Tires còmiques i cinema

Aquest any celebrem el centenari del naixement de Charles M. Schulz, conegut per ser el creador del particular univers de l’Snoopy. Va ser el primer autor capaç de manejar temes mai abans vists en els còmics i rarament tractats en la cultura de masses -solitud, aïllament, depressió, malenconia, la recerca interminable de l'amor- alleugerint sempre el costat fosc amb el riure i aportant als tradicionals retrats de la infància un coneixement molt adult i molt modern dels disgustos de la vida.

L'historietista més llegit i estimat de tots els temps, i una de les figures més incompreses i alhora influents de la cultura nord-americana. Sense "Carlitos i Snoopy" no hauria existit un "Calvin i Hobbes", ni un "Garfield", ni un "Far Side", ni un "Mutts", ni uns "Simpson". Sense una tira còmica tan revolucionaria com la seva, feta de petits incidents, no hauria existit un "Seinfeld", ni un "South Park", ni un "Padre de familia".

Si bé les pel·lícules basades en còmics són actualment molt abundants, existeix un subgènere de va ser el que pràcticament va originar aquest mitjà, que és la tira. Va ser d'allà on sorgirien les historietes en la seva forma actual, i que si bé no tan abundant com altres tipus, també han tingut la seva part dins del medi cinematogràfic.

Portar tires al cinema és una mica més complicat que altres còmics, ja que en aquests casos, gairebé sempre consten d'acudits curts, per la qual cosa poder convertir-los en un llargmetratge sense perdre la seva essència és molt complicat. Ara, aprofitant el centenari destaquem 10 tires que van fer el seu lloc a la pantalla:

  In libraries you will find:

Carlitos y Snoopy : la película de Peanuts

Si bé Charlie Brown i els seus amics ja havien incursionat al cinema diverses vegades, la recent cinta del 2015 els va tornar a portar a l'interès general. Malgrat el CGI, la pel·lícula va mantenir l'estil innocent, però profund, de la llença original, aconseguint un èxit inusitat.

 

Mafalda

Per a un dels personatges més icònics de la historieta llatinoamericana, la solució va ser mantenir l'estil de situacions curtes i autoconclusives, unides entre si amb un tènue fil conductor que era més aviat un pretext per donar-los continuïtat. Gràcies a aquesta fórmula, és una de les cintes de culte dins l'Argentina i la resta de Llatinoamèrica.

------------------------------------------------

 

Garfield : la película

La primera cinta d'aquest personatge va ser una producció híbrida de l'any 2004. Si bé es va conservar molta de la personalitat cínica, es va haver de fer lleugerament més afable, per fer-la més atractiva per al medi familiar. Si bé no va tenir un èxit extraordinari, si va tenir una resposta força acceptable.

 

 

Vecinos invasores

Encara que pocs ho saben, aquesta cinta està basada en una tira còmica de Michael Fry i T. Lewis, publicada per primer cop el 1995. A la cinta, els personatges perden una mica les seves característiques reflexives, per prendre un paper una mica més actiu. Si bé s'allunyen molt de la idea original, tot i així conserven part de la seva essència.

 

La Familia Addams

Pot ser una sorpresa per a vosaltres saber que les aventures d’aquesta ximple i macabra família hagin començat com una sèrie de dibuixos animats a The New Yorker. Inicialment va començar com una paròdia del caràcter distant dels rics, però aviat adornaria les llars com un dels favorits de la família a la televisió i un dels favorits de la infancia en la versió de dibuixos animats.

 

 

 

Popeye

Popeye el mariner és un personatge d'una tira còmica apareguda més tard en dibuixos animats. Va ser creat per Elzie Crisler Segar, i va ser creat per a la tira diària de King Features Thimble Theatre del 17 de gener del 1929. El 1933, els Fleischer Studios de Max i Dave Fleischer varen adaptar els caràcters de Thimble Theatre a uns curts de dibuixos animats per a la Paramount Pictures. Aquests dibuixos varen estar entre els més populars dels estudis Fleischers i després dels Famous Studios, propietat de la Paramount que va continuar la producció a partir del 1957. Des de llavors, en Popeye ha aparegut en llibres recopilatoris de tires còmiques, dibuixos per a la televisió, una pel·lícula amb actors del 1980 (Popeye, dirigida per Robert Altman), vídeo jocs, i centenars d'anuncis i productes.

 

 

Dilbert

Dilbert és una adaptació animada per a televisió de la historieta del mateix nom. El primer episodi va ser transmès el 25 de gener de 1999, i va ser la comèdia d'United Paramont Network més ben valorada en aquell moment en la història de la cadena. Va durar dues temporades i va guanyar un Emmy per màxima audiència abans de la seva cancel·lació.

 

Daniel el travieso

Per a un dels personatges més icònics de la historieta llatinoamericana, la solució va ser mantenir l'estil de situacions curtes i autoconclusives, unides entre si amb un tènue fil conductor que era més aviat un pretext per donar-los continuïtat. Gràcies a aquesta fórmula, és una de les cintes de culte dins l'Argentina i la resta de Llatinoamèrica.

 

 

Flash Gordon

Flash Gordon és una historieta de ciència ficció creada pel dibuixant Alex Raymond el 7 de gener de 1934 per al King Features Syndicate, com a pàgina dominical (sunday strip), i continuada després per diversos guionistes i dibuixants, entre els quals també destaca Dan Barry. Va sorgir per competir amb les aventures de Buck Rogers i ràpidament va desenvolupar un èxit molt superior i més perdurable en el temps fins a l'aparició de Star Wars. Ha tingut diverses adaptacions cinematogràfiques i televisives. A la dècada de 1970, diversos directors de renom van intentar fer una pel·lícula de la història. Inclús Federico Fellini va adquirir els drets de Flash Gordon de mans de Dino De Laurentiis, però mai va arribar a realitzar la pel·lícula.

 

 

Blondie takes a vacaction

Primera d’una sèrie de 28 pel·lícules produïdes per Columbia Pictures (des del 1938 fins al 1950) que es van basar en el còmic homònim de Chic Young, i que també va tenir la seva adaptació radial amb un programa que es va estendre a l'aire per 11 anys, en el qual Penny Singleton va continuar interpretant el paper del personatge protagonista.

 

 

  You may also like:

  Go to the shelf:

Peanuts (coneguda com Snoopy, Charlie Brown o Carlitos) és una tira de premsa creada i àmpliament desenvolupada per Charles M. Schulz des del 1950 fins a la seva mort el 2000. Schulz sempre va detestar el títol de Peanuts (cacauets), imposat per el seu editor original. Amb aquesta tira còmica, Schulz va introduir en l’inconscient col·lectiu mundial personatges tan famosos avui dia com el nen Charlie Brown o el gos Snoopy, els personatges principals de la tira.

            

 

 

 

 

 

 

Va ser la tira més important i influent del segle XX als Estats Units i, malgrat el seu caràcter líric i intel·lectual, també una de les més populars a nivell global, arribant al seu pic de popularitat a ser publicada en més de 2600 diaris, per a uns 355 milions de lectors a 75 països i traduïda a 40 idiomes. Peanuts també va tenir un considerable èxit amb els seus especials televisius, alguns dels quals van ser candidats als premis Emmy, i alguns els van guanyar.

Influències de Peanuts en el cinema

A la filmografia del famós cineasta Wes Anderson és possible trobar diverses referències al món de Charlie Brown i Snoopy. Per començar, a la pel·lícula Rushmore (1998), la personalitat de Max Fisher (Jason Schwartzman) és una combinació entre Charlie Brown i Snoopy. D'altra banda, Rosemary Cross (Olivia Williams) és una combinació entre la mestra de Charlie Brown i el seu amor platònic: la Petita Nena Pèl-roja. Una altra referència del film té a veure amb el pare de Max Fischer, qui és perruquer, aleshores com segurament saben el pare de Charlie Brown (com del mateix Charles M. Schulz) també exercien aquesta ocupació. Així mateix, en una escena de Rushmore sona “Hark! The herald angels sing”, la nadala que sona a la pel·lícula El Nadal de Charlie Brown (1965).

 

I a Moonrise Kingdom (2012) les referències es van fer molt més evidents. Per exemple, Suzy Bishop (Kara Hayward) porta posat un vestit rosa idèntic al que utilitza la Petita Nena Pèl-roja. Una altra referència té a veure amb Sam (Jared Gilman), que pertany als Khaki Scouts, els uniformes dels quals recorden els Beagle Scouts.

  You may also like:

  Go to the shelf:

      

  1. Va fer el seu debut el 4 d'octubre del 1950, tan sols dos dies després que Peanuts comencés a publicar-se.
  2. El seu pare, el dibuixant estadounidense Charles Schultz, va pensar originalment anomenar-lo “Sniffy”, però va canviar d'opinió en adonar-se que aquest nom ja havia estat utilitzat en una tira còmica diferent. El seu nom significa tafaner o curiós.
  3. Charlie Brown i Lucy van donar a conèixer el dia d'aniversari de Snoopy, el 10 d’agost, ja que tots dos el van sorprendre amb un pastís a la historieta del 10 d'agost de 1968.
  4. Té un total de set germans. Cinc d’ells han aparegut en la tira còmica. Però d’entre els més coneguts està el seu germà Spike, que viu a Needles, California, la seva  germana Belle i la resta responen al nom d’Andy, Olaf i Marbles.
  5. El tendre animal és un beagle, blanc i negre. En els primers anys, Snoopy tenia més similituds amb els gossos reals: Al principi, Schulz va dotar el personatge de característiques pròpiament animals (caminava sobre les quatre potes i era completament mut), però amb el pas del temps va anar adquirint característiques més humanes que li van permetre comunicar els seus pensaments als lectors o fins i tot entendre tot el que deien els personatges humans amb què interactuava.
  6. És realment multifacètic, ja que al llarg de la seva existència ens ha presentat una sèrie d'alter egos. Potser un dels més famosos és l'As de l'aviació de la Primera Guerra Mundial o Joe Cool que sembla una versió gossa de James Dean. Però no són els únics, ja que el gosset s'ha convertit en tauró, serp, pelicà, rinoceront, llop, Dràcula i fins i tot Mickey Mouse, entre molts més.
  7. No dorm dins de la caseta perquè pateix claustrofòbia. Per això sempre és al sostre amb l'ocellet groc Woodstock, el seu company fidel, amb el qual manté llargues converses.
  8. La casa de Snoopy és molt més gran del que sembla. En una de les tires còmiques publicada el 31 de gener de 1954 ens vam assabentar que la casa inclou a l'interior moltes coses, fins i tot un quadre de Van Gogh de Snoopy (reemplaçat per un quadre d'Andrew Wyeth quan va ser destruït en un incendi).
  9. És la mascota oficial de la NASA. Aquesta agència espacial lliura el premi Snoopy als seus millors empleats i contractistes que aconsegueixen millores en la seguretat o l'èxit en una missió espacial. La NASA va batejar com a Charlie Brown el mòdul de comandament de la missió Apol·lo 10 i com a Snoopy el mòdul lunar. I en 2024, Snoopy tornarà a trepitjar l’espai…
  10. No només és tota una celebritat a l'espai exterior, el novembre del 2015, va rebre una estrella identificada amb el número 2.536 al Passeig de la Fama de Hollywood i es troba al costat de la de Charles Schulz. També té un parc de diversions anomenat Snoopy's Camp Store que es troba ubicat al comtat d'Orange, Califòrnia, i que compta amb més de 165 espectacles i atraccions com la Silver Bullet, la primera muntanya russa suspesa a l'aire.I a terres asiàtiques té el seu propi museu anomenat Snoopy Museum Tokyo.

 

  You may also like:

  Go to the shelf:

Creation date 18-08-2022 Last updated 02-09-2022