Salut

Propietats nutricionals de la nespra

Nespra © popovaphoto / iStock.com

 

Nom científic: Eriobotrya japonica
Nom popular: nespra, nespla o micaco
Temporada: abril - juny

 

 

Descripció:
Els nostres avantpassats donaven el nom de nespra a una fruita bastant diferent a la que avui en dia anomenem pel mateix nom. La nespra antiga, la Mespilus germànica, és aspra, de color marró i tardoral, i en menys d’un segle ha desaparegut de la major part dels mercats. Avui en dia, és possible trobar el nesprer antic en alguns masos de pagès o bé assilvestrat, però el seu fruit estranyament es comercialitza. 

L’Eriobotrya japonica, és la nespra actual, també anomenada nespra japonesa. Aquesta, prové del sud-est de la Xina i va ser posteriorment introduïda, primer al Japó i, després, a la resta del món.

És un fruit pertanyent a la família de les rosàcies, de forma ovalada i color groc ataronjat. La polpa és de color carbassa i en el seu interior conté entre 3 i 7 llavors de mida força gran. És de les primeres fruites que brollen a la primavera i n’hi ha de diverses varietats, les més conegudes a la península Ibèrica són: l’Algar, la Tanaka, la Golden Nuget i la Peluche.

 

Propietats nutricionals:
Com la majoria de fruites fresques la nespra és un aliment baix en calories, ja que el seu principal component és l’aigua. L’alta concentració d’aigua deixa poc espai a la resta de nutrients, és per això que el seu contingut en glúcids és només de 7,2g per cada 100g de nespra, la meitat que el raïm, per posar un exemple. En tractar-se d’una fruita la seva composició en proteïnes i lípids és pràcticament insignificant. 

El motiu pel qual la nespra es pot considerar un aliment nutricionalment interessant és el seu contingut en vitamina A. Tenint en compte que 100g de nespra contenen 160µg d’aquesta vitamina es pot afirmar que una ració de nespres (2 unitats grans o 3 de petites) contribueixen a cobrir pràcticament el 50% de la Ingesta Diària Recomanada (IDR) de vitamina A. Aquesta vitamina també s’anomena retinol i és essencial per al desenvolupament i manteniment de la funció visual i reproductiva, el creixement ossi, la immunitat, la creació de glòbuls sanguinis vermells i la funció pulmonar. La vitamina A també juga un paper important en el bon desenvolupament de l’embaràs i la lactància materna. 

Però la nespra no és tan sols una bona font de vitamina A, també ho es de carotenoides, o provitamina A. Els carotenoides són pigments vegetals que el cos converteix en vitamina A i que actuen també com a compostos antioxidants. N’hi ha més de 500 tipus i són els responsables d’una àmplia gamma de colors de moltes fruites i hortalisses, que varien del groc fins al vermell. Això no significa que les fruites i verdures verdes, com per exemple el kiwi, els espinacs o l’alvocat, no en tinguin, sinó que el seu color queda emmascarat pel verd intens de les clorofil·les. 

El característic sabor i aroma de les nespres estan determinats, en gran mesura, per la varietat de substàncies aromàtiques que conté la seva polpa, com els àcids orgànics cítric, tartàric i màlic.

 

Consum:
Per saber si una nespra està suficientment madura cal fixar-se en el seu color, tenint en compte que un to carbassa intens és un bon indicatiu i, si és molt dura vol dir que encara no està prou madura i, en conseqüència, pot resultar indigesta.

És una fruita molt delicada i, per tant, cal anar amb compte amb els cops i procurar conservar-la en un lloc fresc. 

Com que la nespra és una fruita petita i, a més, un 40% del seu pes són pell i pinyols, per fer-ne una ració cal menjar entre 2 i 3 unitats de nespres. 

És important recordar que, per tal de complir amb la recomanació de “5 al dia”, cal consumir un mínim de 3 racions de fruita i 2 d’hortalisses cada dia. 

TEXT: Servei de Salut Pública. Diputació de Barcelona.

Gaudeix a taula de la nespra

T'oferim dues receptes amb aquest ingredient com a protagonista:


Espiral de carn, nespres i formatge (pdf)

Fotografia: © Shutterstock.com

 

 

 

Gaspatxo de nespra (pdf)

Fotografia: © Shutterstock.com

 

 

  A les biblioteques trobaràs:

La Fruta: un sano placer / Brigitte Kranz
Postres con frutas / editorial Larousse
¡Qué divertido es comer fruta! / María Teresa Barahona, Edie Pijpers
CONTE INFANTIL
Olorem la fruita / José Luis Ágreda
CONTE INFANTIL
També en castellà amb el títol "¡Qué bien huelen las frutas!"

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 11-04-2023 Última actualització 14-04-2023