Propietats nutricionals del moniato
Salut
Propietats nutricionals del moniato
El moniato és l’arrel tuberosa de la planta Ipomoea batatas que pertany a la família de les convolvulàcies. És una planta originària d’Amèrica central i d’Amèrica del Sud, que va arribar a Europa a finals del segle XV i es va estendre a zones amb temperatures suaus adequades pel seu cultiu, ja que no es pot cultivar amb temperatures inferiors a 12º.
Aquesta planta té tiges primes i llargues amb flors de color vermell blavós i les arrels, els moniatos, són externament de color marró vermellós i la part interna pot ser blanca, groga, ataronjada o rogenca amb una consistència farinosa i de gust dolç.
La varietat que trobem més estesa al nostre país és l’ataronjada, una de les més riques en vitamines. El seu cultiu es realitza entre els mesos d’abril i juny i es recol·lecta a la tardor quan la planta comença a assecar-se, entre els mesos d’octubre i novembre, ja que és un tubercle que ha d’estar sec per garantir la seva adequada conservació.
Els moniatos són aliments molt energètics, rics en hidrats de carboni i sucres. Normalment es comparen amb la patata perquè tots dos són tubercles i tenen formes de cocció similars, però el moniato té un contingut nutritiu superior al de la patata.
Entre els minerals més importants que aporta destaca el potassi que contribueix a l’adequat funcionament del sistema nerviós i dels músculs. És un aliment que no aporta greixos i és molt ric en vitamina A. Alhora conté una bona quantitat de b-carotens amb un gran poder antioxidant especialment en les varietats que tenen la carn de color groc a taronja intens. També és font d’àcid fòlic i de vitamines E i C, encara que una part important d’aquesta última es perd en el procés de cocció.
Al comprar-los hem de triar els que no tinguin cops, taques a la pell o zones toves ja que si han començat a deteriorar-se tindran mal sabor. Ja a casa, millor guardar-los a un lloc fosc, ventilat i fresc on aguantaran fins a una setmana.
A la cuina normalment es fa al forn o bullit sencer amb la pell, que després es retira, i el podem utilitzar en multitud de plats: en sopes i cremes, en amanides, en truites i remenats, amb llegums, en pastissos, empanades, creps, croquetes... sent un dels productes estrella de la festivitat de Tots Sants.
Animeu-vos a gaudir dels productes de temporada de la tardor i recordeu consumir 5 racions de fruites i verdures al dia.
TEXT: Servei de Salut Pública. Diputació de Barcelona.
Gaudeix a taula del moniato
T'oferim dues receptes amb aquest ingredient com a protagonista:
Crema de moniato i bròquil (pdf)
Fotografia: © Servei de Salut Pública. Diputació de Barcelona
Moniato al microones (pdf)
Fotografia: © Diputació de Barcelona