Una de tapes
Una de tapes
Quan pensem en tapes, pinxos o aperitius ens venen al cap paraules com festa, trobada, amics, família, compartir, riure, gaudir, … I ho fem amb un somriure a la cara i molta salivera!! De tapes hi ha tantes i tan variades com plats té la nostra gastronomia, hi ha les de tota la vida o les d'autor i fins i tot, les que hem adoptat d'altres països.
De les tapes tradicionals ens arriba la flaire i el gust de les patates braves, les croquetes, la truita de patates, el pop a la gallega, les gambes a l'allet, els "callos", les olives i els seitons en vinagre, els calamars a la romana o l'amanida russa, entre d'altres.
Per altra banda, les més típiques del nostre país com la brandada de bacallà, les mandonguilles amb sípia, les torrades d'escalivada i anxoves, els bunyols de bacallà, les cloïsses a la marinera, els calamarsons a la planxa o el capipota.
I acabem amb una curiositat, us heu preguntat mai d'on ve l'etimologia de la paraula tapa? Hem de viatjar a temps d'Alfons X el Savi qui, a causa d'uns trastorns intestinals, va rebre el consell dels metges reials d'acabar amb els enormes tiberis propis de la noblesa de l'època. Aviat aquesta moda passà al poble i no hi havia cap taverna ni hostal que no servís una peça d'aliment de franc amb la gerra de vi i que es posava sobre les vores del got per "tapar" el contingut.
Per cert, el 16 de juny se celebra el Dia Mundial de la Tapa!