Teatre popular nadalenc a Catalunya: Pastorets i Pessebres vivents

El teatre popular és aquell que fa el poble per al poble.  De fet, és el mateix poble qui de forma amateur i desinteressada produeix els espectacles, i també n’és l’espectador. Un fenomen singular que a Catalunya es manifesta molt intensament amb  els pastorets, les representacions hagiogràfiques o de caràcter religiós, els pessebres vivents, el cant de la Sibil·la, etc. 

Pastorets

Els Pastorets és una de les representacions nadalenques per excel·lència té l’origen en el teatre religiós medieval català. Anomenada així perquè els protagonistes són els pastors, antigament es representava a l’església pels volts de nadal amb l’objectiu de transmetre el valor i la pedagogia del dogma i la història sagrada als creients. 

Malgrat que els primers textos en català d’aquest tipus de teatre daten del segle XV, no és fins al segle XIX amb la publicació del text de Miquel Saurina i el de Frederic Soler Pitarra que la representació agafa embranzida. A partir d’aquell moment han estat molts els autors que n’han fet la seva versió, per exemple Folch i Torres amb Els Pastorets o l’adveniment de l’Infant Jesús, una de les més famoses i representades. 

Actualment moltes de les funcions dels Pastorets són a càrrec de grups de teatre local i es representen a centres parroquials, casinos, centres socials... Un bressol de futurs actors professionals. 

Pessebres vivents 

Els experts coincideixen que el primer pessebre vivent de la història l’organitzà Sant Francesc d’Assís l’any 1223 a Greccio, un municipi de l’Úmbria italiana. A casa nostra, és una tradició força recent, la primera representació es va fer a Engordany, Andorra,  l’any 1956.

La representació consisteix a escenificar el naixement de Jesús a partir de quadres diversos disseminats en un entorn concret (una plaça, un bosc, al costat del riu...). Cada poble en fa la seva pròpia adaptació, hi ha qui dóna protagonisme als pastors, a oficis perduts, als personatges bíblics, qui ho fa amb text i qui opta per realitzar escenes mudes. Una tradició que, actualment  duen a terme molts municipis, cadascun amb les seves peculiaritats i els seus trets distintius. 

Us oferim una selecció de propostes per conèixer la tradició del teatre popular nadalenc a Catalunya. 

Creation date 21-12-2016 Last updated 16-12-2021