Salut

Propietats nutricionals del caqui

 Caqui persimó © homydesing / iStock.com

 

Nom científic: Diospyros kaki
Nom popular: caqui
Temporada: octubre - desembre

 

 

Descripció:

El caquier és un arbre de la família de les ebenàcies. El seu fruit és el caqui, una baia comestible de pell llisa, brillant i que pot ser de color groc, taronja o vermell intens. La polpa del fruit immadur és dura, de gust aspre i molt astringent degut al seu contingut en tanins. Quan el fruit madura, adquireix un aspecte molt similar al tomàquet i pren una textura fina i un sabor molt dolç.
És originari de la Xina i el Japó, on es cultiva des del segle VIII i va ser posteriorment introduït als països occidentals.
Existeixen tres espècies de caqui, el de Xina, el de Japó i el de Virgínia, que es diferencien per la grandària i sabor del fruit. Dins de cada espècie hi ha diverses varietats, que es divideixen en funció de la seva astringència. Els astringents són els tradicionals, que necessiten una adequada maduració per al seu consum, com és el cas del caqui Tomaquer. Els no astringents són els de major consum actualment i són, per exemple, els de tipus Poma, Sharon o Fuyu.
A l’Estat espanyol la varietat més consumida és el Vermell Brillant, produït sobretot a la comarca de la Ribera del Xúquer, a la província de València, i té Denominació d’Origen Protegida (D.O.P.). Aquesta varietat es pot degustar de dues formes diferents: el Clàssic, que es recol·lecta madur, o el Persimó, que té un color ataronjat i una textura més ferma. El Persimó es cull immadur i es sotmet a un tractament de calor i atmosfera modificada per tal d’eliminar-ne l’astringència.  

 

Propietats nutricionals:

La seva composició varia en funció de la varietat, però totes tenen en comú l’elevat contingut en aigua. Aporta una quantitat destacable de glúcids senzills, concretament un 15,3%, proporció similar a la del raïm negre i, igual que la majoria de fruites el seu contingut en greixos i proteïnes és escàs.
Conté pectina i mucílags, que són dos tipus de fibra soluble responsables de la consistència de la seva polpa. Aquests, retenen aigua, augmentant el volum de les femtes i, a més, dificulten l’absorció de colesterol en el tracte digestiu. El caqui conté també una quantitat considerable de fibra insoluble que també facilita el trànsit intestinal.
Pel que fa al contingut vitamínic, el caqui és una font excepcional de vitamina A i també de carotenoides, que són pigments vegetals que el cos converteix en vitamina A i que actuen com a antioxidants. Un caqui de mida mitjana permet cobrir més de la meitat de Ingesta Nutricional de Referència (INR) diària de vitamina A. Aquesta vitamina també s’anomena retinol i és essencial per al desenvolupament i manteniment de la funció visual i reproductiva, el creixement ossi, la immunitat, la creació de glòbuls sanguinis vermells i la funció pulmonar. La vitamina A també juga un paper important en el bon desenvolupament de l’embaràs i la lactància materna.
El caqui sense madurar té propietats astringents que són degudes al seu contingut en uns compostos fenòlics anomenats tanins. La proporció de tanins del caqui varia al llarg de la maduració del fruit.


Consum:

Les varietats no astringents de caqui són les més delicades, sensibles als cops i a la temperatura. Si es deixen madurar massa, la polpa es torna de color marró i perden qualitat. D’aquesta manera, es recomana consumir el caqui tou poc després de comprar-lo. Pel que fa a les varietats més dures, com el Persimó, es pot conservar refrigerat durant un període de fins a 3 setmanes. 
El caqui es pot congelar sencer o només la polpa, tot i que, en descongelar-se perd la textura original. Si es congela només la polpa és recomanable afegir-hi unes gotes de suc de llimona per tal d’evitar-ne l’oxidació i que se n’alteri el color. 
Es consumeix com a fruita fresca però també pot formar part de melmelades i diverses postres degut a la seva dolçor natural.
Un caqui de mida mitjana pesa uns 200 g, el que constitueix una ració de fruita. Consumir caqui és una bona manera de diversificar la ingesta de fruita, que aprofitem per recordar que ha de ser de mínim 3 racions al dia. Entre fruites i hortalisses es recomana ingerir un total de 5 racions al dia, preferentment de temporada i proximitat.

TEXT: Servei de Salut Pública. Diputació de Barcelona.

Gaudeix a taula del caqui

T'oferim dues receptes amb aquest ingredient com a protagonista:


Pastís de caqui (pdf)

Fotografia: © Shutterstock.com

 

 

 

Llom de porc amb salsa de caqui (pdf)

Fotografia: © Shutterstock.com

 

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 13-12-2023 Última actualització 15-12-2023