Salut

Propietats nutricionals de la pinya

© Okea / iStock.com

La pinya, ananas comosus, és una fruita tropical que pertany a la família de les bromelàcies. La seva pell és llenyosa i està formada per uns patrons hexagonals, que s’anomenen bràctees en la seva escorça exterior, i quan les seves puntes passen de color verd a ataronjat indiquen que la pinya ja està madura. La polpa de color groc, fibrosa, molt aromàtica i dolça és la part comestible d’aquest fruit.

És originària de Sud-Amèrica, concretament del sud-est de Brasil, Paraguai i nord d’Argentina, des d’on es va estendre per tot Sud-Amèrica a l’època precolombina, alhora que es va portar a Europa pels colonitzadors espanyols i portuguesos, i actualment els principals productors d’aquest fruit són Costa Rica Tailàndia, Filipines i Brasil, per tant la podem trobar al mercat en qualsevol època de l’any.

A l’hora de conservar-la hem de tenir en compte que és una fruita delicada i sensible als canvis de temperatura, que necessita d’un lloc fresc i sec per mantenir-la en un estat òptim de conservació , però no al frigorífic, ja que amb temperatures per sota de 7ºC es fa malbé. Un cop pelada i tallada, llavors si que es pot conservar al frigorífic degudament protegida amb film transparent, encara que s’ha de consumir el més aviat possible.

La pinya conté sucres, vitamines C, B i A, calci, magnesi, iode, potassi, ferro i és rica en aigua i fibra. També conté bromelina, un enzim digestiu que incideix de forma positiva en la digestió. A més a més és diürètica, i a causa del seu escàs poder calòric és indicada per a les persones que vulguin perdre pes.

És una fruita molt refrescant que es pot consumir sola, en preparacions dolces i salades, en begudes i en conserva. Com a postres és un element interessant tant en macedònies com en pastissos, gelats o batuts per la combinació de dolçor i acidesa que aporta. Però també és un producte a tenir en compte a l’hora de cuinar marisc, porc o ànec.

Gaudiu d’aquesta fruita tant refrescant dins l’Any Internacional de les Fruites i les Verdures i recordeu consumir 5 racions de fruites i verdures al dia.

TEXT: Servei de Salut Pública. Diputació de Barcelona.

Gaudeix a taula de la pinya

T'oferim dues receptes amb aquest ingredient com a protagonista:


 

Amanida tropical (pdf)

Fotografia: © Diputació de Barcelona

 

 

Pastís de pinya (pdf)

Fotografia: © Shutterstock.com / Saad315

  Search the catalog:

  Selection of websites:

  You may also like:

  Go to the shelf:

Creation date 13-05-2021 Last updated 26-05-2021