La Fia-faia : celebració del solstici d'hivern

La Fia-faia és una tradició procedent de temps antics i és la més arrelada de les celebracions nadalenques de Bagà i de Sant Julià de Cerdanyola (Berguedà). Es tracta d’una festa amb arrels precristianes que podria haver format part d’un antic ritus de culte al sol.

La festa consisteix en la crema d’unes torxes, anomenades faies, el capvespre de la vigília de Nadal a partir del toc d’oració. La crema s’acompanya amb cants molt breus “fia-faia, fia-faia que nostro senyor ha nascut a la paia”, i d’un fons musical en què destaquen les campanes de les respectives esglésies. A mesura que les torxes es van consumint, s’afegeix la darrera part de la torxa a una foguera comuna, sobre la qual els joves salten, i al seu voltant es forma una rotllana de ball i de joc. En acabar-se les faies es menja coca amb all i oli de codony, una menja tradicional que es reparteix per a tothom.

L’any 2001 es va recuperar l’ancestral baixada de faies o torxes, així abans d’iniciar-se la crema general a cada poble s’encén una foguera dalt la muntanya, al lloc on es pon el sol. Des d’allà el foc és transportat a cada població per un grup de fallaires. Els portadors en arribar a cada població són rebuts per les autoritats, que els entreguen un mocador de coll per guardar-se de les guspires, després reparteixen el foc a la resta de fallaires i s’inicia la crema col·lectiva.

Viu una tradició declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

  Selection of websites:

  Go to the shelf:

Creation date 18-12-2017 Last updated 26-01-2023