Les biblioteques amb la Marató de TV3 2019
Salut
Les biblioteques col·laboren amb La Marató de TV3 (2019)
Un any més, les biblioteques se sumen a la campanya de difusió i sensibilització social sobre les malalties minoritàries que precedirà els programes de La Marató a TV3 i Catalunya Ràdio el diumenge 15 de desembre, en la seva 28a edició.
Les malalties minoritàries són patologies molt poc freqüents que afecten un màxim de 5 persones per cada 10.000 habitants. Actualment, n’hi ha descrites unes 7.000 i al voltant del 80% són d’origen genètic. Inclouen un conjunt de malalties molt diferents entre si, però tenen en comú que acostumen a ser greus, cròniques, progressives i discapacitants. A Catalunya, es calcula que hi ha 400.000 persones amb una malaltia rara.
Com que són tan desconegudes, poc freqüents i nombroses, sovint el diagnòstic correcte triga anys a arribar. Un cop diagnosticats, el 40% dels pacients no tenen tractament.
Segons els experts, dos dels objectius més urgents de la recerca en malalties minoritàries són les proves per detectar-les en el moment de néixer i els tractaments eficients i segurs, com la teràpia gènica, que s’ha desenvolupat molt en els darrers anys. Els recursos recaptats per La Marató 2019 contribuiran a impulsar aquests i altres objectius de la recerca.
Durant els mesos de novembre i desembre, les biblioteques públiques oferiran sessions informatives sobre les malalties minoritàries a càrrec de professionals de la salut per acostar la ciutadania a la realitat mèdica i humana d'aquestes malalties. Les xerrades estan adreçades al públic en general i són gratuïtes.
Les biblioteques també organitzen vendes solidàries de llibres. Per a més informació consulta l'Agenda d'activitats de la Biblioteca Virtual.
In libraries you will find:
Search the catalog:
Selection of websites:
- La Marató de TV3 | Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals
- Medicaments orfes | FarmaceuticOnline - Web públic del COFB
- Federación Española de Enfermedades Raras (FEDER)
- Federació Catalana de Malalties Minoritàries (FECAMM)