Tòquio
Els primers jocs olímpics organitzats per un país asiàtic es van celebrar a Tòquio (1964)
50 anys després dels JJOO de Tòquio 1964 es tria a aquesta ciutat com a seu per l'any 2020
El 10 d'octubre de 1964 es van inaugurar els Jocs Olímpics de Tòquio. Era la divuitena olimpíada i la primera en la que es va excloure a Sud-àfrica, en protesta per un règim polític molt allunyat dels valors olímpics: l'apartheid.
També aquests van ser els primers Jocs a celebrar-se en un país asiàtic; Tòquio havia estat escollida seu dels Jocs del 1940. Es tracta d'una edició que mai no es va portar a terme, el conflicte bèlic amb la República de la Xina van fer-ho impossible en el cas de la capital japonesa. Helsinki era la sustituta però un any abans de la celebració prevista, la Segona Guerra Mundial va fer que definitivament no es disputés aquesta edició. Les dues ciutats serien compensades posteriorment i d'aquesta manera va arribar l'hora de Tòquio l'any 1964.
Els Jocs van suposar un gran canvi i modernització de la ciutat, on el govern de l'emperador Hirohito va invertir-hi més de 3.000 milions de dòlars. Com tantes d'altres ciutats al llarg de la història olímpica, Tòquio va veure renovada no només la seva infraestructura esportiva sinó també l'arquitectura urbana. Com Barcelona!
També com a Barcelona, fou un esportista l'encarregat d'encendre el peveter olímpic. En aquesta ocasió les connotacions també van ser especials, ja que Yoshinori Sakai, "el nadó d'Hiroshima", havia nascut el dia 06 d'agost de 1945 a Miyoshi, població situada a l'actual Hiroshima, el mateix dia en què s'hi produïa l'atac atòmic de conseqüències devastadores i encara avui inquantificables. Yoshinori Sakai va morir el 10 de setembre de l'any 2014 a l'edat de 69 anys.
Així doncs, Sakai va encendre un peveter que significaria encara una altra primera vegada: la primera vegada en què uns Jocs Olímpics eren retransmesos per la televisió en emissió en color, gràcies a l'avenç de les tecnologies, que van permetre de disfrutar de l'esdeveniment esportiu més gran del món en directe des dels Estats Units i des d'Europa.
Esportivament parlant, els Jocs de Tòquio van significar la participació de 93 comitès olímpics, aglutinant 5.151 esportistes (4.473 homes i 678 dones). D'entre tots aquests participants cal destacar les gestes de l'etíop Abebe Bikila, que va revadilar el seu títol de campió de la marató, i les medalles olímpiques guanyades per la gimnasta russa Larissa Latininia, que després de Tòquio va ostentar durant 48 anys el rècord de medalles olímpiques aconseguides per una persona. Les seves 18 medalles es van veure superades l'any 2012 pel nedador americà Michael Phelps.
Cinquanta-sis anys després, Tòquio tornarà a acollir uns Jocs Olímpics, en la seva 32a edició. Serà entre 24 de juliol i el 09 d'agost del 2020, havent passat per davant a les candidatures d'Estambul i Madrid.
Selection of websites:
You may also like:
Atenes 1896: Els primers Jocs Olímpics moderns
Exposicions sobre els Jocs Olímpics