Ignaz Semmelweis
Salut
Ignaz Semmelweis
A mitjans del segle XIX, el metge hongarès Ignaz Semmelweis (1818-1865) va ser un dels pioners a promocionar els beneficis per a la salut que pot tenir un acte tan senzill com rentar-se les mans.
Semmelweis tractava de resoldre el misteri de la denominada "febre del part" (sèpsia puerperal), una malaltia mortal que afecta les dones que acaben de donar a llum.
Després de diversos intents fallits per a determinar la seva causa, un dels col·legues del metge va contreure la febre i va morir. Aleshores, Semmelweis se'n va adonar que la malaltia era transmissible i va introduir algunes de les primeres pràctiques modernes d'higiene mèdica: el rentat obligatori de mans i l'esterilització d'instruments mèdics en una solució de clor.
No va trigar temps a demostrar-se que la rentada regular de mans, particularment abans i després de certes activitats, és una de les millors maneres d'eliminar gèrmens, evitar emmalaltir-se i prevenir la propagació de virus a altres persones.
IMATGE: dibuix ambientat en l'època, d'una sala de parts de l'Hospital de Viena, representa a Semmelweis ensenyant als seus alumnes.
Per a conscienciar a la població sobre els seus beneficis, es van iniciar campanyes publicitàries en diversos països sobre la importància de rentar-se les mans entre les dècades de 1920 i 1940. A continuació, una mostra d'alguns d'aquells cartells.
Estats Units:
Països Baixos:
Unió Soviètica:
Regne Unit:
La Xina:
In libraries you will find:
Acabats d'arribar a les biblioteques:
Search the catalog:
Selection of websites:
- Ignaz Semmelweis en la Wikipedia
- Ignaz Semmelweis, o cómo evitar contagios con tres palabras: lavarse las manos | elpais.com