Novel·les fora de sèrie

Arriba la sèrie més addictiva. Un bon grapat d’excel·lents novel·les que han estat adaptades per a fer les sèries d’èxit, actuals o ja clàssiques.

Cada mes et portarem un nou capítol amb propostes d’apassionats lectures, que tenen algun tema en comú. Novel·les  que han estat premiades, d’aclamades veus literàries, moltes vegades best-sellers i d’altres descobriments sorprenents per al gran públic.

Tal com diuen, si et va agradar la sèrie, el llibre és millor.

Capítol 7: Terres catalanes

Vides rurals o a les ciutats, lluites, secrets, passions, intrigues, assassinats, grans amors i mesquines venjances. Construccions i destruccions, alegria, dolor, solitud, malalties devastadores, prohibicions i llibertinatge. Indústria tèxtil, immigració, exili, burgesia i obrers, períodes bèl·lics, esdeveniments sagnants, hospitals i bordells. I fins i tot, una història futurista apocalíptica, embolcallada d'esperança i tendresa.

Històries humanes i col·lectives, un reflex de la gent que ha viscut a terres catalanes, nascuts aquí o vinguts d'altres indrets. Amb el seu caràcter i les seves accions han configurat, al llarg dels segles, la nació que avui coneixem.

Capítol anterior: Desenllaç inesperat

  A les biblioteques trobaràs:

La Catedral del mar Ildefonso Falcones

edició en català És una magnífica novel·la històrica ambientada al barri de la Ribera de Barcelona durant el segle XIV. El fil conductor del relat és la construcció del temple religiós de Santa Maria del Mar i com a protagonistes indiscutibles les persones que hi vivien al voltant durant aquella època. Rememora un moment de màxima esplendor de la Corona Aragonesa en el mateix moment que també s'està construint la Catedral de Barcelona però al barri marítim el temple es farà directament pel poble i arribarà majestuós fins al nostres dies.
La construcció de l’església és paral·lela a la vida d’Arnau, fill d’un serf de la terra que fuig dels abusos d’un senyor feudal i que es refugia a Barcelona, on es converteix en ciutadà i, gràcies a això, en un home lliure. El jove Arnau treballa com a palafrener, bastaix, soldat i canvista. Una vida extenuant, sempre emparada per l’església de la Mar, que el portarà de la misèria del fugitiu a la noblesa i la riquesa. Però en aquesta posició privilegiada també li arriba l’enveja d’altres ciutadans que ordeixen una sòrdida conjura que posa la seva vida en mans de la Inquisició. Quan està a punt de ser condemnat per heretge i endimoniat el poble de Barcelona també dirà la seva.

Mirall trencat Mercè Rodoreda

eBiblio Una família rica, una casa abandonada, un jardí́ desolat. Un retrat de família al llarg de tres generacions, i un imponent retrat de dona amb la figura de Teresa Goday, la matriarca de la família. Des d’inicis del segle XX en una Barcelona elegant i refinada fins a estavellar-nos davant una tràgica realitat històrica que va fer bocins la vida de tantes persones. Matrimonis, ascensió social, secrets, suïcidis, mentides, passions, assassinats, guerra, decadència i esfondrament.
Amb guió de Josep M. Benet i Jornet es va realitzar aquesta adaptació de 13 capítols, l’any 2002. Protagonitzada per Carme Elías, Emma Vilarasau, Irene Montalà, Miguel Sitjar, Abel Folk i Ramon Madaula.

Entre el torb i la Gestapo Frances Viadiu

Francesc Viadiu i Vendrell (1990-1992), nascut a Solsona i diputat a Lleida per ERC, es va exiliar a França durant la Guerra Civil Espanyola. Un cop esclatada la II GM va col·laborar en la resistència participant de manera molt activa en la xarxa d'evasió a Andorra. En aquesta novel·la explica l'apassionant història de la cadena d'evasió que tenia per missió salvar, de les urpes de la Gestapo, els combatents contra la invasió nazi. Foren quasi tres mil els canadencs, anglesos, americans, francesos... que es reincorporaren a la defensa aliada o que marxaren cap a la llibertat, gràcies al coratge i audàcia de persones com ell. Si el llibre no fos un autèntic full de la nostra història recent, podríem dir que es tracta d'una novel·la trepidant.
Minisèrie de 2 capítols estrenada l'any 2000 i dirigida per Lluís Maria Güell. Protagonitzada per David Bages, Joan Bentallé, Àlex Brendemühl, Isabelle Brès i Carme Callol.

Vida privada Josep Maria de Sagarra

Seguint el fil dels interessos econòmics i les pulsions sexuals, la novel·la narra la descomposició de la família aristocràtica dels Lloberola a través de tres generacions, a la Barcelona d'entre l'últim terç del segle XIX i la dels primers anys de la República. Retrat de les classes socials, alta i baixa (bordells inclosos), i de la decadència social i moral. Escrit amb ironia, però amb tant de realisme i detalls que Josep M de Sagarra va haver de patir les ires d'alguns dels seus conciutadans que es varen veure reconeguts en la seva novel·la.
Silvia Munt va adaptar aquesta novel.la l’any 2017. Els protagonistes son Pablo Derqui, Francesc Garrido, Aida Folch, Pedro Casablanc i Maria Molins.

El Món groc Albert Espinosa

eBiblio A l'Albert, un nen de tretze anys, li han diagnosticat càncer i viu en un hospital de Barcelona amb altres pacients, nens i nenes entre 8 i 14 anys, amb diferents malalties. El llibre narra les seves experiències, com afrontar la malaltia i l'amistat que acaben creant.
Tot i que no s'ha publicat com una novel·la el seu estil d'escriptura fa que aquesta motivadora i tendra història es pugui llegir com a tal. Sota el títol de Polseres vermelles el mateix Albert Espinosa va adaptar amb gran èxit el seu llibre l'any 2011. En els papers protagonistes Àlex Monner, Joana Vilapuig, Igor Szpakowski i Marc Balaguer.

Les Veus del Pamano Jaume Cabré

eBiblio Aquesta novel·la va estar publicada originalment en català el 2004 per Edicions Proa a Barcelona i ha venut més de 100.000 exemplars, ha estat traduïda a dotze llengües amb un notable èxit internacional. L’acció se situa als anys quaranta a Torena, un poble de ficció situat a la vall d'Àssua, al Pallars Sobirà, i arriba fins als nostres dies, amb un ventall de personatges com el mestre Oriol Fontelles, la fotògrafa Tina Bros, la senyora Elisenda Vilabrú o el falangista Targà, alcalde de Torena. La memòria històrica, la impossibilitat del perdó o la por a l'oblit són alguns dels temes que apareixen en el text.
La minisèrie de televisió consta de dos episodis i està dirigida per Lluís Maria Güell en una coproducció de Televisió de Catalunya, Diagonal TV i Mallerich Films.

Olor de colònia Sílvia Alcàntara

Olor de Colònia evoca la vida d’una colònia tèxtil i les enverinades relacions socials, la combinació de despotisme i condescendència que, cap als anys 50, regeix la seva vida. Néixer, viure, reproduir-se i morir entre les parets d’una fàbrica. Una gran fàbrica que va més enllà dels llocs de treball, que és també l’escola per als fills, l’església, les botigues i les cases per viure-hi. La novel·la esdevé un patrimoni cultural que explica amb fidelitat com era la vida a les colònies tèxtils de l’època.
Basada en aquesta novel·la es va rodar una minisèrie de dos episodis dirigida per Lluís Maria Güell i Guix al 2013. Va ser produïda per Televisió de Catalunya i Diagonal TV i enregistrada a les colònies de Cal Casas, Cal Marçal, Cal Prat, Viladomiu Nou i l'Ametlla de Merola, amb ús de tecnologia 3D per reproduir els telers. La recreació va resultar molt impactant.

Mecanoscrit del segon origen Manuel de Pedrolo

eBiblio Va ser publicada al 1974 i va tenir gran èxit de públic, sobretot entre el sector juvenil. És un dels llibres més venuts de la literatura catalana. En aquesta novel·la de ciència-ficció s'explica la història de l'Alba i en Dídac, de 14 i 9 anys, respectivament, que viuen en un poble de Catalunya anomenat Benaura. Ells esdevenen els únics supervivents a la Terra després que uns extraterrestres eliminin pràcticament tota la humanitat. En Dídac és atacat per uns nois del poble perquè és negre. Cau a l'aigua, i l'Alba, que presencia l'escena, s'hi llança per a salvar-lo. És llavors quan apareixen uns plats voladors que ho destrueixen tot, però ells se salven perquè són dins l'aigua. Durant els quatre anys següents s'hauran d'espavilar sols per a sobreviure en un món destruït i enfrontar-se a tota mena de problemes i dificultats que els fan madurar ràpidament.
La novel·la va ser portada a la televisió per mitjà d'una sèrie de gran èxit produïda i emesa per TV3. També es va adaptar al cinema amb la pel·lícula Segon origen.

El Día de mañana Ignacio Martínez de Pisón

Justo Gil és un emigrant que arriba a Barcelona. És un jove espavilat i ambiciós que acaba convertit en confident de la Brigada Social, la policia política del règim franquista. Els seus memorables personatges narren com van conèixer al protagonista en algun moment de les seves vides i com va ser la relació amb ell. Els seus testimonis conformen una visió calidoscòpica de la realitat canviant dels anys seixanta i setanta, alhora que reconstrueixen la història de la degradació personal d’un individu durant la transició espanyola. L’autor reviu aquest apassionant període des de dins, observant l’impacte que la història col·lectiva va tenir en la individual, és a dir, en la realitat de la gent comú. Destaca la recreació de l’atmosfera incerta i fascinant d’una època en la qual tot semblava possible.
La Minisèrie de TV (2018) consta de 6 episodis, va ser dirigida per Mariano Barroso i compta al seu repartiment amb actors com Oriol Pla, Aura Garrido, Jesús Carroza, Karra Elejalde, entre d’altres.

Los Herederos de la tierra Ildefonso Falcones

eBiblio edicio en català Continuació del gran fenomen editorial La catedral del mar d'Ildefonso Falcones. Barcelona, 1387. Les campanes de l'església de Santa Maria de la Mar continuen repicant i l’Hugo Llor, de 12 anys treballa a les drassanes. El seu somiat futur es veurà amenaçat quan la família Puig es vulgui venjar del seu mentor, l’ancià Arnau Estanyol.
El director català Jordi Frades roda aquesta esperada sèrie al castell d’Hostalric (entre altres indrets). Protagonitzada per Yon González, Elena Rivera, Pere Arquillué, Rodolfo Sancho, Michelle Jenner i Maria Rodríguez Soto. Sense data confirmada d’estrena s’espera que sigui aquest 2021.

Capítol 8: La sang glaçada

Perquè el crim i la maldat encara semblen més terribles quan ens envolta el fred, la neu i la boira. En un escenari de perill, assassinats o violència el sentiment de por ens aclapara encara amb més força si ens trobem enmig un vast territori de gel. Històries impactants, d’aventures, misteri, policíaques o de terror, amb el seu component humanístic, psicològic o social. Lectures més profundes o més lleugeres, però totes elles et glaçaran la sang.

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 29-09-2021 Última actualització 23-12-2021