Novel·les fora de sèrie

Arriba la sèrie més addictiva. Un bon grapat d’excel·lents novel·les que han estat adaptades per a fer les sèries d’èxit, actuals o ja clàssiques.

Cada mes et portarem un nou capítol amb propostes d’apassionats lectures, que tenen algun tema en comú. Novel·les  que han estat premiades, d’aclamades veus literàries, moltes vegades best-sellers i d’altres descobriments sorprenents per al gran públic.

Tal com diuen, si et va agradar la sèrie, el llibre és millor.

Capítol 8: La sang glaçada

Perquè el crim i la maldat encara semblen més terribles quan ens envolta el fred, la neu i la boira. En un escenari de perill, assassinats o violència el sentiment de por ens aclapara encara amb més força si ens trobem enmig un vast territori de gel. Històries impactants, d’aventures, misteri, policíaques o de terror, amb el seu component humanístic, psicològic o social. Lectures més profundes o més lleugeres, però totes elles et glaçaran la sang.

 

Capítol anterior: Terres catalanes

  A les biblioteques trobaràs:

La Sangre helada Ian McGuire

eBiblioUn vaixell balener salpa des de Yorkshire per dirigir-se a les riques aigües de caça del Cercle Polar Àrtic. A bord del vaixell hi ha el principal arponer Henry Drax, el jove i inexpert Patrick Sumner, i un cirurgià i antic membre de l'exèrcit. Però el que havia de ser una travessia tranquil·la es converteix en un violent, brut i nefast viatge, perquè al vaixell balener amb el qual creuen l'hivern àrtic s'amaga un sagnant assassí.
Minisèrie estrenada el 25 d'octubre. Està protagonitzada per Colin Farrell, Jack O'Connell i Peter Mullan.

El Caso Hartung Soren Sveistrup

eBiblio Un matí d'octubre, en un tranquil suburbi de Copenhaguen, troben una jove assassinada en un parc infantil. Li han amputat una mà i sobre el cadàver penja una petita figura feta amb castanyes. La jove inspectora Naia Thulin és l'encarregada del cas. El seu company, Mark Hess, és un inspector que recentment ha estat expulsat de la seu central de l'Europol, a La Haia. A la figura de castanyes descobreixen una empremta d’una nena, la filla de la ministra d'Afers Socials Rosa Hartung, desapareguda un any abans i que presumptament està morta.
Excel·lentment adaptada en una sèrie danesa, amb Danica Curcic i Esben Dalgaard en els papers principals.

Los Círculos de la muerte Gunnar Staalesen

eBiblioEn Varg Veum és un detectiu privat de Bergen, Noruega. El setembre de 1995 rep una trucada telefònica que li remet a un cas en el qual va estar implicat quan treballava per al Servei de Protecció de Menors, vint-i-cinc anys abans. Un nen de dos anys havia estat separat de la seva mare en circumstàncies tràgiques. Poc després, el mateix nen, Jan Egil, va presenciar la mort del seu pare adoptiu i va ser traslladat amb una nova família. Deu anys més tard, el jove Jan Egil és acusat d'un terrible doble assassinat que Varg Veum haurà d'investigar.
Les novel.les de Gunnar Staalesen han estat adaptades en un seguit de pel·lícules que recreen les investigacions del detectiu Varg Veuem.

La Mujer que arañaba las paredes : el primer caso de Carl Mørck y su departamento especial Q Jussi Adler-Olsen

eBiblioA Copenhaguen, el policia Carl Mørck està travessant una de les èpoques més negres de la seva vida. En un tràgic fet el seu cap i la premsa dubten de la seva actuació. Relegat a un nou departament dedicat a casos no resolts, descobreix les nombroses irregularitats comeses en el cas de Merete Lynggaard. Quan en 2002 aquesta dona, una jove promesa de la política danesa, va desaparèixer, la policia va decidir tancar el cas per falta de proves. No obstant això, Merete segueix viva encara que sotmesa a un terrible captiveri. Tancada i exposada als capricis dels seus segrestadors, sap que morirà el 15 de maig de 2007.
L’actor Nikolaj Lie Kaas és en Carl Mørck en l’adaptació danesa de les novel.les de Jussi Adler-Olsen.

Cerrado en invierno Jorn Lier Horst

eBiblioEl seu autor és un dels escriptors de novel·la negra per a joves i adults més llegits i reconeguts a Noruega. Abans d’escriure havia estat inspector de policia i moltes de les seves novel·les estan inspirades en fets que ha viscut en primera persona. Cerrado en invierno està ambientada a Vestfold, al sud de Noruega durant el mes de setembre, quan les cabanes d’estiueig es tanquen amb l’arribada de l’hivern. A una d’aquestes cabanes apareix el cadàver d’Ove Bakkerud amb greus signes de violència. L’inspector de policia, William Wisting, s’encarrega de la investigació amb la certesa que es tracta d’un crim diferent del que s’ha trobat mai a la seva carrera. Es tracta d’alguna cas absolutament macabre perquè apareixen altres cossos com si es tractés d’un assassí en sèrie i fins i tot els ocells comencen a morir i a caure del cel en ple vol.
Es tracta d’una novel·la molt intrigant que ha estat adaptada a la petita pantalla en una sèrie de 10 episodis anomenada “Wisting” dirigida per Trygve Allister Diesen i Katarina Launing amb la participació d’actors com Sven Nordin, Thea Green Lundberg, Carrie-Anne Moss, Mads Ousdal, Gard B. Eidsvold, Lars Berge i Ulrikke Hansen Døvigen entre altres.

Dinero fácil Jens Lapidus

Es tracta d’una trilogia de novel·la negra nòrdica ambientada a Estocolm. L’autor té un estil original, intens, cru i sense filtres que enganxa al lector per la seva intel·ligència. Es desenvolupa a un ritme trepidant i està protagonitzada per tres homes: Jorge, un traficant de drogues llatí que es nega a seguir engarjolat i que vol venjar-se dels qui el va delatar; Mrado, un barroer delinqüent iugoslau addicte a les pastilles que té una filla petita; i JW, un pobre desgraciat que treballa de nit per poder pagar les seves gresques amb els nois de classe alta amb els qui es relaciona. Tots busquen la manera de fer diners fàcils dins del món de la cocaïna però sobre tot tenen un vincle comú: el desig de venjar-se de l’home que els ha perjudicat.
Aquesta història ha estat adaptada a una sèrie sueca anomenada “Snabba Cash” dirigida per Jesper Ganslandt i Måns Månsson i interpretada per Evin Ahmad, Alexander Abdallah, Ayaan Ahmed, Ali Alarik, Dada Fungula Bozela, Kamy D. Bruder i Nadja Christiansson, entre d’altres.
Refecteix la despietat, el caos i la brutalitat del món criminal i empresarial a la cerca incansable del diner fàcil.

Secrets imperfectes Michael Hjorth, Hans Rosenfeldt

eBiblioEs tracta del primer títol de la sèrie “Bergman” de novel·la negra nòrdica, escrita a quatre mans per dos guionistes que es van fer famosos per la sèrie “The bridge”. “Secrets imperfectes” s’ha convertit en un fenomen literari que ha arrasat a tota Europa. Al primer llibre un jove de setze anys és brutalment assassinat; un increïble equip d’investigació dirigit per l’expert criminòleg Torkel Höglund i l’eminent psiquiatra criminal Sebastian Bergman, segueix la pista a l’assassí. Tot són carrerons sense sortida i secrets inconfessables. Un misteri difícil de desxifrar i una trama emocionant i addictiva fins a l’insomni. Alguns crítics asseguren que té la força de la trilogia de les obres de Larsson, l’atractiu de la sèrie “House” i la intriga de la mítica sèrie dels anys 90 “Twin Peaks”.
Es va portar a la televisió en una sèrie de dos episodis l’any 2010 amb el guió dels propis autors i dirigida per Daniel Espinosa i Michael Hjorth. Els actors protagonistes son Rolf Lassgård, Gunnel Fred, Tomas Laustiola, Moa Silén i Christopher Wagelin.

Els Homes que no estimaven les dones Stieg Larsson

eBiblio És el primer llibre de la trilogia Millennium del periodista i escriptor Stieg Larsson que va ser publicada pòstumament. Es tracta d'una novel·la negra amb elements de corrupció política, espionatge industrial, intrigues familiars, secrets i mentides. La trilogia continua amb “La noia que somiava un llumí i un bidó de gasolina” i “La reina al palau dels corrents d'aire”. L'autor va lliurar les tres novel·les alhora a la seva editora, tres mesos abans de morir d'una sobtada crisi cardíaca, el 2004, i mai va conèixer l'èxit que ha tingut la seva obra, que ha venut dotze milions d’exemplars a tot el món.
La Harriet Vanger és una adolescent que va desaparèixer durant una festa familiar fa quaranta anys a la petita (i fictícia) illa de Hedeby, propietat de la família Vanger. A més, el dia de la desaparició, va haver-hi un incident que va deixar l'illa incomunicada amb el continent. En Henrik Vanger, oncle-avi de la Harriet, contracta el periodista de la petita revista econòmica Millennium, Mikael Blomkvist, perquè trobi el seu assassí, doncs està convençut que l'autor del crim és algun membre de la família i vol descobrir-lo abans de morir. En el seu camí es creua l'eficient Lisbeth Salander, una jove molt sorprenent amb els seus propis problemes.
La història, brillantment narrada, es va portar al cinema amb la pel·lícula homònima dirigida per Niels Arden Oplev el 2009. La pel·lícula, tallada en dos capítols, forma part d'una sèrie televisiva de sis episodis formada per les tres pel·lícules de la trilogia.

Ningú no ho ha vist Mari Jungstedt

Mari Jungstedt és una mestra del gènere negre nòrdic. Ha treballat com a periodista de ràdio i televisió durant catorze anys i viu a Estocolm amb el seu marit i els seus dos fills. “Ningú no ho ha vist” va ser la seva primera novel·la d'una sèrie que se situa a l'illa de Gotland, a prop de la costa sueca. Està protagonitzada pel comissari Anders Knutas i els seus altres títols son: Ningú no ho ha sentit, Ningú no ho sabia, L'art de l'assassí i Una matinada inquietant.
A la novel·la el primer cos que apareix sense vida és el d’un gos. A la pobra bèstia li han tallat el coll i li han amputat una de les potes. Després troben el cadàver d’una dona amb el cos cosit a ganivetades, nua i amb un pedaç de tela entaforat dins la boca. La pintoresca illa de Gotland, destinació turística a prop de la costa sueca, està en plena temporada alta quan es descobreix el cadàver de la dona. Les sospites recauen sobre el marit, protagonista d’una forta discussió amb ella la nit anterior. L’inspector Anders Knutas està convençut que serà un cas fàcil de resoldre i les autoritats locals així ho esperen, però més per un desig de preservar la indústria turística de l’escàndol que no pas perquè es faci justícia. De sobte apareix una nova víctima, una altra dona jove assassinada de la mateixa manera esgarrifosa i caldrà investigar a fons per treure’n l’entrellat.
Aquestes novel·les han inspirat la sèrie de televisió anomenada “El comisario y el mar: Nadie lo ha visto” dirigida per Anno Saul a Alemanya i interpretada per Walter Sittler, Paprika Steen, Henning Baum, Frida Hallgren, Andy Gatjen, Sólveig Arnarsdóttir, Inger Nilsson, Sven Gielnik, Per Morberg i Christopher Wollter.

El Terror Dan Simmons

eBiblio Any 1847. Dos vaixells de l'Armada britànica que navegaven sota el comandament de Sir John Franklin estan atrapats en el gel de l'Àrtic. Sense poder fer res per continuar la seva marxa i completar la seva expedició, envoltats del fred polar i d'imminents perills, només poden esperar que arribi el desglaç que els permeti escapar. Però hi ha alguna cosa en la foscor gelada, un depredador invisible, un terror monstruós que constantment clama per entrar i la tripulació comença a témer que no hi hagi manera d’escapar.
Minisèrie del 2018, protagonitzada per Ciarán Hinds, Jared Harris, Tobias Menzies i Paul Ready.

Capítol 9: Anatomia d’un escàndol

Infidelitats, trencaments de parella, sexualitat lliure, relacions extramatrimonials, passions desfrenades, amors secrets, violència domèstica, abusos sexuals... La moral, la hipocresia social, els desitjos inconfessables, els vicis ocults... Novel·les que ens expliquen històries fosques i amorals que sacsegen a la societat.

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 25-10-2021 Última actualització 23-12-2021