L'herba Marialluïsa
Espais naturals
L'herba Marialluïsa (Aloysia citrodora)
La Marialluïsa és un arbust de la família de les verbenàcies, i pot arribar a fer fins a 2 metres d'alçada. Les seves fulles són les que s'utilitzen tant per les seves propietats medicinals com preparar productes de bellesa, doncs desprenen una olor a llimona molt agradable (d'aquí la segona part del nom citrodora). També s'utilitzen per elaborar la ratafia.
Dins les seves indicacions terapèutiques destacar que és digestiva, tranquil·litzant, tònica i calma les congestions bronquials. És adequada per tractar la gastroenteritis, la colitis i evita l'aparició de nàusees i vòmits. Igualment es pot fer servir pels dolors menstruals i els mals de cap. Per les seves qualitats sedants s'indica com a complement d'un tractament antidepressiu. El refranyer popular diu: "La marialluïsa, el païdor allisa".
Pel seu sabor cítric és una herba que a la cuina té molta sortida, així com s'empra en combinació amb d'altres per elaborar licors.
Us oferim, doncs, una recepta de licor fet amb marialluïsa molt fàcil de fer:
Ingredients: 60 g. de fulles fresques, l'escorça d'1 llimona o d'1 taronja, 500 ml. d'aiguardent. Almívar: 500 g. de sucre, 500 ml. d'aigua.
Preparació: Es tallen les fulles i l'escorça, s'introdueixen dins l'aiguardent i s'hi afegeix l'almívar. Es deixa macerar uns 60 dies i es filtra.
En infusió per a les digestions pesades
Ingredients: 20 g. de llavors d'anís amb 10 g. de llavors de marialluïsa, 10 g. de menta, 10 g. de boldo i 10 g. de poliol.
Preparació: Bullir la barreja 30 segons i filtrar. Se li pot afegir una mica de mel.
Prendre calenta, un got després de cada àpat.
En infusió per calmar els nervis
Ingredients: 20 g. de fulles seques o 50 g. de fulles tendres, 1 litre d'aigua.
Preparació: Posar en infusió les fulles de marialluïsa amb l'aigua, deixar reposar fins que es refredi i seguidament filtrar. Afegir 100 g. de mel i dissoldre-ho tot bé.
Prendre una tassa al matí en dejú, una altra al migdia, una a la tarda i l'última a la nit.
Fonts consultades:
- Bosch Cebrián, Carme; Bota, Cristina. Guia del recol·lector: remeis i usos de les nostres plantes i bolets. Barcelona: Viena, 2013.
- Gausachs i Calvet, Ramon. Les herbes remeieres: de la cultura popular al fàrmac: una aproximació etnobotànica. Barcelona: Dalmau, 2007.
- Alfaro, Txumari. Plantas y remedios naturales de los caminos de Santiago. Barcelona: Plaza y Janés, 2000.
- Cebrián, Jordi. Diccionario de plantas medicinales. Barcelona: RBA, 2012.
In libraries you will find:
Search the catalog:
Selection of websites:
You may also like:
- Plantes remeieres (GUIA DE LECTURA)