Salut

Propietats nutricionals del cogombre

Cogombre tallat en rodanxes © SednevaAnna / iStock.com    Nom científicCucumis sativus L.
Nom popular: Cogombre
Temporada: maig - octubre

 

 

 

Descripció

El cogombre és una hortalissa de la família de les cucurbitàcies, com el carbassó i les carbasses. Aquestes donen uns fruits anomenats pepònides, que es caracteritzen per presentar una coberta reforçada. La classificació més habitual es fa segons la seva mida, de manera que podem trobar el cogombre curt o “tipus espanyol” i el cogombre llarg o “tipus holandès”.

Actualment es troba arreu del món i n’és la quarta hortalissa més cultivada. Espanya és un país exportador de cogombres i en els darrers anys les exportacions han augmentat. Es cultiva principalment a Andalusia, sobretot a les províncies d’Almeria i Granada, però també a Múrcia, les Illes Canàries i Catalunya. Set de cada vuit hectàrees cultivades ho són en hivernacle i, per tant, quan no és temporada també es pot adquirir cogombre fàcilment. Per créixer necessita temperatures de 25 a 30ºC i humitat i s’ha de recol·lectar quan encara és verd. El seu origen es remunta a fa més de 3000 anys a les regions tropicals del sud d’Àsia. Més tard es va popularitzar a Grècia i a Roma i, posteriorment, es va distribuir a la resta d’Europa.

Propietats nutricionals

És una hortalissa de molt baix valor calòric perquè un 96% del seu contingut és aigua així que és una bona opció per a donar volum als plats sense augmentar-ne el contingut energètic i donar-los-hi un toc refrescant. No és ric en cap vitamina ni mineral però sí que conté, com la majoria de verdures, fibra soluble i insoluble, potassi, fòsfor i àcid fòlic.

Els cogombrets en conserva o envinagrats són els que s’han collit quan eren petits i han patit un procés de fermentació gràcies a la immersió en salmorra o en una solució àcida i posteriorment s’han pasteuritzat per tal de garantir-ne la salubritat. Presenten la mateixa composició nutricional que els crus però contenen molta sal afegida, al voltant de 2 grams de sal per cada 100 grams de cogombrets i, en conseqüència, se n’ha de fer un consum moderat. L’OMS recomana consumir menys de 5 grams de sal al dia, el que equival a una mica menys d’una cullerada de cafè.

Consum

Si es compra cru cal escollir-lo ferm i cruixent ja que a mesura que envelleix es torna tou. En la nostra cultura s’acostuma a afegir a les amanides tant en cru com envinagrat i també s’ofereix en aperitius en la seva forma en conserva. En altres països, però, també se’n fan sopes calentes, salses i fregits.

Recordem que per tal de seguir una alimentació saludable es recomana menjar un mínim de dues racions d’hortalisses al dia i que, com a mínim una, cal que sigui crua, ja que d’aquesta manera se’n conserven la majoria de vitamines i minerals. Això sense oblidar les tres racions de fruita al dia, que junt amb les hortalisses, completen la recomanació diària de “5 al dia”.

TEXT: Servei de Salut Pública. Diputació de Barcelona.

Gaudeix a taula del cogombre

T'oferim dues receptes amb aquest ingredient com a protagonista:


Sopa freda de cogombre (pdf)

Fotografia: © Shutterstock.com / photo-oasis

 

 

 

Amanida grega (pdf)

Fotografia: © Shutterstock.com / vitals

 

 

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 09-06-2022 Última actualització 04-07-2022