Salut

Propietats nutricionals de la pastanaga

© atoss / iStock.com

La pastanaga (Daucus carota L.) és una planta que pertany a la família Umbeliferae, la mateixa que l’api, el julivert i el fonoll. Originària d’Àsia central, actualment es troba estesa per tot el món i disponible als mercats durant tot l’any. Es tracta d’una planta biennal que emmagatzema nutrients a l’arrel, la qual esdevé gran i carnosa, i posteriorment es recol·lecta per al consum. N’hi ha de diferents varietats, amb diferents formes, grandàries i cicles de cultiu.

El component més abundant de la pastanaga és l’aigua, seguit dels hidrats de carboni que són els responsables de la seva dolçor quan la coem. Conté també una quantitat important de vitamines i minerals on, des del punt de vista nutricional, destaquem principalment el seu alt contingut en vitamina A i carotens, responsables del seu color taronja. A aquests components se li atribueixen diverses propietats beneficioses per la salut com el manteniment de la visió, de la pell (estimula la producció de melanina) i les mucoses en condicions normals. Altres vitamines presents en quantitats més discretes són la vitamina C i la vitamina B6, que juntament amb els altres nutrients li confereixen un caràcter antioxidant que contribueix a reduir el risc de malalties cardiovasculars o a la prevenció d’alguns càncers.

Aquesta arrel d’hortalissa ofereix infinitat d’opcions a la cuina. La podem trobar com a ingredient en plats salats i també en dolços. Per exemple, com a guarnició de carns i peixos, crua, en una crema de pastanaga, en un pastís de pastanaga... Per a preservar millor les vitamines recomanem coccions suaus, ràpides, o lentes però a foc baix.

Guarniu els vostres àpats amb aquest aliment tan saludable i recordeu prendre 5 fruites i verdures al dia!

 

Gaudeix a taula de la pastanaga

Us oferim dues receptes amb aquest ingredient com a protagonista:


 

 

Crema de pastanaga i carbassa (pdf)

Fotografia: © shutterstock.com / andreea_scorpie

 

 

 

 

Pa de pessic casolà amb poma i pastanaga (pdf)

Fotografia: © shutterstock.com / Tatiana Volgutov

  In libraries you will find:

 
 
 
El Pastel de zanahoria / Andrea Zazurca Ruiz-Cerdà; ilustraciones de Mar Ruiz
La Zanahoria / ilustrado por Gilbert Houbre
 

  Search the catalog:

  Selection of websites:

  You may also like:

  Go to the shelf:

Creation date 10-05-2019 Last updated 14-06-2022