persones diabètiques.

A la cuina, a totes aquestes bondats, podem sumar la gran quantitat de possibilitats gastronòmiques que ofereix en plats dolços com salats: amanides, sopes, saltejats, a l’esmorzar... com podeu veure el ventall de possibilitats és gran.

Com a dada a tenir en conte, la quinoa conté saponimes que li donen un sabor amargant, per això és important rentar-la molt bé abans de cuinar-la i fer una bona cocció per assegurar-nos una bona digestió i metabolització dels nutrients que aporta.

Animeu-vos a incorporar aquest aliment en els vostres àpats i recordeu que és important menjar 5 racions de fruites i verdures cada dia, i seguir un estil de vida saludable.

 

TEXT: Servei de Salut Pública. Diputació de Barcelona.

Gaudeix a taula de la quinoa

T'oferim dues receptes amb aquest ingredient com a protagonista:


 

Amanida de quinoa (pdf)

Fotografia: © Shutterstock.com / Elena Veselova
 

 

 

Granola (pdf)

Fotografia: © Diputació de Barcelona

 

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 23-11-2021 Última actualització 24-11-2021