Top 10 viatges psicotròpics al cinema

Una tria de les 10 millors i més representatives pel·lícules sobre drogues, perquè les consumeixis amb moderació.

De pel·lícules sobre drogues n’hi ha moltes. Algunes tracten el tema de la seva distribució, altres, sobre la vida dels drogoaddictes des d’un punt de vista dramàtic, d'altres es recreen amb l'aspecte lúdic i d'altres posen en relleu el caràcter transgressor. 

Fa 80 anys el científic suís Albert Hofmann va descobrir, de manera casual, la dietilamida d'àcid lisèrgic, més coneguda com a LSD o, col·loquialment, àcid o 'tripi'.

És una de les substàncies psicotròpiques més potents que es coneix, i indueix estats alterats de consciència, comparats de vegades amb els de l'esquizofrènia o l'experiència mística.

Del seu descobriment es derivaria tota una revolució cultural amb ramificacions en molts camps, amb la música en primer pla però també al cinema, per això us hem preparat una selecció de deu pel·lícules lisèrgiques.

 

10- El Lobo de Wall Street (Martin Scorsese, 2013) 

Jordan Belfort : "Cada dia consumeixo prou drogues com per a sedar Manhattan, Long Island i Quenns....durant un mes. Prenc 15 barbitúrics diaris pel meu "mal d'esquena", amfetamines per centrar-me, alprazolam per reduir l'estrès, marihuana per relaxar, cocaïna per despertar-me i morfina per... Perquè és increïble"

 

 

9- Requiem for a dream (Darren Aronofsky, 2000) 

L'addicció a les drogues i als somnis del triangle de protagonistes et mantindran enganxat a aquesta duríssima i imperdible història, que baixa al soterrani de la psique i l'addicció.

 

 

8- The Acid House (Paul McGuigan, 1998)

Tres històries d'Irvine Welsh (l'escriptor de la novel·la en què es basa Trainspotting) on el consum desmesurat d'àcids pot afectar el matrimoni i a la família...

 

 

7- Miedo y asco en Las Vegas  (Terry Gilliam, 1998) 

Un homenatge al periodisme "gonzo" descrit, narrat i viscut per Hunter S.Thompson, en una pel·lícula dirigida per Terry Glliam, on més que parlar de drogues, sembla que ell mateix hagi caigut a una marmita plena d'LSD

 

 

6- Trainspotting  (Danny Boyle, 1996) 

Elèctrica, trepidant i contundent. Música i imatge combinada per oferir-nos un film que ja és un clàssic entre les pel·lícules que flirtegen amb el món de les drogues.

 

 

5- Viaje alucinante al fondo de la mente  (Ken Russell, 1980) 

Un film que s'aproxima al món de la consciència alterada des de la visió d'un científic que vol experimentar amb la seva ment. Una bona dosis lisèrgica de la mà de Ken Russell.

 

 

4- Tommy (Ken Russell, 1975) 

Un nen contempla l'assassinat dels seus pares i el trauma li suposa la pèrdua de visió, oïda i parla. Amb el pas del temps es converteix amb una figura mundial del món del pinball. Si la sinopsis no et resulta prou psicodèlica, combina-la amb la música de The Who, Elton John i la direcció de l'inefable Ken Russell.

 

 

 

3- Easy Rider (Dennis Hopper, 1969) 

Una road movie que transita per l'Amèrica contradictòria dels anys 70 a cavall d'una banda sonora espectacular. Drogues, llibertinatge i hipisme en un film de culte que no va passar el filtre de la crítica.

 

 

2- 2001: Una odisea en el espacio (Stanley Kubrick, 1968) 

Una obra magnànima, universal, eterna, i lisèrgica. L'obra mestra de Kubrick amb multitud d'interpretacions i missatges ocults. I amb l'el·lipsis més gran de la història del cinema (dels 3 milions d'anys A.C a l'any 2001)

 

 

1- El viaje (Roger Corman,1967) 

La pel·lícula recomanada per viure un viatge lisèrgic banyat en LSD, i sense necessitat de prendre cap substància psicotròpica.

 

 

Data de creació 12-06-2018 Última actualització 10-06-2022