In dubio pro reo
In dubio, pro reo*
Quan volem que triomfin els que s’escapen
Quan els protagonistes d'una pel·lícula estan tancats volem que surtin. Aquesta regla no escrita es compleix en cadascuna de les situacions en què un personatge es veu privat de llibertat: a la presó, en un camp de concentració, segrestat en una casa, tancat en un manicomi, ingressat en un hospital.... en definitiva, en un lloc on no vol ser-hi per pròpia voluntat.
Empatitzem amb els protagonistes que es veuen en aquesta situació perquè nosaltres també voldríem sortir, si fossin ells. Si es produeix una fuga en una presó, volem que surti bé, i a vegades no som massa conscients dels motius pels quals els nostres protagonistes són allà; poques vegades pensem que el que és just és que la fuga fracassi, posem per cas, perquè el nostre heroi és un assassí.
Per evitar aquest dilema, el cinema segueix sempre una regla bàsica: si la fuga surt malament és que els protagonistes són culpables; si surt bé, són innocents condemnats injustament o se'ls ha tractat massa malament pel delicte que van cometre. D'aquesta manera salvem els mobles morals i no es pot acusar a la indústria de prendre partit pels delinqüents.
Us presentem deu pel·lícules de fugues espectaculars que surten bé. I mentre reflexioneu sobre l'anhel de llibertat de tot ésser humà, us recordem que resteu a casa: tot serà per un bé superior.
You may also like:
- Alimenteu-vos de vida ara que estem aïllats
- Llibres i documentals per cinèfils
- Viatges psicotròpics al cinema
- La constant, Marty McFly, i Marcel Proust sucant magdalenes: La paradoxa de l’avi
- Virus!
- Top 10 Cinema coreà
- Recorreguts cinematogràfics