Cinema

Avui fa...

Torna al prestatge  ►
Efemèrides anteriors  ►

 

75 anys del naixement d'Anthony Hopkins

 

Sir Philip Anthony Hopkins, l'actor britànic que va donar vida al més perillós psicòpata del cine (amb el permís de Keyser Sozé), compleix 75 anys aquest 31 de Desembre.

Hopkins va néixer a Margam, Port Talbot (Gal·les) el 1937. Fill d'un flequer, no va destacar especialment en els estudis, segurament per causa de la seva tendència a la solitud i per la dislèxia que pateix. El 1952 va conèixer breument l'actor Richard Burton, que sembla que el va animar a dedicar-se a la interpretació; amb aquesta fi es va matricular al Royal Welsh College of Music and Drama, d'on es va graduar el 1957. Després del servei militar es va traslladar a Londres, per continuar formant-se a la Royal Academy of Dramatic Art.

La seva primera actuació professional va tenir lloc a Swansea, el 1960. L'any 1965, després de molts papers de repertori, va ser descobert per Sir Lawrence Olivier, que el va convidar a unir-se al Royal National Theatre. Allà el va substituir quan Olivier va patir una apendicitis en una obra d'August Strindberg, "La dansa de la mort". La seva actuació seria recordada en les memòries de Sir Lawrence com la d'un "gat amb un ratolí entre les dents".

Tot i el seu èxit, Hopkins es cansava de fer el mateix paper cada nit, pel que va promocionar-se cada vegada més per fer sèries de televisió i cinema. El 1968 ja va aparèixer a "El león en invierno", compartint pantalla amb Peter O'toole i Katharine Hepburn, mentre que el 1972 va fer una memorable actuació al drama de la BBC "Guerra i Pau".


Hannibal el caníbal
 

Però l'actuació que el va catapultar a la fama mundial i per la que serà més recordat no arribaria fins el 1991, quan va donar vida al metge psicòpata i caníbal Hannibal Lecter en la pel·lícula de Johnathan Demme "El silenci dels anyells". El paper, que li va fer mereixedor de l'Oscar al millor actor – a l'igual que la seva companya Jodie Foster guanyaria el de millor actriu – és segurament un dels més inquietants que ha donat el cinema de misteri en la seva història. Hopkins només surt durant 16 minuts en tota la pel·lícula, però la seva presència impregna cadascun dels minuts del film, donant vida a un personatge tant atraient com repulsiu.

Força temps després vindrien la seqüela "Hannibal" i la preqüela "El dragón rojo", que mantindrien l'èxit del personatge i on el protagonisme passaria de la Clarisse a Lecter, però sense el ressò de la primera.

A partir del 92, Hopkins va poder triar els papers que més li convenien. I ho va fer a consciència, triant els millors directors i els projectes més ambiciosos. El mateix any va aparèixer al "Dracula" de Coppola (donant vida a Van Helsing); el 1993 actuaria a "Lo que queda del dia" i "Tierras de penumbra, el 1994 a "Leyendas de pasión" i el 1995 a "Nixon"; el 1997 a "Amistad" i el 1998 a "Conoce a Joe Black"... van ser anys de treball incessant i fecund.

L'any 2003 amb "La mancha humana", basada en el llibre de Philip Roth i amb Nicole Kidman de companya, marcaria el principi d'una vida més reposada. A cavall entre Londres i Los Angeles, i amb la doble ciutadania anglesa i estat-unidenca, Hopkins ha anat espaiant les seves aparicions.

El seu darrer treball ha estat posar-se a la pell del director britànic Alfred Hitchcok durant el rodatge de "Psicosis", en el biòpic "Hitchcock" on comparteix protagonisme amb Helen Mirren i Scarlett Johansson. L'estrena està prevista per l'1 de febrer de 2013.

Com a curiositat, dir que a més de la seva carrera d'actor ha fet de compositor, i és un gran defensor dels animals a través de la ONG Greenpeace.


Filmografia destacada


El león en invierno
(1968)
Anthony Harvey


Las dos vidas de Audrey Rose
(1977)
Robert Wise

Un puente lejano
(1978)
Richard Attemborough

El hombre elefante
(1980)
David Lynch

El silencio de los corderos
(1991)
Johnathan Demme


Regreso a Howards End
(1992)
James Ivory

Drácula de Bram Stoker
(1992)
Francis Ford Coppola

Lo que queda del día
(1993)
James Ivory

Tierras de penumbra
(1993)
Richard Attemborough

El balneario del Battle Creek
(1994)
Alan Parker


Leyendas de pasión
(1994)
Edward Zwick

Nixon
(1995)
Oliver Stone

Amistad
(1997)
Steven Spielberg

La máscara del Zorro
(1998)
Martin Campbell

¿Conoces a Joe Black?
(1998)
Martin Brest


Hannibal
(2001)
Ridley Scott

Corazones en Atlántida
(2001)
Scott Hicks


El dragón rojo
(2002)
Brett Ratner


La mancha humana
(2003)
Robert Benton

Alejandro Magno
(2004)
Oliver Stone


Conocerás al hombre de tus sueños
(2010)
Woody Allen
 

 

   

 


Moments d'una vida

El silencio de los corderos

 

El hombre elefante

 

Lo que queda del dia

   

Enllaços al catàleg Aladí


Biografia
 d'Anthony Hopkins.


Enllaços externs


Anthony Hopkins a la Vikipèdia.


Torna al prestatge
  ►
Efemèrides anteriors  ►