Henning Mankell

 

“Aprenc més de la condició humana si visc amb un peu a la neu i l’altre a la pols”

 

Es compleixen 75 anys del naixement de l’escriptor suec Henning Mankell, novel·lista i dramaturg, conegut especialment per la seva saga de dotze novel·les policíaques protagonitzades per l’inspector Kurt Wallander.

Nascut el 3 de febrer a Estocolm l’any 1948, va passar la seva infància entre les localitats de Sveg i Borås. La seva mare havia abandonat la família quan Mankell només tenia un any i va ser educat per la seva germana gran i la seva àvia, que li va ensenyar a llegir i a escriure. El seu avi, compositor i pianista, li va transmetre la passió per la música.

Als seus vint anys va iniciar la seva carrera literària com a dramaturg al mateix temps que descobria el continent africà a través dels viatges a Guinea Bissau i Zàmbia. Des de molt jove va treballar al Riksteatern d’Estocolm i en altres teatres de la ciutat. Amb el temps esdevindria director del Teatre Nacional Avenida de Maputo a Moçambic, on va estrenar vàries de les seves obres.

L’any 1991 va publicar Assassins sense rostre, el primer dels dotze títols on apareixia el peculiar protagonista que el conduiria a la fama mundial, Kurt Wallander, el solitari inspector que indagava en la vida i el passat dels personatges per entendre els motius dels seus crims. És per això que s’ha volgut veure a Wallander com un Maigret més contemporani amb alguns trets del mateix Mankell: un home amb una gran humanitat amagada rere un caràcter fred i apassionat per la música. En tot cas, mogut per un gran activisme, a través de la literatura i en especial del gènere negre, Mankell va sacsejar les consciències sobre l’estat del món a partir de la introducció a les seves històries d’una denúncia social i política de Suècia i Europa.

L’any 1998 es va casar amb Eva Bergman, filla del cineasta Ingmar Bergman. La seva íntima relació amb el director de cinema li va permetre escriure una sèrie televisiva sobre la seva vida. La clara influència de Bergman es percep en algunes de les seves novel·les.

Henning Mankell també va ser escriptor de novel·la juvenil. Amb la tetralogia La història de Joel  - El gos que corria cap a un estel, Les ombres creixen al capvespre, El noi que dormia a la neu i Viatge a la fi del món - va rebre nombrosos premis. L’any 1991 va rebre el premi Nils Holgersson pel títol El gato al que le gustaba la lluvia.

L’any 2006 va rebre el Premi Pepe Carvalho en reconeixement de la seva trajectòria en l’àmbit de la novel·la negra.

L’any 2014 li van diagnosticar un càncer de pulmó. La seva última obra, Arenes movedisses, dedicat a la seva dona Eva, és un bell llibre de memòries a través de les quals reflexiona sobre els conceptes més essencials de la vida.  

Henning Mankell ha venut més de 40 milions de llibres i s’han portat a terme nombroses adaptacions al cinema i a les sèries televisives de les seves obres, entre les quals destaca la protagonitzada per Kenneth Branagh, “Wallander”, guardonada amb sis premis BAFTA.

És considerat un gran mestre de la novel·la negra europea.

“Escriure, em vaig dir, era il·luminar amb la llanterna els racons en penombra i, en la mesura de les meves possibilitats, desvelar el que altres intentaven amagar”

Creation date 07-02-2023 Last updated 09-02-2023